Ovidiu Nahoi: Germania este sortită să conducă Europa
de Ovidiu Nahoi
Germania preia astăzi președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Comentatorii vorbesc despre importanța misiunii Berlinului în contextul crizei sanitare și economice.
Les Echos, ziar de afaceri francez, enumeră dosarele urgente pe care Berlinul va trebui să le rezolve.
Forțată de criza economică, președinția germană a Uniunii Europene se va concentra pe problemele prioritare ale momentului: planul european de redresare susținut de bugetul multianual și negocierile cu Regatul Unit pentru a evita un Brexit dur. Restul va mai putea aștepta.
Le Point o descrie pe Angela Merkel drept , ”căpitanul unei Europe în furtună”. Marea este agitată, cancelara are 6 luni pentru a reînvia economia europeană și pentru a restabili încrederea.
Angela Merkel își pregătește de luni de zile președinția Uniunii Europene. Luni de întâlniri interministeriale, schimb de note, recrutări în cadrul reprezentanței sale permanente la Bruxelles.
Însă cancelara nu putea prevedea că un virus minuscul ar putea reface complet cărțile pentru cele șase luni ale președinției rotative.
Deutsche Welle estimează că Angela Merkel are șase luni la dispoziție pentru a negocia diverse compromisuri în UE. Prioritatea numărul unu este combaterea consecinţelor pandemiei de coronavirus. E limpede că va fi o președinție fără precedent.
The Guardian crede că este un noroc pentru UE că Germania, cel mai mare și mai puternic stat membru, va prelua președinția rotativă în această săptămână.
Din motive evidente de istorie, Germania a fost, în mod tradițional, reticentă în a-și atinge greutatea pe scena europeană. Dar vremurile extraordinare cer o conducere clară.
Iar Angela Merkel, pare hotărâtă să o furnizeze.
Și din punctul de vedere al revistei britanice The Economist, Germania este sortită să conducă Europa. Cel mai mare membru stat al UE este responsabil, indiferent dacă nemților le place asta sau nu.
De obicei, puterea germană de la Bruxelles este echivalentul politic al materiei întunecate: invizibilă, greu de măsurat și totuși peste tot. Acum germanii au devenit atât de strălucitori încât sunt imposibil de ignorat.
Nu a existat niciun complot teutonic care să-și adjudece puterea. Dna von der Leyen îi datorează poziția lui Emmanuel Macron, președintele francez, mai degrabă decât Berlinului. (Domnul Macron a împins-o pe doamna von der Leyen pentru că nu a putut să –l accepte pe Manfred Weber, de asemenea un german, care a pierdut postul.)
Nu este vina doamnei Merkel că niciun președinte francez nu a câștigat un al doilea mandat de când ea a venit la putere sau că majoritatea prim-miniștrilor italieni nu reușesc să-și termine măcar primul mandat.
The Irish Times notează că Merkel speră că va putea să depășească discuțiile legate de bugetul UE și fondul de redresare.
UE dorește să-și manifeste solidaritatea după episoadele care au pus blocul în pericol.
Beijingul adoptă controversata lege de securitate națională în Hong Kong. Care vor fi consecințele? – se întreabă presa internațională.
După cum notează L‘Obs, opoziția pro-democrație o consideră un atac asupra autonomiei fostei colonii britanice.
Momentan este dificil să evaluăm consecințele reale ale textului: conținutul său precis a rămas secret până acum.
Este așteptată înființarea unui „organism de securitate națională”, care se subordonează guvernul central. În special, acesta va fi responsabil de colectarea informațiilor. Ideea de a încredința unui corp de putere chinez prerogative pe teritoriul autonom îngrijorează foarte mult opoziția locală. Și aceasta deoarece separarea puterilor nu există în China continentală condusă de Partidul Comunist.
BBC se întreabă: Cum se va schimba Hong Kong-ul?
Oamenii din Hong Kong valorizează libertățile civile, cum ar fi libera exprimare, dreptul la protest și un sistem judiciar complet independent și robust, așa cum este permis în mini-constituția sa.
Legea de bază, a fost instaurată în momentul în care suveranitatea teritoriului a fost restituită Chinei, în 1997.
În ultimii ani, Hong Kong a cunoscut valuri de proteste care au alimentat o mișcare largă pro-democrație.
Directorul executiv Carrie Lam spune că noul act normativ va proteja majoritatea, care respectă legea.
Ea a promis că libertățile, caracterul vibrant și valorile de bază din Hong Kong vor fi menținute.
În timp ce Time se întreabă cum vor reacționa celelalte guverne.
Presiunea din ce în ce mai mare exercitată de Beijing asupra Hong Kong-ului a fost un punct de dispută între SUA și China.
La 26 iunie, Mike Pompeo a anunțat că Departamentul de Stat va impune restricții de viză oficialilor Partidului Comunist Chinez, despre care consideră că subminează gradul ridicat de autonomie din Hong Kong
Între timp, Parlamentul European a adoptat o rezoluție fără caracter obligatoriu prin care a cerut statelor membre ale să adopte „sancțiuni și înghețarea activelor împotriva oficialilor chinezi responsabili de conceperea și punerea în aplicare a politicilor care încalcă drepturile omului”.
Ultima ora:
ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă
PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești
EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone
ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?
SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟
EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024
EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society
CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe