Bogdan Daradan
Publicat în 25 octombrie 2012, 11:24 / 251 elite & idei

Nina Ştanski nu vrea predarea limbii române în şcolile din Transnistria

Nina Ştanski nu vrea predarea limbii române în şcolile din Transnistria

Şefa departamentului de externe al administraţiei de la Tiraspol, Nina Ştanski se arată deranjată despre ce şi cum se predă în insituţiile de învăţământ cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, subordonate Ministerului Educaţiei de la Chişinău.

„Nu e vorba aici doar de Transnistria. Orice stat din lume ar fi deranjat dacă copiilor li se predă cursuri care pot fi surse de conflict şi extremism, menite să ducă la ură interetnică”, a declarat Ştanski în cadrul unui interviu acordat publicaţiei ruse Vzglead.

Ştanski a mai adăugat că doritorii de a învăţat limba română o pot face şi în afara acestor şcoli, în cadrul cursurilor opţionale. „Limba română ca limbă străină poate fi studiată în cadre legale la cursurile de limbi străine. Spre exemplu, eu am beneficiat de asemenea cursuri”, a adăugat aceasta.

Mai mult, şefa „diplomaţiei” transnistrene a declarat că nu exclude faptul că la Chişinău sunt persoane interesate ca situaţia şcolilor cu predare în limba română să fie una mai rea faţă de celelalte şcoli din regiune pentru a atrage atenţia comunităţii internaţionale.

Menţionăm că pe 19 octombrie CEDO a emis în hotărâre prin care condamnă Rusia pentru încălcarea dreptului la educaţie în regiunea transnistreană, obligând-o să achite despăgubiri de peste un milion de euro.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe