Matei Bogdan
Publicat în 3 mai 2023, 17:25 / 79 elite & idei

Ovidiu Nahoi: Posibilă țintă a unui atac cu bombă, procurorul general bulgar este el însuși un personaj controversat

Ovidiu Nahoi: Posibilă țintă a unui atac cu bombă, procurorul general bulgar este el însuși un personaj controversat

de Ovidiu Nahoi

Dezbaterile au izbucnit cu putere în Bulgaria după tentativa de asasinat împotriva procurorului-șef Ivan Geshev din ziua de 1 mai. Instituțiile europene și-au declarat sprijinul pentru magistrat și familia sa și de la Bruxelles se așteaptă noi măsuri de sprijinire a luptei anticorupție din Bulgaria.

După cum se știe atentatul a avut loc luni, 1 mai, cu puțin timp înainte de prânz, lângă satul Kovachevtsi din apropiere de Sofia. Geshev se deplasa împreună cu familia sa la Sofia într-o coloană de mașini ale Serviciului Național de Securitate, atunci când bomba a explodat.

Potrivit anchetatorilor, bomba a avut o capacitate de 3 kg de echivalent TNT și a lăsat în urmă un crater cu un diametru de 3 metri. O încărcătură menită, probabil, să provoace victime, nu doar să sperie. Din fericire, atentatul a fost ratat, nimeni nu a fost rănit, mașinile din coloana procurorului general fiind blindate.

Marți, ministrul de interne de la Sofia a declarat că există deja suspecți în acest caz, refuzând să ofere detalii.

Într-un briefing desfășurat la Sofia, ministrul a mai anunțat formarea unui grup de lucru, ale cărui sarcini vor fi de a unifica toate informațiile serviciilor de securitate pentru a ajunge la autorii și, eventual, la sponsorii atentatului.

La Bruxelles, Comisia Europeană și procurorul-șef european Laura Codruța Kovesi au condamnat tentativa de asasinat a procurorului-șef Ivan Geshev.

Cele două instituții au declarat că se așteaptă ca autoritățile bulgare să ia toate măsurile necesare, să investigheze cazul și să aducă vinovații în fața justiției.

Comisia Europeană a calificat acest caz drept ”dezgustător”.

În timp ce procurorul-șef european Laura Codruța  Kovesi a transmis că, în Uniunea Europeană, criminalii care îndrăznesc să atace un membru al sistemului judiciar trebuie să fie considerați extrem de periculoși și trebuie să fie tratați cu cea mai mare fermitate.

O persoană controversată

Potrivit agenției bulgare Novinite, se așteaptă ca astăzi, Comisia Europeană să prezinte noi măsuri de consolidare a luptei împotriva corupției în UE și de facilitare a investigațiilor transfrontaliere.

În iulie, Bruxelles va prezenta, de asemenea, rapoartele anuale privind statul de drept în statele membre.

Reamintim că procurorul general al Bulgariei, Ivan Geshev, a fost el însuși ținta criticilor venite din presa independentă și societatea civilă, tocmai în legătură cu lipsa sa de eficiență în combaterea corupției, un fenomen care afectează puternic Bulgaria.

În timpul unui protest petrecut în urmă cu un an în capitala Sofia, manifestanții au blocat intrările Palatului de Justiție, acuzându-l pe Geshev că ar fi protector al mafiei. Procurorul general a fost acuzat în repetate rânduri că i-ar fi protejat pe înalții demnitari acuzați de corupție, în frunte cu fostul prim ministru Bojko Borissov.

www.rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe