OraNoua.ro
Publicat în 13 decembrie 2017, 18:25 / 306 elite & idei

Ovidiu Raeţchi: Comisia de la Veneţia a dat dreptate României în privinţa Legii Educaţiei din Ucraina

Ovidiu Raeţchi: Comisia de la Veneţia a dat dreptate României în privinţa Legii Educaţiei din Ucraina

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi afirmă că articolul 7 din Legea Educaţiei din Ucraina – care priveşte dreptul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa în limba lor maternă – trebuie modificat în conformitate cu opinia Comisiei de la Veneţia, care a dat dreptate României în această chestiune.

„Opinia Comisiei de la Veneţia în chestiunea articolului 7 din Legea Educaţiei din Ucraina – care vizează utilizarea limbilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi a altor limbi, inclusiv a celor aparţinând minorităţii române – confirmă punctul de vedere exprimat de România în această chestiune. Mai exact, Comisia de la Veneţia atrage atenţia asupra faptului că articolul 7 trebuie modificat, în condiţiile în care nu asigură dreptul la educaţie în limba minorităţilor în mod corespunzător, inclusiv în cea română”, a declarat Raeţchi, într-un comunicat remis, duminică, AGERPRES.

El a precizat că, încă de la adoptarea legii, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat nemulţumirea în ceea ce priveşte articolul 7, precizând că acesta diminuează semnificativ drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române în chestiunea asigurării învăţământului în limba maternă.

„În acest context, sperăm că preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, îşi va menţine promisiunea şi va amenda Legea Educaţiei în conformitate cu opinia exprimată de Comisia de la Veneţia”, a spus Raeţchi.

Potrivit acestuia, opinia Comisiei de la Veneţia conţine inclusiv critici legate de faptul că autorităţile ucrainene nu s-au consultat cu minorităţile naţionale în întregul proces de modificare a Legii Educaţiei şi recomandă demararea unui dialog cu reprezentanţii acestora, astfel încât şi vocea minorităţilor să se facă ascultată.

„Sperăm că Ucraina va organiza temeinic acest dialog cu minorităţile naţionale afectate de aceste modificări, precum şi cu statele vecine, incluzând România, solicitare formulată, de altfel, şi de preşedintele Klaus Iohannis. De asemenea, rezolvarea acestei probleme este esenţială pentru a readuce puternica relaţie româno-ucraineană la un nivel important în această zonă a Europei”, a mai afirmat Raeţchi.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe