Adriana
Publicat în 10 aprilie 2013, 14:37 / 345 elite & idei

Nicușor Dan și cele 105 minciuni ale lui Sorin Oprescu

Nicușor Dan și cele 105 minciuni ale lui Sorin Oprescu
+ Observator

Nicuşor Dan se luptă cu Sorin Oprescu de ani de zile pentru salvarea Bucureştiului. El câştigă proces după proces, reclamă ilegalităţi şi nu se întâmplă mai nimic. Viaţa pe care a dus-o până astăzi îl recomandă drept un posibil politician sau, oricum, o variantă demnă de luat în seamă. Simte şi el pentru că ne-a declarat: „Românilor o să le ajungă cuţitul la os şi voi intra şi eu în politică”.
Sursa: CODRIN PRISECARU
Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul” are sediul pe lângă Piaţa Kogălniceanu, întro curte meschină, în care mai locuiesc nouă familii. Până la camera luată cu chirie contra sumei de 150 de euro, urci pe o scară din lemn, desprinsă din filmele unde acţiunea se întâmplă pe la începutul secolului al-XIX-lea. Treptele scârţâie, pereţii sunt scorojiţi şi mucegăiţi. Înăuntru, în „sediu” atmosfera este dominată de dosare voluminoase şi o boare de pauperitate excitantă având în vedere că Nicuşor Dan se luptă de peste şase ani cu magnaţii imobiliari ai Bucureştiului.

– Evz: Cu ce vă ocupaţi în afară de faptul că aveţi zeci de procese şi vă deranjează majoritatea şantierelor edilitare?
– Nicuşor Dan: Eu şi puţinii mei colaboratori încercăm să supraveghem respectarea legilor care reglementează dezvoltarea urbanistică a Capitalei. Cum edilii Bucureştiului se arată foarte distraţi în legătură cu acest subiect, avem multă treabă. Mai ales că procesele, în număr de peste 90 în prezent, le ducem singuri pe umeri. În toată istoria noastră prin instanţe doar de 3-4 ori am apelat la un avocat. Organizaţia noastră este singura care opreşte, când reuşeşte nişte abuzuri. Inspectoratul de Stat în Construcţii a alcătuit nişte statistici care probează faptul că mai mult de jumătate din aprobările de construcţii de pe teritoriul Bucureştiului sunt ilegale. Prefectul se face că nu observă, o dovadă fiind faptul că Prefectura are de cinci ori mai puţine procese decât noi.
– Se întâmplă totuşi ceva, în urma demersurilor dumneavoastră?
– Se întâmplă foarte multe. Am reuşit să oprim con strucţia unui Aqua Park în zona Tineretului. Construcţia respectivă ar fi „înghiţit” foarte multe hectare de spaţiu verde, ceea ce nu este permis prin lege. Mai ales că Bucureştiul nici nu stă bine la acest capitol. Am mai oprit construirea unui turn de 13 etaje în zona Grădinii Icoanei, peste restaurantul Moldova. Am stopat demolarea multor monumente de arhitectură, mai cu seamă în zona Kiseleff. Pot să dau multe exemple, dar cred că bucureştenii le cunosc.
– În această perioadă cu ce vă mai “luptaţi”?
– Ne luptăm , de exemplu cu stoparea unei şosele, numită şi „penetrarea Ciurel”, care şi-ar propune să facă o legătură între autostrada Bucureşti-Piteşti şi drumul spre Litoral. Toată această lucrare a început în condiţii de totală ilegalitate. Nu s-au făcut studii de trafic, nu există planuri, aprobări şi nici legalele dezbateri cu populaţia. S-a pus deja, în aceste condiţii, problema demolării unor imobile, nou construite(cu apro-bări legale). De altfel, peste noapte, în faţa acestor immobile a fost construit un pilon al unui viitor pasaj rutier. Şansa locuitorilor din zonă este existenţa în acest perimetru a Uzinei de apă de la Roşu. Aceasta este înconjurată de o zonă de protecţie sanitară peste care edilii nu au (încă) curaj să intre.
– Bucureştenii au un Primar General. El ce face?
– El a luat nişte proiecte pe care le-a găsit prin dosare vechi şi vrea să le pună în practică, fără să mai afle dacă sunt de actualitate. Altfel nu ţine cont de nici o lege. Este foarte bun doar la televizor.
– În aceste condiţii, pentru ca demersurile dumneavoastră să aibă mai multe şanse de a izbândi , vă gândiţi să faceţi şi politică.
– Atunci când românilor le va ajunge cuţitul la os voi intra şi eu. Am o legătură cu două formaţiuni mici, dar nu m-am hotărât încă.
– Evz: În urmă cu peste un an, pe 1 aprilie 2012, lansaţi documentul „100 de minciuni sau promisiuni neonorate ale Primarului General Sorin Oprescu” . Ce s-a mai întâmplat?
– Nicuşor Dan: Nici Primarul, nici Primăria nu au răspuns până la acest moment.De altfel Primarul Sorin Oprescu continuă să mintă.
– La ce vă referiţi?
– El a dat recent un interviu la emisiunea „După 20 de ani”. A spus că „Pasajul de la Piaţa Scânteii este aşteptat de patru ani şi tot mi l-au blocat. (…) Mi l-au blocat organizaţiile ONG: «Contestăm PUZ-ul (plan de urbanism zonal n.n.)». Am făcut PUZ de trei ori. Acum nu au mai avut ce să spună, s-a dat drumul la PUZ. Este licitaţia făcută, este atribuită”. În realitate până în acest moment nu a existat un PUZ pentru pasajul subteran Piaţa Presei, cu atât mai puţin 3 PUZuri, prin urmare ONG-urile nu au avut ce să blocheze. Nu există în acest moment nici PUZ aprobat, nici PUZ pus în dezbaterea publică de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
– În interviul respectiv s-a referit şi la Cathedrala Platza, afirmând că aşteaptă nişte hârtii.
– Conform articolului 28 alin. (1) al Legii 50/1991 preluat de sentinţa irevocabilă a Tribunalului Dâmboviţa, Primarul General trebuie să semneze o dispoziţie prin care să oblige proprietarul să îşi demoleze singur construcţia. Abia în cazul în care proprietarul nu îşi demolează singur construcţia, conform articolului 32 alin. (1) al Legii 50/1991, Primarul General trebuie să se adreseze instanţei pentru demolarea construcţiei. Primarul General întârzie să semneze prima dispoziţie, prin care să oblige proprietarul să îşi demoleze singur construcţia. Întârzierea este legată de dosarul prin care proprietarul a cerut Primăriei Generale intrarea în legalitate a clădirii. Primarul General nu a refuzat solicitarea, ci a condiţionat-o de realizarea unui dosar administrativ, iar Sorin Gabrea, omul numit de Sorin Oprescu la conducerea Comisiei Tehnice de Urbanism, a realizat studiul prin care justifică intrarea în legalitate a clădirii.
– Oprescu s-a lăudat că a făcut 100 km de piste pentru biciclişti…
– Atât pistele de biciclete făcute de primarul Videanu, cât şi pistele de biciclete făcute de primarul Oprescu au fost închise de Poliţia Rutieră deoarece reprezentau un pericol pentru biciclişti.
– Primarul general mai afirmă că lucrările în zona Piaţa Matache au fost întârziate de ONG-uri…
– Lucrările la Diametrala Nord – Sud au fost oprite de către ONG-uri exact 6 săptămâni: între 2 iunie 2011 când, în urma mitingului ONG-urilor şi a deciziei instanţei, Inspectoratul de Stat în Construcţii a oprit lucrările, în 15 iunie 2011 când, în urma negocierilor între Primărie, Ministerul Dezvoltării şi ONG-uri, Primăria a reluat lucrările. Nu Hala Matache a blocat realizarea şoselei, întrucât şoseaua, cu aceeaşi lăţime, putea fi construită cu păstrarea pe loc a Halei Matache. Acest fapt este atestat de comunicatul de presă comun al Primăriei şi al Ministerului Dezvoltării din 02.08.2011, aflat pe siteul pmb.ro secţiunea „Comunicate de presă”. De asemenea, pe 3 mai 2012, Primarul Oprescu declara că şoseaua se face cu păstrarea Halei Matache.
– Primarul Oprescu afirma că a avut 24 de procese cu ONG-urile pe tema Berzei Buzesti, pe care le-a câştigat.
– Primarul General dezinformează cu privire la situaţia juridică a proceselor cu ONGurile legate de Diametrala Nord – Sud. Primăria a perdut procesele: 5256/117/2011: anulare PUZ şi autorizaţie construire pe segmentele Piaţa Victoriei – Ocidentului şi Dinicu Golescu – Calea Plevnei, 958/117/2011: suspendare PUZ şi autorizaţie construire pe segmentele Piaţa Victoriei – Ocidentului şi Dinicu Golescu – Calea Plevnei, 22382/3/2011: suspendare PUZ, 52455/3/2010: suspendarea declarării utilităţii publice, 60056/3/2010: suspendare demolare Hotel Marna şi Casa Rădulescu,62706/3/2010: suspendare demolare 6 clădiri pe străzile Berzei, Cobalcescu, Plevnei,7041/3/2011: suspendare demolare 38 de clădiri pe străzile Berzei, Vulcănescu, Baldovin Pârcălabu, 44647/3/2011: suspendare autorizaţie construire pe segmentul Occidentului – Dinicu Golescu.
Încă cinci minciuni ale primarului
1 Lucrările la Pasajul de la Piaţa Presei Libere au fost blocate de ONG-uri.
2 Nu ştie cum trebuie să procedeze cu Cathedral Plaza. Aşteaptă evaluatorii să îi spună cât costă demolarea ei.
3 A amenajat 100 km de pistă pentru biciclişti, dar aceştia vor pe carosabil. 4 A pierdut
4 ani de zile din pricina Pieţii Matache. Ambiţia unor reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai Societăţi civile au ţinut lucrările edilitare pe lor.
5 Primarul Oprescu afirma că a avut 24 de procese cu ONGurile pe tema Berzei Buzesti, pe care le-a câştigat.

www.evz.ro

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe