OraNoua.ro
Publicat în 4 decembrie 2012, 13:15 / 308 elite & idei

Ovidiu Alexandru Raeţchi solicită delegarea unui consilier din MAE pentru a ghida cetăţenii români din Tunisia în lupta cu problemele legislative

Ovidiu Alexandru Raeţchi solicită delegarea unui consilier din MAE pentru a ghida cetăţenii români din Tunisia în lupta cu problemele legislative

Ȋntr-o scrisoare deschisă adresată Ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, şi Ministrului de Externe, Titus Corlăţean, candidatul USL pentru Colegiul 4 Diaspora şi Preşedintele Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor Ȋmpotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), Ovidiu Alexandru Raeţchi, aduce în atenţia celor doi membri ai Guvernului o problemă deosebit de importantă cu care se confruntă cetăţenii români din afara graniţelor. Ȋn scrisoarea deschisă adresată celor doi miniştri, Ovidiu Alexandru Raeţchi atrage atenţia asupra faptului că ˝dreptul la pensie şi la pachetul firesc de asistenţă medicală este practic INTERZIS cetăţenilor care se mută în Tunisia sau doresc să se repatrieze˝, la baza acestei probleme aflându-se˝un impediment de ordin birocratic între România şi Tunisia, care nu au reuşit să semneze un acord similar celor din Uniunea Europeană˝.

Pornind de la premisa că acest caz ar putea să reprezinte ˝o limitare de facto a posibilităţii de a călători şi de a munci în altă ţară˝ şi prezentând mărturiile unor cetăţeni români aflaţi în Tunisia, Ovidiu Alexandru Raeţchi solicită Ministrului Muncii şi Ministrului de Externe delegarea unui consilier din ministerele pe care le conduc ˝pentru a ghida cetăţenii români din Tunisia în lupta cu problemele legislative˝.

˝Cunoscandu-va preocuparile sociale comune, domnilor ministri, cunoscand sensibilitatea doamnei Campeanu pentru cauza pensionarilor si dorinta de reforma si profesionalizare a domnului Corlatean, va intreb: va puteti pune in situatia unui cetatean roman care, din motive personale sau profesionale, ar trebui sa revina in tara – insa nu o poate face din cauza pierderii dreptului la pensie? Nu cumva vorbim, in acest caz, de o limitare de facto a dreptului de a calatori si a munci in alta tara?

Pentru ca stiu ca sunteti deschisi tehnicilor moderne de comunicare, va voi prezenta in continuare, domnilor ministri, numai cateva din mesajele primite in aceste zile pe Forumul Comunitatii Romane din Tunisia. Veti intelege, din confruntarea directa cu experientele cetatenilor romani de aici, cat de injusta este, in acest moment, situatia lor.

In acest context, rugamintea mea catre dvs. ar fi sa delegati un consilier din ministerele pe care le conduceti pentru a ghida, chiar pe acest forum on-line, cetatenii romani din Tunisia in lupta cu problemele legislative.

«Fleur DeLys Romanii din Diaspora ar avea nevoie de multe …acorduri in primul rind cu tarile unde ne aflam pentru a putea repatria pensiile, mai ales in cazul in care situatia politica si securitara in ac tari devine dificila (asta este un exemplu printre multe altele), eventuale ajutoare de repatriere in cazul unor conflicte armate si mai ales taxe consulare revazute pentru concetatenii nostri, un serviciu diplomatic profesional si eventual prioritar sau preferential pentru cetatenii romani (asemeni celorlalte misiuni diplomatice europene…)…etc, etc ! O maniera de informare obiectiva a romanilor plecati din tzara printr-o retzea de socializare sau alta modalitate despre principalele evenimente politice, economice si culturale din tara!»

 «Maria Zaibi pensiile si taxele consulare.dar daca mai sant si altii care vor scrie…poate reiese prioritatea»

 «Madalina Iacob M’barek PENSIILE SI TAXELE (vizele pentru cei stabiliti si casatoriti de o viata !!! ) bineinteles …..»˝, scrie Ovidiu Alexandru Raetchi in scrisoarea deschisa adresata celor celor doi ministri.

Ȋn încheiere, Ovidiu Alexandru Raeţchi, candidat pentru Colegiul 4 Diaspora din partea USL, solicită miniştrilor Mariana Câmpeanu şi Titus Corlăţean indicarea a trei direcţii pentru un ajutor eficient acordat importantei comunităţi de români din Tunisia.

˝Avand in vedere temele semnalate, si incredintati de dorinta dvs. de a reforma in profunzime institutiile pe care le conduceti, va rog sa ne indicati, domnilor ministri:

–         Care considerati ca sunt pasii de urmat pentru a solutiona cu celeritate problema ridicata?

–         Care este autoritatea statului careia trebuie sa ne adresam cu prioritate pentru a solutiona aceasta problema?

–       Ce demersuri parlamentare pot fi infaptuite pentru a sprijini munca dvs. in beneficiul comunitatii romane din Tunisia?

Cu consideratie si cu speranta in schimbarea pana la capat,

 

Ovidiu Alexandru Raetchi

Presedinte Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului

Candidat USL Colegiul 4 Deputati, Diaspora˝

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe