Matei Bogdan
Publicat în 23 noiembrie 2022, 12:38 / 36 elite & idei

Ovidiu Nahoi: Dosarul Schengen, raport de etapă – cât ajută ridicarea MCV

Ovidiu Nahoi: Dosarul Schengen, raport de etapă – cât ajută ridicarea MCV

de Ovidiu Nahoi

Ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare este, fără îndoială, o carte importantă în mâna României, în ceea ce privește dosarul Schengen. În primul rând, pentru că îndeplinește una dintre condițiile puse de Țările de Jos pentru susținerea aderării României.

O a doua condiție o reprezintă un raport pozitiv al misiunii de evaluare cerute de guvernul de la Haga.

Potrivit unor surse diplomatice de la București familiarizate cu dosarul, raportul este unul pozitiv. Misiunea cerută de olandezi s-a referit la procesul de acordare a vizelor, fiind vizitat în acest sens Consulatul român de la Istanbul. Alte obiective au fost prelucrarea datelor personale și cooperarea judiciară în materie penală.

Adăugând aici și raportul tehnic al Comisiei Europene, de asemenea pozitiv, se poate spune că motivele pentru care Haga mai ridica obiecții au fost înlăturate.

Suedia: o ciocnire politică internă?

Un alt stat din care au venit probleme este Suedia. Aici, poziția oficială a guvernului este de susținere a României, dar există o problemă în Parlament, acolo unde trebuie să se obțină mandatul pentru votul în Consiliul JAI.

Guvernul suedez este minoritar, susținut din parlament de partidul suveranist anti-migrație Democrații Suedezi. Cum e greu de crezut că aceștia ar accepta vreo extindere de orice fel, speranța venea de la opoziția social-democrată. Mai ales că precedentul guvern de la Stockholm, social-democrat, nu avusese o problemă cu aderarea României. Iar social-democrații suedezi au votat recenta rezoluție din parlamentul European de susținere a aderării României și Bulgariei.

Dar, în opoziție, social-democrații și-au schimbat abordarea. Este mai degrabă o chestiune  internă, între opoziție și guvern, spun sursele diplomatice de la București. Iar România a furnizat guvernului suedez argumentele cu care ar putea să-i convingă pe social-democrați să revină la vechea poziție. În plus, ridicarea MCV contează mult în această discuție.

Nemulțumirile Vienei privind migrația

Și ajungem la Austria. Ministrul de interne de la Viena nu a invocat probleme legate de România, ci de funcționarea defectuoasă a Spațiului Schengen. Iar adevărul este că mai multe state membre sunt din nou copleșite de un mare număr de cereri de azil. Există mari probleme cu cazarea solicitanților iar guvernele se tem că, odată aceștia ajunși pe străzi, extrema dreaptă va profita imediat de nemulțumirile populației.

Austria este una dintre țările aflate în această situație și guvernul de la Viena dorește un semnal clar de susținere din partea Comisiei Europene. Acesta ar fi, de fapt, mesajul transmis de ministrul austriac.

Un Consiliu de Justiție și Afaceri Interne, convocat de urgență pentru 28 noiembrie, va aborda problema creșterii numărului de migranți, alții decât cei proveniți din Ucraina.

Iar poziția Austriei s-ar putea nuanța, în funcție de mesajul pe care Bruxelles-ul îl va transmite statelor membre.

În concluzie, fără a rezolva automat problema dosarului Schengen, ridicarea MCV rămâne un punct important câștigat de România. Nu însă, decisiv.  

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

PoliticCristian Bușoi: Felicitări Ambasadei României în Belgia

EconomieDan Mircea Cipariu: Povestea PNRR trebuie privită din perspectiva următoarelor provocări

ExternCristian Unteanu: Ajutorul pentru Ucraina pe timp de război – ce țări ajută? Cum? La ce nivel? Cu ce?

SocialOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

EvenimenteMihai Manole: Suntem onorați să primim premiul pentru „Public Transportation Partner 2021 – 2022 in Romania”, în cadrul Vertiv Roadshow 2022 – Bucharest

CulturaFlaviu Predescu: Condeie române în Italia. Invitată scriitoarea Camelia Morda Baciu

EditorialAlexandru Grumaz: O pace imposibilă!Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe