Matei Bogdan
Publicat în 8 septembrie 2021, 15:17 / 48 elite & idei

Ovidiu Nahoi: ”Independența politică” și ”suveranitatea tehnologică”, priorități ale Franței la conducerea UE

Ovidiu Nahoi: ”Independența politică” și ”suveranitatea tehnologică”, priorități ale Franței la conducerea UE

de Ovidiu Nahoi

Franța va prelua de la 1 ianuarie președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Iar ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a indicat deja două direcții pe care Parisul le-ar putea urma în cursul mandatului de șase luni: “o Europă care-și construieşte “independenţa politică” şi o “suveranitate tehnologică”.

Ministrul Bruno Le Maire a vorbit la Forumul de dialog ”European House – Ambrosetti”, care a avut loc sâmbătă şi duminică în oraşul italian Cernobbio, pe malul lacului Como.

“Vrem să ne batem pentru o Europă care îşi ocupă locul de mare putere în lume, alături de Statele Unite şi de China” şi care “apără un anumit set de valori”, a spus ministrul francez, potrivit unei relatări a Agenției France Presse, preluată de Agerpres și Caleaeuropeana.ro.

Printre aceste valori figurează “solidaritatea între naţiuni” şi “un model de dezvoltare economică respectuos cu mediul”, a explicat Le Maire.

El a afirmat că nu există suveranitate politică fără suveranitate tehnologică.

”De exemplu, nu putem fi suverani din punct de vedere politic atunci când depindem de străinătate pentru semiconductori, baterii electrice sau activitățile în spaţiul cosmic”, spune el.

Potrivit ministrului francez, independența europeană presupune relocalizarea centrelor de producție în domenii precum inteligenţa artificială, bateriile electrice, biotehnologiile sau sănătatea şi prin construirea de noi reţele precum cele pentru hidrogen.

Pentru a finanţa aceste investiţii, în opinia ministrului francez, “este nevoie de uniunea pieţelor de capital şi de uniunea bancară”. El și-a exprimat speranța că președinția franceză va înregistra progrese în aceste domenii, în care mizele financiare sunt foarte mari.

Franţa caută totodată ca în timpul mandatului său la președinția Consiliului UE să găsească un consens european în ceea ce priveşte impozitarea minimală a multinaţionalelor.

În ceea ce priveşte scena politică internaţională, Bruno Le Maire a atras atenţia că provocările la adresa securităţii care au apărut după preluarea puterii de către talibani în Afganistan ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru UE.

Europa trebuie să devină superputerea numărul trei, în afară de China şi de Statele Unite. Haideţi să deschidem ochii, ne confruntăm cu ameninţări şi nu ne mai putem baza pe protecţia Statelor Unite. Afganistanul este un semnal de alarmă”, a avertizat Le Maire. El a adăugat că Europa se confruntă cu ameninţări de securitate în Orientul Mijlociu dar şi în Africa.

Potrivit ministrului francez, Parisul a decis să investească 1,7 miliarde de euro în plus în apărare în acest an şi că ar dori să vadă şi alte ţări europene făcând acelaşi lucru. 

Franța va prelua la 1 ianuarie 2022 preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Perioada se suprapune cu cea în care președintele francez Emmanuel Macron se va afla și în cursa pentru un al doilea mandat prezidențial.

Autonomia strategică a UE reprezintă un element central al politicii promovate de liderul francez . Și este de așteptat ca el să folosească mandatul la președinția Consiliului European pentru a avansa în această direcție.

www.rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe