Adriana
Publicat în 4 iulie 2018, 07:13 / 189 elite & idei

Ovidiu Nahoi: Polonia și Ungaria nu se tem de sancțiunile europene

Ovidiu Nahoi: Polonia și Ungaria nu se tem de sancțiunile europene
+ Observator

Polonia a răspuns în fața oficialilor Uniunii Europene cu privire la acuzațiile de derapaj de la statul de drept, iar o procedură similară este pregătită în instituțiile europene pentru Ungaria. Aici, presa favorabilă regimului de la Budapesta vede o adevărată conspirație:

Este mai degrabă o terapie ocupațională pentru opoziția din Ungaria, constată sarcastic Magyar Hírlap, citat de Eurotopics:

Procedura s-ar putea încheia chiar cu retragerea calității de membru al UE. Dar există încă un drum lung de parcurs. Parlamentul UE trebuie să voteze în primul rând în septembrie și va avea nevoie de o majoritate de două treimi. Dacă acest obstacol va fi eliminat, va veni Consiliul European cu șefii de stat și de guvern, unde Polonia își va exercita cu siguranță dreptul de veto. Cu alte cuvinte, planul este sortit să eșueze, dar acesta nu este un motiv de doliu pentru opoziție, pentru că este o oportunitate de a vorbi în tot felul de forumuri despre faptul că Viktor Orbán este dictator. Și asta va încuraja opoziția maghiară divizată„.

Site-ul pro-guvernamental 888.hu consideră că „Principala problemă este că o dezbatere ideologică despre conceptul de democrație și suveranitatea statelor-națiune este tratată ca o problemă juridică. Iar instrumentele sunt „valorile europene” precum „democrația”, „egalitatea”, „statul de drept”, „drepturile omului” și „justiția”, consacrate în articolul 2 din tratatele UE. Dar acestea nu au fost definite exact. Chiar dacă elita UE susține că există un consens cu privire la aceste concepte între statele membre, nu este adevărat. Deoarece constituția fiecărei țări definește în mod diferit ceea ce înțelege prin „stat de drept” sau „democrație”. ”

Pe de altă parte, Politico notează că eforturile de sancționare a Varșoviei vor continua:

Audierea Poloniei a fost un pas extraordinar, într-un efort deja extraordinar lansat de Comisie în decembrie pentru a invoca măsuri disciplinare în temeiul articolului 7 din tratatele UE, ceea ce teoretic ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Consiliul European.

O astfel de pedeapsă drastică ar necesita unanimitatea celorlalte 27 de țări ale UE, iar Ungaria, un aliat al Varșoviei, s-a angajat să blocheze o astfel de mișcare. Cu toate acestea, Comisia și Consiliul au continuat procesul în ideea de a menține presiunea asupra guvernului polonez  legat de o reformă judiciară pe care Bruxelles o consideră drept o amenințare la adresa statului de drept”, scrie Politico.

Însă starea de spirit din Polonia s-ar putea schimba și mai mult împotriva UE, dacă abordarea va fi prea dură, avertizează Rzeczpospolita, citată de Eurotopics:

În ultimii ani, comportamentul UE a transformat un grup substanțial de țări tradițional proeuropene în state critice. Înainte de referendumul pentru Brexit, UE, sub presiunea Angelei Merkel, a respins toate cerințele lui David Cameron privind limitarea imigrației, ceea ce a dus în cele din urmă la victoria Brexiterilor. … UE ar trebui să învețe din această experiență dureroasă și să arate cât mai multă flexibilitate, începând cu Polonia. Nu este momentul să înstrăinăm încă un alt stat UE – și cu siguranță nu unul atât de important ca Polonia – decât dacă este absolut necesar„, scrie publicația poloneză.

Cine este cel mai dificil adversar al lui Merkel din Europa? Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, liderul Ligii scrie Der Spiegel:

Salvini este un populist și un înfierbântat, dar și un foarte bun tactician. Abordarea sa fermă față de migrație amenință nu numai mandatul Angelei Merkel, ci și întreaga UE.

El a ajuns în centrul atenției europene – și acesta pare să fie principalul lucru care contează.

Sună cinic, dar e adevărat. Fără Italia, moneda euro nu ar avea viitor, și, probabil, nici Uniunea Europeană. Fără Italia, nu poate exista vreo soluție pentru problema migranților și nici un acord asupra chestiunii care a devenit decisivă pentru supraviețuirea cancelarului german Angela Merkel: și anume ca statele membre ale UE din regiunea mediteraneană să accepte să-i ia înapoi pe solicitanții de azil care au ajuns în Germania.

O mare parte din presiunea exercitată asupra lui Merkel provine de la ministrul său de interne, Horst Seehofer, care i-a dat lui Merkel termen până la sfârșitul lunii iunie ca să găsească soluția europeană favorabilă problemei refugiaților. Dacă nu, își va duce la îndeplinire  amenințările de a-i bloca pe migranți la granița cu Germania. Cancelara este preocupată de faptul că o astfel de mișcare ar putea fragmenta UE și, în cele din urmă, ar duce la restabilirea frontierelor în cadrul blocului.

Salvini a devenit emblematic în cadrul acestui proces. El a spus că Italia nu va mai lua „vreun alt” refugiat și a demonstrat-o în mod clar în ultimele zile că nu e dispus la compromis.

Pe scena europeană, Salvini s-a ridicat repede devenind cel mai puternic adversar al lui Merkel.

Privit de la distanță, el este un populist care folosește poziții xenofobe și valori conservatoare pentru a atrage alegătorii tot mai receptivi la mesaje politice simpliste după anii de criză economică. Privit mai aproape, Salvini este în primul rând ceea ce mulți dintre alegătorii săi doresc să fie ei înșiși: cineva foarte încrezător în sine.

Însă cariera politică a lui Salvini a fost marcată de multe controverse . La început, el se opunea statului centralizat, despre care spunea că-i jefuiește pe  italienii harnici din nord. Mai târziu, furia sa s-a întors către UE și oficialii de la Bruxelles, pe care i-a acuzat că vor să înființeze un „al patrulea Reich”. El a criticat de asemenea instituțiile financiare internaționale, Islamul global și s-a poziționat împotriva migranților.

Într-un timp s-a concentrat și asupra italienilor leneși din sud: „Nu simțiți mirosul? Chiar și câinii fug când vin napoletanii”, a spus el la un moment dat. Acum, însă, el vizează restul lumii în numele tuturor italienilor.

Poate că unii încă își mai amintesc că a fost fotografiat purtând un tricou german, în 2006 în ziua semifinalei Cupei Mondiale dintre Italia și Germania pentru a-și exprima respingerea față de statul italian. ”Da”, răspunde Salvini, ”dar acele vremuri s-au dus”.

https://www.rfi.ro/presa-internationala-104309-polonia-ungaria-tem-sanctiuni-europene

Ultima ora:

ObservatorAneta Bogdan: Meaning 2021

PoliticLudovic Orban, despre comunicarea în Coaliţie: Nu fac bine declaraţiile polemice, coeziunea în comunicare e esenţială

EconomieCorina Popescu: Electrica anunță finalizarea primei etape a fuziunii prin absorbție a celor trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului

ExternRobert Lupițu: Președintele Klaus Iohannis îl decorează pe ambasadorul american Adrian Zuckerman pentru implicarea în dezvoltarea Parteneriatului Strategic România – SUA

SocialVictor Negrescu: Recomandări pentru sprijinirea educației și reducerea decalajelor

EvenimenteRăzvan Orășanu: Vrem să creăm un program săptămânal – un soi de mix de conferințe dedicate subiectului și webinarii dedicate profesorilor, toate legate de digitalizarea în educație

CulturaCristina Popescu: ZIUA CULTURII NAȚIONALE. 150 DE ANI DE LA PRIMA SERBARE A ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

EditorialAneta Bogdan: Meaning 2021Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe