Bogdan Daradan
Publicat în 25 octombrie 2012, 11:24 / 302 elite & idei

Nina Ştanski nu vrea predarea limbii române în şcolile din Transnistria

Nina Ştanski nu vrea predarea limbii române în şcolile din Transnistria

Şefa departamentului de externe al administraţiei de la Tiraspol, Nina Ştanski se arată deranjată despre ce şi cum se predă în insituţiile de învăţământ cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, subordonate Ministerului Educaţiei de la Chişinău.

„Nu e vorba aici doar de Transnistria. Orice stat din lume ar fi deranjat dacă copiilor li se predă cursuri care pot fi surse de conflict şi extremism, menite să ducă la ură interetnică”, a declarat Ştanski în cadrul unui interviu acordat publicaţiei ruse Vzglead.

Ştanski a mai adăugat că doritorii de a învăţat limba română o pot face şi în afara acestor şcoli, în cadrul cursurilor opţionale. „Limba română ca limbă străină poate fi studiată în cadre legale la cursurile de limbi străine. Spre exemplu, eu am beneficiat de asemenea cursuri”, a adăugat aceasta.

Mai mult, şefa „diplomaţiei” transnistrene a declarat că nu exclude faptul că la Chişinău sunt persoane interesate ca situaţia şcolilor cu predare în limba română să fie una mai rea faţă de celelalte şcoli din regiune pentru a atrage atenţia comunităţii internaţionale.

Menţionăm că pe 19 octombrie CEDO a emis în hotărâre prin care condamnă Rusia pentru încălcarea dreptului la educaţie în regiunea transnistreană, obligând-o să achite despăgubiri de peste un milion de euro.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe