Ovidiu Raețchi, deputat USL: Impresii de campanie in Colegiul 4 Diaspora

de Ovidiu Alexandru Raetchi
Din acest moment e oficial: in urmatorii patru ani voi fi reprezentantul dvs. in Parlamentul Romaniei. As vrea sa le multumesc tuturor celor care, fara sa ma cunoasca in mod direct, mi-au acordat increderea lor. Pentru acest vot, unii dintre dvs. au facut eforturi deosebite, au calatorit, si-au sacrificat cateva ore de munca sau odihna – si le sunt profund recuno
Pentru moment, pana la convocarea noului Parlament, datele mele de contact raman cele afisate pe ovidiuraetchi.ro, urmand ca dupa ianuarie sa fie inlocuite cu datele oficiale ale Cabinetului Parlamentar
Dupa o “experienta” de o saptamana de campanie pentru Diaspora, cateva ganduri esentiale legate de proiectul meu parlamentar:
Descarca „Scrisoare deschisa pentru romanii din Diaspora vizand dreptul de vot”
- E o eroare sa mergi spre romanii din Orientul Mijlociu, din Israel sau din Africa cu teme politice. Aici, in Diaspora, e nevoie mai degraba de un “primar” care sa rezolve eficient probleme care treneaza de 20 de ani.
- E totusi cinstit sa spui clar cine esti din punct de vedere politic, ce te defineste. Din acest punct de vedere, eu am de spus doua lucruri. In primul rand, sunt un USL-ist convins. Am participat efectiv, practic, in calitate de technocrat la formarea USL inca de la momentul in care se cauta un nume pentru Uniune. Trebuie sa stiti, de exemplu, ca una dintre cele mai mari contributii la structurarea tehnica a Uniunii a avut-o Mihai Voicu, cu care am inceput discutiile pe data de 21 decembrie 2010. Si mai trebuie sa stiti ca momentul cheie – din punct de vedere emotional – in care s-a decis formarea USL a fost cel in care Adrian Sobaru s-a aruncat in gol de la balconul Parlamentului. In al doilea rand, trebuie sa stiti despre mine – chiar daca nu este o tema foarte populara in Diaspora – ca il consider pe Traian Basescu un politician toxic pentru destinul Romaniei.
- La nivel parlamentar, Romania nu a facut nimic pentru cetatenii sai din Colegiul meu. Si acest lucru mi se pare dincolo de orice intelegere, pentru ca vorbim de zone cu actori globali, cu Mari Puteri, cu oameni extrem de educati si de influenti. Sa performezi in Colegiul 4 nu ar trebui sa fie o “datorie” sau o “obligatie profesionala”, ci o forma de inteligenta si normalitate.
- Colegiul 4 are nevoie de doua Cabinete Parlamentare: unul in Tel Aviv, altul in Dubai. Unul singur e insuficient.
- Lucrurile care se cer facute grabnic sunt doua: un sistem eficient de comunicare Cabinet Parlamentar – Ambasada/Consulat. Daca in relatia cu diplomatul apare o problema, parlamentarul intervine. Diplomatul este in primul rand reprezentantul statului, parlamentarul este reprezentantul cetatenilor. Vorbim despre o constructie constitutionala, conceptuala, care a fost luata probabil in calcul de legiuitor in anul 2008, dar care in practica nu a produs efecte. Trebuie sa le produca. In al doilea rand, e nevoie de un sistem centralizat de comunicare cu birocratia din Romania, care e inca indolenta si insuficient de moderna. E nevoie de petitionare on-line (vedeti aici scrisoarea mea pe tema), de posibilitatea de a urmari din Diaspora evolutia unei cereri adresate statului roman. E nevoie de o relatie cu Casa de Pensii, de pilda, pe subiectul retinerilor CASS.
- Cred – si o spun cu sinceritate – ca exista o anumita ruptura in cadrul comunitatilor romanesti din Diaspora: un exces de “concurenta” in dauna unitatii eficiente. Mai cred ca, din acest punct de vedere, un Cabinet Parlamentar puternic si functional va avea o functie catalizatoare, va uni comunitatile in jurul unor proiecte practice, care depasesc simpla agitatiune politica.
המחשבות הטובות ביותר שלי למען הרומנים שבישראל, הברית בין ישראל ורומניה המבוססת על ערכים משותפים למען דמוקרטיה והיסטוריה משותפת חזקה, שחייבת לבוא לידי ביטוי ברגעים מתוחים אלה בישראל.
Ovidiu Alexandru Raetchi – ovidiuraetchi.ro
Ultima ora:

ObservatorAlexandru Grumaz: Lecțiile istorice ale relației dintre SUA și China

PoliticSebastian Burduja: Pentru România, relaţia cu Emiratele Arabe Unite este una strategică

EconomieBogdan Chiriţoiu: România a rămas pe creştere economică, după un an de război la graniţe

ExternOvidiu Nahoi: Mii de copii ucraineni deportați în Rusia – ce poate face justiția internațională?

SocialCristian Andrei: Un editorial Bloomberg zice că dispare „socialul” din rețelele sociale

EvenimenteBogdan Aurescu anunță că România și Ucraina vor organiza, la București, prima Conferință la nivel înalt privind securitatea la Marea Neagră în cadrul Platformei Internaționale Crimeea

CulturaFlaviu Predescu, în direct, la Unirea FM

EditorialAlexandru Grumaz: Lecțiile istorice ale relației dintre SUA și China
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe