OraNoua.ro
Publicat în 22 iunie 2016, 12:29 / 237 elite & idei

Ovidiu Raețchi: PSD ar dezincrimina și luarea de mită, dacă ar putea

Ovidiu Raețchi: PSD ar dezincrimina și luarea de mită, dacă ar putea

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi susține că ar exista indicii potrivit cărora „politicienii penali și PSD” doresc să „redefinească urgent” infracțiunea de abuz în serviciu dându-i o interpretare în funcție de „propriul interes” și adaugă că social-democrații, dacă ar putea, ar dezincrimina și luarea de mită.

Într-un comunicat remis joi AGERPRES, Raețchi afirmă că s-au pus „presiuni incredibile” asupra Curții Constituționale pentru a dezincrimina abuzul în serviciu.

„De la Victor Ponta la Elena Udrea ni se spunea cum funcționarilor publici le este teamă ‘să semneze acte’ și că instituțiile statului ‘stau pe loc’ din acest motiv. Decizia CCR a lămurit lucrurile: practic, sintagma ‘în mod defectuos’ se înțelege în sensul de ‘prin încălcarea legii’, iar infracțiunea de abuz în serviciu rămâne în Codul penal. Mai mult, judecători ai CCR au spus că nu este obligatoriu ca Parlamentul să modifice legea, ci doar procurorii și judecătorii trebuie să constate dacă actul a fost îndeplinit cu încălcarea legii sau nu”, a declarat deputatul PNL.

În opinia sa, ar trebui să ridice semne de întrebare „graba” cu care, susține Raețchi, PSD dorește redefinirea abuzului în serviciu.

„Remarc cu suspiciune cum PSD dorește să ‘redefinească urgent’ infracțiunea de abuz în serviciu, în Parlament, acolo unde are, încă, o majoritate confortabilă. Deși consider că o tergiversare a aplicării unei decizii a CCR nu este de bun augur, în egală măsură și excesul de zel și graba PSD ar trebui să ne ridice anumite semne de întrebare și să ne determine să fim vigilenți la toate modificările legislative inițiate de partidul lui Dragnea pe această temă. Este suficient că s-a ajuns la adoptarea tacită în Camera Deputaților a proiectului de lege inițiat de Tăriceanu, care îi scoate pe șeful statului și ministrul justiției din procesul de numire a procurorilor-șefi și a conducerii Înaltei Curți. Având în vedere obiceiurile pe care le are, partidul condus de Liviu Dragnea ar dezincrimina și luarea de mită dacă ar putea”, a mai spus liberalul.

El a adăugat că, în ultima vreme, au mai existat încercări de „manipulare anti-justiție”, menționând în acest sens inducerea ideii că „votul pentru personaje precum Cătălin Cherecheș demonstrează că românii nu sunt de acord cu lupta anticorupție”.

„Cred că este esențial să reacționăm cu calm și să așteptăm motivarea judecătorilor Curții Constituționale pentru a decide în ce fel se impune o adaptare a legislației în domeniu. PSD și politicienii cu probleme cu legea sunt specialiști în a manipula în propriul interes deciziile Curții Constituționale și nu trebuie să cădem în această capcană. Doar zilele trecute se încerca inducerea ideii că votul pentru personaje precum Cătălin Cherecheș demonstrează că românii nu sunt de acord cu lupta anticorupție și se insinua că aceasta nu își mai are rostul. Teme false și profund nocive pentru starea democrației și a progreselor făcute de justiție în ultima perioadă”, a precizat Ovidiu Raețchi.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe