OraNoua.ro
Publicat în 28 octombrie 2015, 19:03 / 587 elite & idei

Oana Popescu: „Criza refugiaților – provocări interne și implicații de politică externă”

Oana Popescu: „Criza refugiaților – provocări interne și implicații de politică externă”
La graniţa Croaţiei cu Slovenia, refugiaţii sunt cazaţi pe pământ, iar voluntarilor croaţi nu le este permis să intre în aşa-zisa tabără pentru că poliţia din cele două state nu cooperează, povesteşte o expertă din România care a fost în zonă.

”Există state care preferă să paseze refugiaţii cât mai repede mai departe, considerând că ele nu sunt ţări de destinaţie. Croaţia pasează răspunderea securizării către Slovenia, care e ţară Schengen, dar are capacităţi limitate de a-şi securiza graniţa”, a explicat Oana Popescu, director al think-tank-ului Global Focus în cadrul dezbaterii ”Criza refugiaţilor – provocări interne şi implicaţii de politică externă”.

Oana Popescu a povestit ce a văzut la graniţa dintre Croaţia şi Slovenia. Autorităţile croate i-au îmbarcat pe refugiaţi în trenuri şi i-au transportat în condiţii decente până la frontieră, fără a încerca însă să-i identifice şi să-i înregistreze. În schimb, autorităţile slovene le-au oferit o aşa zisă-tabără, în realitate un teren viran unde pot dormi pe pământ, şi câteva toalete ecologice.

Mai mult, Oana Popescu a remarcat că din cauza lipsei de cooperare dintre poliţia slovenă şi croată, voluntarii croaţi n-au fost lăsaţi să le distribuie refugiaţilor apă şi alimente, ci doar să strângă gunoaiele. ”Nu exista nicio distribuţie de apă, băuturi calde sau lemne pentru foc. Voluntarii croaţi nu aveau voie să intre în tabără. Mii de oameni au coborât din tren şi au trecut în perfectă linişte către graniţă fără să întrebe încotro merg şi de ce. Mă aşteptam la o gloată mult mai agresivă, mai nemulţumită, dar oamenii erau prea obosiţi ca să mai vrea altceva decât să ajungă undeva”, a explicat ea.

Amploarea crizei

Din cei 700 de mii de migranţi, 120.000 au fost redistribuiţi pe hârtie deocamdată, relocaţi în state membre ale UE. Dintre aceştia, România va primi aproximativ 6.000 de oameni. Trei sferturi din cei care au intrat în UE se califică pentru statutul de refugiat. Majoritatea vin acum din ţările de prim refugiu – Turcia, Iordania, Liban, ţări în care există în continuare 90% din cei 4 milioane de sirieni dislocaţi. Turcia a cheltuit deja 6 miliarde de dolari pentru găzduirea şi ajutarea lor. În Liban, refugiaţii reprezintă un sfert din populaţie, dintre care jumătate trăiesc în sărăcie. Numai numărul copiilor sirieni din această ţară depăşeşte sistemul ei educaţional.

În Suedia, care va primi 190.000 de refugiaţi în acest an, cheltuielile cu refugiaţii sunt echivalente cu cheltuielile totale ale sistemului de sănătate al ţării.

”În Suedia, care va primi 190.000 de refugiaţi în acest an, cheltuielile cu refugiaţii sunt echivalente cu cele totale ale sistemului de sănătate al ţării. În ţările nordice taxele sunt deja foarte mari, aşa că presiunea de a creşte taxele se va simţi la nivelul populaţiei”, a avertizat Oana Popescu.

Referitor la dezbaterea din România legată de numărul de refugiaţi pe care-i vom primi, experta a arătat că disensiunile dintre premier şi preşedinte şi declaraţiile divergente în această privinţă sunt regretabile, pentru că arată că România nu are o poziţie coerentă şi nu ştie în general ce vrea în politica externă.

Oana Popescu susţine că preşedintele Iohannis nu a explicat clar de ce România a votat împotriva cotelor obligatorii de refugiaţi, iar premierul Ponta a alimentat temerile populaţiei faţă de refugiaţi folosind formula ”ne vom apăra”, care sugerează o ameninţare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

http://epochtimes-romania.com

———————-

Asociația Română pentru Cooperare și Dezvoltare Internațională – ARCADIA și Centrul GlobalFocus au plăcerea de a vă invita la dezbaterea „Criza refugiaților – provocări interne și implicații de politică externă”, care va avea loc în data de 27 octombrie la Hotel Capital Plaza – Sala Ion Mincu (Bd. Iancu de Hunedoara. Nr 54, București) cu începere de la ora 14:00.

Discuția va fi moderată de dna. Oana Popescu, Director al Centrului GlobalFocus și Senior Editor Foreign Policy Romania și va avea un format interactiv, de grup de lucru. Ne propunem să utilizăm experiența concretă în domeniu a specialiștilor români din rețeaua internațională a ARCADIA și a GlobalFocus (din Afganistan și Irak, până în Turcia și Balcani), ca și a actorilor instituționali activi în domeniul migrației și al asistenței umanitare, pentru a identifica și discuta provocările aflate în fața României, în context european și regional și soluțiile posibile. Reprezentanții mass media și ai societății civile prezenți vor fi invitați să își asume un rol activ în derularea dezbaterii, întrucât ne dorim ca toți participanții să contribuie cu propriile experiențe, idei, comentarii. Astfel, organizatorii vor lansa discuția pe baza unei scurte introduceri a temei și vor facilita schimbul de informații și idei.

Dincolo de momentul prezent, considerăm că această criză este doar primul simptom al unui context mai amplu de fenomene economice, sociale, politice globale generatoare de migrație. De aceea dorim să deschidem și o discuție despre provocările care ne așteaptă, următoarele valuri de refugiați posibile și modul în care România se poate poziționa constructiv și consecvent pe acest subiect, în interiorul Uniunii Europene și ca stat donator de asistență pentru dezvoltare. Vor fi abordate atât măsurile pe care România trebuie să și le asume ca stat membru al UE, cât și dinamica socială internă (discurs public și provocări concrete).

Vă așteptăm alături de noi pentru ca împreună să analizăm și să propunem decidenților cele mai bune soluții de abordare a unuia dintre cele mai complexe fenomene cu care s-a confruntat Uniunea Europeană de la începuturile sale și de soluționarea căruia ar putea depinde construcția europeană viitoare și rolul României în acest proces. Concluziile dezbaterii vor fi înaintate tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu.

Această dezbatere este organizată ca parte a evenimentului de închidere a proiectului „Informație multiplicată, un plus de impact” derulat de ARCADIA în perioada iulie-octombrie 2015. Astfel, dezbaterea va fi urmată de lansarea celui de-al doilea număr al revistei online de dezvoltare internațională- ARCADIA- și de gala de premiere a celor mai importante activități de multiplicare derulate la nivel național de participanții la trainingurile pe tema educației pentru dezvoltare derulate în contextul AED2015.

Scopul proiectului este de a promova domeniul dezvoltării internaționale în România și de a conecta discursul intern la dezbaterile globale în domeniu. Proiectul care face parte din planul național de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 și este finanțat de Comisia Europeană și de Ministerul Afacerilor Externe al României.

 

Agenda:

13:30 – 14:00 Întâmpinare invitați

14:00 – 16:00 Dezbatere „Criza refugiaților – provocări interne și implicații de politică externă”

16:20 – 18:00 Lansarea numărului 2 al revistei online ARCADIA

                        Premiere activități de multiplicare în contextul AED2015

Cu stimă,

Diana Rusu                                                                                                                                                           Oana Popescu

Secretar General ARCADIA                                                                                                          Director GlobalFocus

O dezbatere susținută de Foreign Policy România.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe