Matei Bogdan
Publicat în 16 septembrie 2020, 09:08 / 315 elite & idei

Ovidiu Nahoi: Bruxelles vrea să unifice aplicațiile mobile anti-Covid

Ovidiu Nahoi: Bruxelles vrea să unifice aplicațiile mobile anti-Covid

Comisia Europeană testează o platformă care va unifica diferitele aplicații de depistare a contacților COVID-19 și de avertizare, care funcționează în diferite state membre.

Este ceea ce se numește se numește „pasarela de interoperabilitate”.

În diferite țări europene funcționează de mai multe luni aplicații mobile prin care care utilizatorii sunt avertizați că au intrat în contact cu un bolnav de Covid-19.

Sistemul poate reține prin Bluetooth date despre dispozitivele persoanelor cu care utilizatorii s-au aflat în apropiere și pot anunța dacă aceștia au intrat în contact cu o persoană infectată. Astfel, utilizatorul are posibilitatea să se testeze imediat.

Aplicațiile nu încalcă drepturile oamenilor, câtă vreme datele de contact sunt anonimizate și nu sunt stocate într-un server central, care să fie pus la dispoziția autorităților. 

Unele țări folosesc aceste date pentru a combate epidemia,  nu și  altele, cum ar fi România, chiar dacă unele aplicații au fost dezvoltate de IT-iști locali.

Pentru ca astfel de aplicații să aibă succes, ele trebuie, evident, să fie folosite de un mare număr de oameni și să existe un grad ridicat de încredere în corectitudinea autorităților.

Comisia Europeană a dezvoltat chiar un set de instrumente,  reguli și orientări pentru astfel de aplicații , privind modul de utilizare și protecția datelor personale.

În țări precum Franța, Germania, Italia, Marea Britanie sau Elveția există deja milioane de utilizatori. Dar aplicațiile sunt folosite cu suces și în estul Uniunii Europene, în țări precum Bulgaria, Polonia, Ungaria sau Cehia.

Comisia Europeană încearcă acum să unifice aceste platforme, în încercarea de a oferi un răspuns coerent provocării reprezentate de epidemie.

Potrivit comisarului pentru piața internă, Thierry Breton, unificarea va facilita călătoriile și schimburile interpersonale de-a lungul și de-a latul Uniunii.  

Ceea ce înseamnă că utilizatorii pot să-și instaleze o singură aplicație și vor putea, în continuare, să raporteze un test pozitiv sau să primească o alertă, chiar și atunci când călătoresc în străinătate.

Proiectul-pilot urmează a fi dezvoltat într-un grup de șase state: Republica Cehă, Danemarca, Germania, Irlanda, Italia și Letonia.

Informațiile care fac obiectul schimburilor sunt anonimizate, criptate, reduse la minimum și stocate numai atât timp cât este necesar pentru depistarea infecțiilor. Iar pasarela nu permite identificarea persoanelor fizice, ne asigură Comisia Europeană.

Platforma va fi exploatată de centrul de date al Comisiei din Luxemburg. După testare, se speră că aceasta va fi operațional din luna octombrie.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a făcut de altfel un apel la cetățeni să folosească aceste aplicații, deoarece pot da rezultate doar dacă există o masă critică de utilizatori și este asigurată funcționarea lor transfrontalieră.

”Securitatea datelor și protecția drepturilor fundamentale și a vieții private sunt cerințe nenegociabile pe care aceste instrumente digitale trebuie să le îndeplinească”, a mai spus comisarul pentru sănătate.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Ultima ora:

ObservatorRobert Lupițu: Ursula von der Leyen și Keir Starmer au adoptat o declarație comună pentru întărirea cooperării strategice UE – Marea Britanie, inclusiv prin organizarea de summit-uri bilaterale

PoliticNicolae Ciucă, întâlnire cu reprezentanții comunităților evreiești din mai multe țări: România trebuie să fie patria tuturor cetăţenilor săi, indiferent de etnie, credinţă sau limbă

EconomieLucian Croitoru: Cum am pregătit noi viitoarea recesiune

ExternRobert Lupițu: Ursula von der Leyen și Keir Starmer au adoptat o declarație comună pentru întărirea cooperării strategice UE – Marea Britanie, inclusiv prin organizarea de summit-uri bilaterale

SocialLigia Deca promovează sportul în școli, cu ajutorul marilor campioni români

EvenimenteRadu Magdin va vorbi la Viitorul afacerilor de familie în România – Ediția a III-a, 03 octombrie 2024

EditorialAlexandru Grumaz: Europa, incapabilă să răspundă celor două crize – Ucraina și Orientul Mijlociu

CulturaCristina Popescu: Cultura. De la tradiție la societatea informațională



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe