OraNoua.ro
Publicat în 22 noiembrie 2017, 18:31 / 307 elite & idei

Ovidiu Raețchi: Există riscul ca niciun producător român să nu poată participa la programul de modernizare a Armatei

Ovidiu Raețchi: Există riscul ca niciun producător român să nu poată participa la programul de modernizare a Armatei

Vicepreședintele Comisiei de apărare a Camerei Deputaților Ovidiu Raețchi atrage atenția că, pe fondul „instabilității politice în conducerea Apărării”, există riscul ca niciun producător român să nu poată participa la programul de modernizare a Armatei.

El arată că, potrivit legislației, niciun producător din România nu este înscris în Registrul Unic al operatorilor din industria națională de apărare — care permite participarea la proiectele pentru dotarea Armatei — și că, pe fondul instabilității politice de la conducerea Ministerului Apărării, există riscul ca niciun producător român să nu poată participa la programul de modernizare a Armatei, în valoare de 9,3 miliarde de euro.

„Potrivit unei sesizări transmise de către PATROMIL — asociație care reunește interesele a mai mult de 40 de producători români de tehnică militară și 200 de colaboratori și furnizori în mod indirect — niciun producător din România nu este înscris încă în Registrul Unic al operatorilor în industria națională de apărare și nu poate participa la programul de modernizare a Armatei în valoare de 9,3 miliarde de euro. Motivul principal care nu a permis soluționarea legislativă a problemei este instabilitatea politică de la conducerea Ministerului Apărării, în condițiile în care, în decurs de un an, au fost schimbați nu mai puțin de 3 miniștri”, afirmă deputatul PNL, într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

El subliniază că, în contextul demarării celor opt programe naționale de modernizare a Armatei Române, este vital ca Guvernul să rezolve problema achizițiilor publice, astfel încât industria națională de apărare să beneficieze de o șansă egală, reală, de renaștere.

„În mod evident, multe programe de top pe care le avem în vedere solicită o expertiză occidentală — sunt domenii pentru care nu suntem încă pregătiți. Dar o serie de elemente conexe, de întreținere, vizând componente, muniție pot fi în țară, ridicând din nou, progresiv, nivelul tehnologic al industriei naționale și asigurând locuri de muncă. Însă, având în vedere procedurile birocratice necesare înscrierii în Registrul Unic al operatorilor din industria națională de apărare, care se aplica doar producătorilor români, acest obiectiv este în pericol și e datoria mea să trag public un semnal de alarmă”, precizează Raețchi.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe