Octavian Morariu: Garantez că nu o să avem probleme cu dopajul!
Preşedintele COSR îi contrazice pe cei care susţin că procesul de pregătire a sportivilor care ne vor reprezenta la Londra a avut de suferit din cauza bugetului restrâns care le-a fost alocat după ce ţara noastră a primit dreptul de organizare a ediţiei de iarnă, din 2013, a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE). Mai mult, Morariu este convins că „tricolorii” au toate şansele să obţină mai multe medalii decât la Olimpiada precedentă, de la Beijing, şi că niciun membru al delegaţiei noastre nu va fi implicat în vreun scandal de dopaj.
Reporter: Cu câte medalii credeţi că se vor întoarce sportivii români de la Londra?
Octavian Morariu: Cred că România poate să câştige undeva în jur de 10 medalii. Până şi marile case de audit internaţionale spun că vom lua între nouă şi 12 medalii. Dacă ar fi să iau ca reper una dintre ele, care, la Beijing, estimase că vom cuceri cinci medalii, iar noi am obţinut opt, înseamnă că de la Londra ar trebui să ne întoarcem cu mai multe medalii faţă de ceea ce preconizăm acum. Rep: Care sunt disciplinele de la care aveţi cele mai mari aşteptări? O.M: La scrimă avem şanse mari, fetele la spadă, băieţii la sabie, dar să nu-i uităm nici pe floretişti, chiar dacă vor concura individual. La judo avem trei fete cu şanse enorme la aur, gimnastica, evident, care a obţinut două medalii la Beijing, dar acum aştept să câştige un număr cel puţin dublu. Mai sunt canoe, canotaj, haltere şi, de ce nu, lupte, box, tir. Una peste alta, eu zic că avem mulţi sportivi în delegaţie care nu sunt cotaţi cu prima şansă, dar care pot câştiga chiar şi titlul olimpic.
Rep.: Totuşi, în an olimpic, s-a întâmplat ca mai multe federaţii de tradiţie din ţara noastră, precum cele de scrimă şi canotaj, să primească bani mai puţini de la buget decât în 2011, asta în vreme ce Federaţiei de Schi Biatlon i-a fost alocată suma de 4.030.000 de lei, aproape cât a primit gimnastica. Şi asta doar pentru că România va organiza ediţia de iarnă a FOTE, o competiţie de mâna a doua…
O.M.: Nu e nimerit să spui că din cauza unei competiţii alţii din sport au primit mai puţini bani. Cum ar veni, îl dezbraci pe Ion ca să-l îmbraci pe Gheorghe. Nu. Eu, din câte ştiu, federaţiile au avut de la minister, de la stat, un buget convenabil. Că pentru FOTE s-a căpătat un buget mai mare şi asta mi se pare firesc, pentru că degeaba organizăm o competiţie, dacă nu câştigăm medalii în cadrul acesteia. Scopul nostru nu a fost doar să organizăm FOTE, ci şi să progresăm în aceste discipline sportive de iarnă. Apoi, nu cred că doamna Elisabeta Lipă şi doamna Ana Maria Pascu v-au spus că au primit bani mai puţini din cauza FOTE. Sunteţi primul care face remarca asta, dar, sincer, nu cred că este vina lui FOTE că au ajuns mai puţini bani la federaţiile sportive de vară.
Rep.: În condiţiile în care tot mai mulţi sportivi sunt tentaţi să-şi sporească performanţele cu ajutorului substanţelor anabolizante, ce măsuri a luat COSR în privinţa stârpirii acestui flagel al dopingului?
O.M.: Cred că aţi observat că, de când sunt eu preşedintele COSR, nu ne-am mai confruntat cu niciun caz de dopaj. Asta fiindcă am dus o politică de prevenire şi combatere a dopajului foarte riguroasă, începând chiar din 2003, când eram preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport. De fapt, legea pentru prevenirea şi combaterea dopajului am iniţiat-o chiar eu. Tot ce pot să vă spun este că, din punct de vedere al controlului antidoping, noi ne-am făcut pe deplin datoria. Toţi sportivii care pleacă la Londra, dar absolut toţi, au fost testaţi. Sper să nu se întâmple ceva între timp, dar nu cred. Fiecare sportiv în parte este conştient că orice abatere de la codul mondial antidoping îl va costa scump. Pe lângă medalia şi banii aferenţi acesteia, în primul rând îşi vor pierde reputaţia, iar pentru un sportiv, reputaţia este cea mai importantă.
Federaţiile n-au dorit să-şi ia psihologi
Cei 103 sportivi care ne vor reprezenta la Jocurile Olimpice de la Londra nu vor putea fi consiliaţi pe perioada întrecerilor din capitala Angliei de un psiholog. Iar asta din simplul motiv că niciun medic având o astfel de specialitate nu a fost cooptat să facă parte din delegaţia României prezentă la Londra. „Această decizie a aparţinut strict federaţiilor de specialitate, COSR a lăsat la latitudinea lor să aleagă dacă-şi iau şi un psiholog”, a explicat preşedintele COSR.
Articol publicat pe www.ziuanews.ro
Ultima ora:
ObservatorCătălin Predoiu, întâlnire cu comisarul european pentru afaceri interne înainte de decizia intrării depline a României în Schengen: “Suntem pregătiți”
PoliticCătălin Predoiu, întâlnire cu comisarul european pentru afaceri interne înainte de decizia intrării depline a României în Schengen: “Suntem pregătiți”
EconomieAndrei Dudoiu: SeedBlink offers now access to Bolt, the $14B global leader in urban mobility, through a secondary investment opportunity
ExternRobert Lupițu: “ROEXIT” – Ce pierd românii, din țară și din diaspora, dacă România iese din Uniunea Europeană și NATO
SocialCsibi Magor: Burnoutul este legat mai degrabă de cât de mult lăsăm munca să ne domine viața
EvenimenteCiprian Stănescu: Inovatori în sustenabilitate din patru țări din CEE s-au reunit într-un eveniment regional la București
EditorialCristian Grosu: O crimă – Locul gol al României de la masa următorului deceniu
CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe