OraNoua.ro
Publicat în 15 ianuarie 2014, 01:27 / 244 elite & idei

Nicusor Dan: Tunelul pe sub Parlament ar fi costisitor

Nicusor Dan: Tunelul pe sub Parlament ar fi costisitor

Președintele Asociației Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan, este de părere că realizarea unui tunel pe sub Palatul Parlamentului ar fi o investiție costisitoare, iar directorul executiv al Direcției Transporturi din Primăria Municipiului București (PMB), Ion Dedu, a afirmat că s-a ales varianta cea mai eficientă.

„Aș fi fost curios de costul tunelului pe sub Casa Poporului, sunt convins că din acești bani se puteau face cel puțin 15 km din Șoseaua de centură a Bucureștiului”, a declarat Nicușor Dan cu prilejul dezbaterii publice a proiectului de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Dublare diametrală nord-sud București tronson II — str. B.P. Hasdeu—str. Uranus — Calea Rahovei, ce include acest tunel.

Dedu a atras atenția că fiecare studiu de fezabilitate analizează mai multe variante. „Din variantele tehnic posibile se alege cea mai eficientă din punct de vedere economic, deci putem spune că am ales varianta cea mai eficientă ce e posibil a fi realizată din punct de vedere tehnic și urbanistic”, a afirmat reprezentantul PMB.

În altă ordine de idei, vicepreședintele Fundației Eco-Civica, Angelo-Dănuț Trifu, s-a arătat nemulțumit de alte aspecte din proiect. „Ne nemulțumesc aceste traversări cu bulevarde prin centrul orașului, prin zone de parc și perimetre ce vor deveni preponderent pietonale (…) haideți să subtraversăm ca la Piața Unirii și vedem ce costuri sunt, iar cetățenii se vor pronunța dacă suportă o cheltuială un pic mai mare pentru sănătatea lor și pentru aspectul orașului ori vor să facă numai betoane”, a declarat Trifu.

Dedu crede însă că această soluție nu e posibilă. „În ceea ce privește subtraversarea Parcului Izvor și a Dâmboviței și realizarea unei infrastructuri stradale subterane, din punctul meu de vedere acest lucru e imposibil deoarece ar însemna o rampă de intrare în acest pasaj foarte lungă, cred că ar depăși cu mult zona Știrbei Vodă cu Berzei, deci practic vorbim de afectarea tuturor imobilelor care încă mai sunt în zonă și din câte cunosc mai toate sunt monumente istorice”, a semnalat reprezentantul PMB.

Pe de altă parte, el a informat că în zona Tudor Vladimirescu sunt necesare exproprieri pentru a putea realiza pasajul și sensul giratoriu care este propus în acel perimetru.

Dedu a anunțat că tunelul pe sub Palatul Parlamentului va avea în medie 800 de metri lungime și va fi la o adâncime de până la 10-15 metri sub nivelul dealului Parlamentului. „E coordonat absolut cu tot ceea ce există în zonă și cu ceea ce se va construi, respectiv Catedrala Mântuirii Neamului, dar și o propunere de amenajare a unui hotel pentru Palatul Parlamentului”, a spus directorul executiv.

Totodată, a fost dezbătut și proiectul de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic de detaliu C.A. Rosetti, Nicușor Dan sesizând că se propune un bloc mai înalt decât restaurantul monument istoric de care ar urma să fie „lipit”.

„Eu consider că din moment ce s-a și dat un aviz al arhitectului șef sunt perfect legale și apărute în urma unor dezbateri. Sigur că dezbaterile acestea sunt bune, dar să nu ajungem pe poziții total divergente în care nu vedem decât interesul unuia care câteodată mai e și mascat de alte lucruri, pentru că acest oraș trebuie să de dezvolte”, a declarat arhitectul șef Gheorghe Pătrașcu referitor la cele două proiecte dezbătute.

 

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe