OraNoua.ro
Publicat în 20 februarie 2013, 20:04 / 754 elite & idei

Octavian Morariu: Îmi doresc o organizare perfectă şi rezultate bune la FOTE 2013

Octavian Morariu: Îmi doresc o organizare perfectă şi rezultate bune la FOTE 2013

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Octavian Morariu, a declarat pentru AGERPRES, cu două zile înainte de deschiderea ediţiei a 11-a a Festivalului Olimpic de Iarnă al Tineretului European (FOTE), că îşi doreşte o organizare impecabilă şi rezultate cât mai bune ale sportivilor români.

”Îmi doresc ca organizarea să fie perfectă şi toţi cei care vin în România pentru competiţie să plece înapoi cu aprecieri şi gânduri bune. Acesta este scopul numărul 1 pentru mine. Din punct de vedere al performanţei, îmi doresc să asistăm la rezultate bune din partea sportivilor noştri. Avem şanse bune la sărituri cu schiurile, biatlon şi schi fond. Sper ca tinerii noştri sportivi să fie motivaţi şi de faptul că evoluează acasă şi concurează pe o infrastructură foarte bună, de care ar trebui să fie mândri. Am două mari gânduri, unul al reuşitei competiţiei în sine şi celălalt al performanţei tinerilor noştri”, a declarat Octavian Morariu pentru AGERPRES.

Totul este pus la punct pentru primirea sportivilor, dar mai există detalii de ultim moment.

”În mare toate lucrurile sunt rezolvate, dar mai sunt detalii inerente de ultim minut, care apar peste tot şi la orice olimpiadă. Am fost la multe olimpiade şi ştiu că până în ultima secundă se mai organizează, se mai schimbă câte ceva. Totul e în regulă, mai sunt doar nişte reglaje de ultim minut, iar de azi vin delegaţiile tehnice. Nu cred că vor fi probleme”, a adăugat Octavian Morariu

Sportivii români au şanse pentru o clasare în Top 10 în special la sărituri cu schiurile, biatlon, schi nordic.

”Sportivii noştri sunt motivaţi, ei ştiu că e o mare competiţie, şi sunt emoţionaţi, pentru că sunt acasă. Mesajul meu către sportivi este să îndrăznească, să fie curajoşi, să aibă putere, să dea tot ce au mai bun în ei, pentru că sunt acasă şi trebuie să aibă încredere în forţele lor. Le urez să obţină multe succese”, a declarat şeful COSR.

Noua infrastructură a sporturilor de iarnă a sporit deja numărul tinerilor ce se îndreaptă spre aceste discipline. ”Fără doar şi poate această competiţie va atrage copii şi tineri în plus către sporturile de iarnă. Am discutat cu cei de la şcolile de schi din Poiana Braşov, care şi-au dublat efectivele de când am început să punem la punct aici infrastructura. Avem semnale pozitive în acest sens, care vin din foarte multe părţi”, a precizat Morariu.

La festivitatea de deschidere a FOTE 2013 de la Braşov, ce are loc duminică, va asista şi preşedintele CIO, belgianul Jacques Rogge.

”Jacques Rogge vine sâmbătă la Bucureşti, este confirmată venirea lui. Va sta două zile la Braşov. Ne onorează foarte mult prezenţa lui, va ţine şi un discurs la festivitatea de deschidere. FOTE este copilul lui de suflet, el a iniţiat această competiţie, care a avut prima ediţie acum 20 de ani în Italia la sporturi de iarnă. Este ultimul său an în fruntea CIO şi este absolut firesc să fie aici la aceste Jocuri, pentru că îndrăgeşte foarte mult tinerii şi face foarte mult pentru tineri, a iniţiat şi Jocurile Olimpice ale Tineretului”, a precizat şeful olimpismului românesc.

Ediţia a 11-a de iarnă a FOTE se derulează între 17 şi 22 februarie, la Braşov, Poiana Braşov, Râşnov, Predeal şi Cheile Grădiştei, cu participarea a 900 de sportivi din 45 de ţări.

România participă cu o delegaţie de circa 58-60 sportivi, pentru că mai pot apărea modificări de ultimă oră. Avem înscrişi 8 sportivi la biatlon, 6 la schi alpin, aici însă ar putea apare completări, 8 la schi fond, 6 la sărituri cu schiurile, 3 la snowboard, 2 la patinaj artistic, 4 la short track şi 20 la hochei pe gheaţă.

Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) este considerat cea mai importantă competiţie polisportivă găzduită de România după Jocurile Mondiale Universitare din 1981 şi oferă ţării noastre şansa să intre în circuitul internaţional al marilor competiţii sportive.

FOTE se va desfăşura în judeţul Braşov, la Predeal (schi fond şi snowboard), Cheile Grădiştei – Fundata (biatlon), Poiana Braşov (schi alpin, patinaj artistic şi patinaj viteză), Braşov (hochei) şi Râşnov – Valea Cărbunării (săriturile cu schiurile).

Festivalul a fost inclus pentru prima dată în calendarul Comitetelor Olimpice Europene în anul 1991. Iniţiatorul Festivalului a fost Jacques Rogge, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic.

Ediţiile de iarnă ale FOTE au început în anul 1993 în Italia, desfăşurându-se apoi în Andorra, Suedia, Slovacia, Finlanda, Slovenia, Elveţia, Spania, Polonia, Cehia în 2011 şi cea de a 11-a ediţie în România. AGERPRES

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe