OraNoua.ro
Publicat în 1 martie 2017, 16:13 / 256 elite & idei

Ovidio Raețchi: Partidul lui Tăriceanu să se delimiteze sau să părăsească grupul ALDE din Parlamentul European

Ovidio Raețchi: Partidul lui Tăriceanu să se delimiteze sau să părăsească grupul ALDE din Parlamentul European

Deputatul liberal Ovidiu Raețchi solicită partidului condus de Călin Popescu-Tăriceanu să se delimiteze sau să părăsească grupul ALDE din Parlamentul European, după ce liderul acestui grup, Guy Verhofstadt, a propus o rezoluție prin care doar voturile europarlamentarilor din zona euro să fie luate în considerare, iar cele ale deputaților europeni din statele non-euro să fie consultative.

„Este regretabil că ALDE acceptă să facă parte dintr-un grup parlamentar european care pune în pericol în mod direct interesele cetățenilor români. Europarlamentarul Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE, a propus ca în chestiuni specifice zonei euro deputații să aibă un vot diferențiat. Mai exact, doar voturile europarlamentarilor din zona euro să fie luate în considerare, iar cele ale deputaților europeni din statele non-euro să fie exclusiv consultative. Acest gen de abordare discriminatorie a condus la eșecuri de etapă ale proiectului european precum Brexit și perpetuarea acesteia riscă să pună în pericol întreaga Uniune”, afirmă Raețchi, într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Liberalul subliniază că interesele României sunt direct lezate de această prevedere, în calitatea sa de membru cu drepturi depline a Uniunii Europene și care își propune să adere la zona euro.

„În acest context, consider că este esențial ca europarlamentarii români, membri ai grupului european ALDE, să se dezică de acest gen de abordare. Singura soluție viabilă este aceea ca partidul condus de Tăriceanu să părăsească grupul european ALDE. În caz contrar, este evident că europarlamentarii ALDE acționează împotriva intereselor cetățenilor români”, arată el.

Ovidiu Raețchi amintește că liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a făcut recent declarații care au criticat proiectul european.

„Îngrijorător este și faptul că, recent, chiar președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și-a exprimat dezamăgirea față de proiectul european și a lăudat Brexit, spunând că a fost ‘o decizie de curaj a britanicilor’. Un eventual refuz de detașare față de rezoluția din Parlamentul European al lui Guy Verhofstadt nu ar face altceva decât să alimenteze suspiciunile că ALDE este un partid care se poziționează împotriva valorilor care au condus la apariția Uniunii Europene, dar și împotriva intereselor României”, conchide el.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe