Matei Bogdan
Publicat în 11 noiembrie 2020, 18:06 / 463 elite & idei

Ovidiu Nahoi: Vaccinul pe înțelesul naționaliștilor – cercetători turci, laborator german, companie din SUA

Ovidiu Nahoi: Vaccinul pe înțelesul naționaliștilor – cercetători turci, laborator german, companie din SUA

de Ovidiu Nahoi

Speranțele întregii lumi pentru depășirea crizei coronavirusului au început să prindă viață după anunțul privitor la primul vaccin cu eficacitate dovedită de un studiu clinic la scară largă.

Și iată că, într-o perioadă de afirmare puternică a egoismului național, de stimulare a xenofobiei și rasismului de către lideri politici dar și de întrebări grave privind viitorul relației transatlantice, această victorie de etapă în lupta cu inamicul comun nevăzut ne spune o poveste plină de semnificații.

După cum relatează presa europeană, vaccinul  este rodul unei colaborări între laboratorul științific german BioNTech și compania americană Pfizer. Iar în spatele descoperirii se află se află un cuplu de cercetători din Germania, de origine turcă: Ugur Sahin și Özlem Türeci.

Cei doi medici sunt născuți în Turcia dar au ajuns de mici copii pe pământ german. El, Ugur Sahin, este în vârstă de 55 de ani. Ea, Özlem Türeci are 53 de ani. Cei doi soți au cofondat în Germania laboratorul BioNTech, asociat acum cu gigantul american Pfizer pentru a dezvolta un vaccin.

Iar aceasta ne spune ceva și despre Germania de astăzi. Tatăl lui Ugur Sahin a venit din Turcia să lucreze la Köln, într-o  fabrică Ford. În acest oraș, tânărul Sahin și-a început studiile medicale. Apoi a plecat să lucreze în spitalul universitar din micul oraș Homburg, unde a cunoscut-o pe Özlem Türeci, de asemenea, originară din Turcia.

Ea este fiica unui medic din Istanbul, care a venit să practice în Germania. Agenția Reuters, citată de ziarul francez Liberation, relatează că cei doi cercetători și-au pus în plan să înființeze laboratorul încă din ziua nunții lor.

Ei au creat în 2001 o companie care dezvoltă anticorpi în lupta împotriva cancerului. Specialist în medicină moleculară și imunologie și profesor universitar în Mainz, Sahin nu a abandonat niciodată cercetarea și nici predarea. În timp ce soția sa, Ozlem Türeci, a devenit președinte al Federației Europene de Imunoterapie împotriva Cancerului.

După cum scrie Deutsche Welle, încă din ianuarie 2020, când singura țară din lume care avea probleme mari cu coronavirusul era China, iar în Germania nimeni nu-și făcea prea multe griji, cei doi cercetători au început să lucreze la un vaccin. Trei luni mai târziu aveau deja prime variante în dezvoltare clinică, spune publicația germană.

Dar dincolo de toate aceste detalii de ordin științific, este remarcabilă și simpla poveste a doi medici de origine turcă, copii ai unor imigranți, educați în Germania și care dezvoltă un remediu așteptat de întreaga omenire, în cooperare cu o mare companie din Statele Unite.

Este o pildă despre cum funcționează lumea de azi, în folosul tuturor și care ar trebui să le dea de gândit celor care susțin închiderea societăților în ele însele, care resping multilateralismul  în numele unei confruntări oarbe pentru iluzia de a fi cel dintâi.

Și toată această întâmplare este și un răspuns la întrebarea: cui aparține, de fapt, vaccinul Covid-19? Ce națiune ar trebui să aibă privilegiul de a se vaccina prima, salvându-se în detrimentul altora?

Iar răspunsul, ilustrat atât de bine de povestea celor doi cercetători, este simplu: vaccinul este un bun al întregii omeniri

www.rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”

PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare

EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România

ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene

SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!

EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!

EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!

CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe