OraNoua.ro
Publicat în 9 septembrie 2015, 19:06 / 206 elite & idei

Ovidiu Nahoi: Ungaria şi refugiaţii. Arc peste timp, 1989-2015

Ovidiu Nahoi: Ungaria şi refugiaţii. Arc peste timp, 1989-2015

de Ovidiu Nahoi

August 1989. Ungaria se confruntă cu o acută criză a refugiaţilor, în cea mai mare parte proveniţi din Germania de Est, dar şi mulţi din România. În perioada de vârf a crizei, numărul lor este estimat la circa 60.000.

Cetăţenii ungari se mobilizează în ajutorul acestor refugiaţi, prin iniţiative civice şi prin intermediul bisericilor catolică şi reformată.

Guvernul ungar, condus la acea vreme de Miklos Nemeth, desfiinţează gardul electric de la frontiera cu Austria şi le permite acestor refugiaţi accesul către lumea liberă.

Dezafectarea gardului dă o puternică lovitură sistemului comunist şi peste timp, este recunoscută drept o contribuţie determinantă la realizarea proiectului Europei unite.

În aceeaşi perioadă, un tânăr şi talentat politician, de mare viitor, pe numele lui Viktor Orban, cere plecarea trupelor sovietice de pe teritoriul Ungariei.

August-septembrie 2015

Circa 3.000 de refugiaţi din Orientul Mijlociu se află înfaţa Gării Keleti din Budapesta. Ungaria nu îi găzduieşte în centre de refugiaţi, deşi poate primi pentru asta o consistentă susţinere financiară din partea Uniunii Europene.

Criza refugiaţilor nu face decât să justifice ridicarea, de către guvernul ungar, condus astăzi de Viktor Orban, a gardului de sârmă ghimpată, dublat de un parapet din lemn, de la graniţa cu Serbia. Proiectul european, care are la bază umanismul şi solidaritatea între statele membre, este lovit drept în inima sa.

Viktor Orban, care în 1989 cerea plecarea din ţară a trupelor sovietice, duce astăzi o politică externă cu un puternic accent pro-rusesc.

 

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe