‘Clasarea Dosarului Revoluției este revoltătoare și reprezintă cel mai mare eșec al justiției române, care ar putea permite nepedepsirea celor ce se fac vinovați de crimele comise în ’89. Un dosar cu peste 1.000 de morți nu poate fi clasat pur și simplu, nesocotindu-se principii de drept referitoare la imprescriptibilitatea crimelor împotriva umanității. Susținem decizia Asociației 21 Decembrie de a contesta hotărârea procurorilor militari, mai ales în contextul redeschiderii unui alt dosar, cel al Mineriadei. Aceste două dosare complexe ale justiției sunt indisolubil legate prin protagoniștii lor, dar și în conștiința publică’, a declarat Nicușor Dan, președintele Grupului de Inițiativă al USB.
Uniunea Salvați Bucureștiul face un apel la toate organizațiile care au ca scop de a veghea la îmbunătățirea actului de justiție în România să monitorizeze atent deciziile judecătorești în aceste dosare, pentru a preveni orice tentative de imixtiune și influențare a justiției.
Reamintim că procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția Parchetelor Militare a clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989 care a avut ca rezultat decesul, rănirea și lipsirea de libertate a unor persoane, precum și distrugerea unor bunuri. Parchetul Militar a dispus clasarea cauzei sub aspectul infracțiunilor de propagandă de război, genocid, tratamente neomenoase, infracțiuni de război contra proprietății și altor drepturi, respectiv infracțiuni contra umanității, reținându-se că faptele cercetate nu sunt prevăzute de legea penală, nefiind caracterizate de tipicitate în raport cu normele legale incriminatoare.
S-a mai dispus clasarea sub aspectul infracțiunii de omor, tentativă de omor și instigare la infracțiunea de omor, precum și clasarea sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă, reținându-se că faptele nu sunt prevăzute de legea penală; clasarea sub aspectul infracțiunii de lovire sau alte violențe și instigare la infracțiunea de lovire sau alte violențe; clasarea sub aspectul infracțiunii de vătămare corporală și instigare la infracțiunea de vătămare corporală;
clasarea sub aspectul infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal și instigare la infracțiunea de lipsire de libertate în mod ilegal, reținându-se, după caz, împlinirea termenului de prescripție a răspunderii penale sau existența autorității de lucru judecat, dar și existența unei cauze de neimputabilitate, respectiv eroarea; clasarea sub aspectul infracțiunii de furt și distrugere; clasarea sub aspectul infracțiunii de ultraj; clasare sub aspectul infracțiunii de purtare abuzivă și instigare la infracțiunea de purtare abuzivă, reținându-se că a intervenit amnistia.
Departamentul de comunicare al USB
București, 27 octombrie 2015