Bogdan Daradan
Publicat în 27 septembrie 2012, 15:56 / 160 elite & idei

Octavian Calmâc: Acordul privind zona de liber schimb în cadrul CSI va înlocui actualul sistem de comerţ

Octavian Calmâc: Acordul privind zona de liber schimb în cadrul CSI va înlocui actualul sistem de comerţ

Acordul prevede excluderea mai multor taxe în comerţul cu ţările Comunităţii Statelor Independente şi a fost ratificat cu o unanimitate de voturi , se arată într-un articol al publicaţiei moldova.org.

Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc a declarat că Acordul privind zona de comerţ liber în cadrul CSI vine să înlocuiască sistemul existent de acorduri bilaterale de comerţ liber, care reglemntau până în prezent relaţiile comerciale între statele semnatare.

„Ratificarea acordului va permite dinamizarea relaţiilor comerciale regionale, atragerea investiţiilor şi iniţierea proiectelor în domeniul energetic”, a subliniat Octavian Calmâc.

Acest acord nu contravine procesului de intregrare europeană a Republicii Moldova, potrivit preşedintelui Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană Igor Corman.

Deputaţii comunişti consideră că acest act reprezintă un pas important spre aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Euroasiatică.

„Acest acord este un pas important spre aderarea Moldovei la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan”, a declarat deputatul comunist Oleg Reidman.

Acordul va intra în vigoare în termen de 30 de zile.

Datele statistice arată că în prima jumătate a anului 2012 statele CSI aveau o cotă de 41% în exportul de mărfuri moldoveneşti şi de 32,5% la importuri. În aceeaşi perioadă cota ţărilor UE a fost de 48,8% la export şi de 43,3% la import.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe