Matei Bogdan
Publicat în 18 noiembrie 2020, 15:22 / 146 elite & idei

Ovidiu Nahoi: Speranțe crescute pentru un vaccin Covid-19 în Europa, accesibil din ianuarie

Ovidiu Nahoi: Speranțe crescute pentru un vaccin Covid-19 în Europa, accesibil din ianuarie

de Ovidiu Nahoi

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) anticipează că îşi va da avizul favorabil pentru un prim vaccin împotriva noului coronavirus “până la sfârşitul anului”, în vederea unei distribuiri “începând din ianuarie”, a declarat directorul agenției, Guido Rasi, potrivit Agenției France Presse, citată de Caleaeuropeană.ro. Agenția a primit vineri primele date clinice de la Pfizer pentru vaccinul Covid-19.

“Am primit de la AstraZeneca datele pre-clinice, cele de la testele asupra animalelor sunt deja în curs de evaluare şi am avut de asemenea mai multe discuţii cu Moderna”, a mai detaliat directorul agenției europene.

Reamintim, Grupul farmaceutic Pfizer Inc. a anunțat încă de lunea trecută că vaccinul său experimental are o eficienţă de peste 90% în prevenirea maladiei COVID-19, conform datelor iniţiale provenite dintr-un studiu amplu de fază 3.

Anunțul a adus un val de speranță în întreaga lume, într-un moment în care pandemia s-a intensificat, obligând multe guverne să impună restricții comparabile cu cele din această primăvară.

Agenţia Europeană pentru Medicamente are ca misiune autorizarea şi controlul medicamentelor în UE.

Orice companie care dorește să introducă pe piață un medicament trebuie să solicite autorizația Comisiei Europene . Aceasta îi va permite să comercializeze medicamentul respectiv peste tot în UE și Spațiul Economic European care, pe lângă cei 27, mai cuprinde Islanda, Lichtenstein și Norvegia.

Potrivit directorului Agenției, Guido Rasi, se aşteaptă ca în 2021 să fie disponibile şase sau şapte vaccinuri diferite.

După cum știm, Comisia Europeană a aprobat miercuri un al patrulea contract cu companiile farmaceutice BioNTech și Pfizer, care prevede cumpărarea inițială a 200 de milioane de doze de vaccin împotriva noului coronavirus, în numele tuturor statelor membre ale UE. La aceasta se adaugă opțiunea de a solicita până la alte 100 de milioane de doze, care urmează să fie furnizate după ce un vaccin se dovedește sigur și eficient.

Contractul cu alianța BioNTech-Pfizer se bazează pe portofoliul larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, inclusiv contractele deja semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK și Janssen Pharmaceutica NV, precum și discuțiile exploratorii încheiate cu succes cu CureVac și Moderna.

În privința României, după cum știm, accesul la mult așteptatul vaccin este garantat ca urmare a aranjamentelor la nivelul Uniunii Europene. Depinde însă de sistemul sanitar din România ca vaccinul să fie distribuit eficient și să ajungă la cei care au în primul rând nevoie de el.

Iar tragedia de la spitalui din Piatra Neamț a arătat încă odată – dacă mai era nevoie – gravele deficiențe cu care ne confruntăm aici, în România.

www.rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe