OraNoua.ro
Publicat în 28 mai 2014, 11:33 / 153 elite & idei

Ovidiu Tender: Tranzacţie aşteptată pe piaţa internaţională – Un român vrea să cumpere 130.000 de hectare de teren agricol in Africa

Ovidiu Tender: Tranzacţie aşteptată pe piaţa internaţională – Un român vrea să cumpere 130.000 de hectare de teren agricol in Africa

Un program online, mai exact un site dedicat, ar putea rezolva problema transparenței marilor tranzații de teren agricol din lume. LandMatrix.org este portalul care ține evidența investitorilor interesați de cumpărarea de pământ arabil, dar urmărește și dacă tranzacțiile se încheie cu succes. Cum era de așteptat, România nu lipsește de pe lista în care marile fonduri de investiții sau companii vestice sunt decise să cumpere teren. O surpriză o reprezintă însă prezența unui investitor român ce figurează ca fiind interesat de achiziția a 130.000 de hectare în Africa, relateaza Agrointel.

Companiile care figurează ca având deja mari tranzacții încheiate cu succes în România sunt din Finlanda și Danemarca. Este vorba, de fapt, de două fonduri de investiții care deţin suprafețe colosale în mai multe locuri ale lumii și care, în ultimii ani, s-au orientat și către Europa de Est.

Danezii de la FirstFarms figurează pe Land Matrix cu o achiziție de 7.536 de hectare dintr-o intenție de cumpărare de 10.000 de hectare, contractul fiind atribuit de site-ul străin anului 2007. Suprafața este în apropiere de Buzău, unde, la începutul acestui an, fondul străin a anunţat că nu mai are de gând să arendeze, ci să cultive în regim propriu terenul deţinut. “Extinderea operaţiunilor va îmbunătăţi rata de utilizare a resurselor existente ale companiei, însă potenţialele venituri suplimentare astfel generate depind de preţurile din sectorul agricol şi de randamentele recoltelor”, se arată într-un comunicat transmis presei în ianuarie de FirstFarms.

Potrivit Agrointel, FirstFarms este o companie de investiţii fondată în 2005 de un grup de investitori şi fermieri danezi, care au preluat o companie agricolă din Slovacia şi ulterior au extins operaţiunile şi în România. Compania are 203 angajaţi şi este listată începând din 2006 la bursa de la Copenhaga. Ca și strategie, FirstFarms achiziţionează şi modernizează ferme din Estul Europei în scopul optimizării diferitelor procese şi obţinerii atât de produse agricole, precum şi dezvoltarea unei afaceri profitabile pentru acţionari.

Tot din Finlanda provine şi un al doilea fond de investiţii care a cumpărat la noi 11.500 de hectare de teren agricol în judeţul Timiş şi 7.261 de hectare de pădure. Este vorba de Ingleby Farms&Forests, grup despre care, în anul 2012, presa spunea că ar putea realiza o fuziune în Europa de Est cu conaţionalii lor de la FirstFarms. La acea vreme, investitorii danezi deţineau împreună aproximativ 32.000 de hectare de teren agricol, adică 4,5% din totalul suprafeţelor controlate de străini, potrivit unor informaţii anterioare ale Ministerului Agriculturii (MADR).

Între Ingleby şi FirstFarms există deja relaţii de business în condiţiile în care în urmă cu doi ani Ingleby a plătit 8,2 milioane de euro pentru a achiziţiona 2.000 de hectare de teren, utilaje şi clădiri de la FirstFarms.

Findalezii, amatori de păduri româneşti

Cel de-al doilea fond remarcat de Land Matrix ca având interese majore în România este Tornator, un trust finlandez care deţine la noi în ţară o suprafaţă de 12.000 de hectare de pădure  – printr-un contract semnat în 2008. Potrivit bazei de date, ţinta finlandezilor este de a atinge un portofoliu de 10.00 de hectare de pădure pe teritoriul României. Aceeaşi sursă arată că terenul forestier al Tornator SRl este sutuat în judeţul Bacău, relateaza Agrointel.

Românul care cumpără teren african

Ovidiu Tender este investitorul român interesat de investiţii în afara României, interesele acestuia pentru suprafeţe agricole fiind plasate, potrivit Land Matrix, în Gambia şi Senegal. Sursa online arată că procedurile de achiziţie a 130.000 de pământ agricol african au fost demarate încă din 2011, dar că tranzacţia nu a fost finalizată. De altfel, afacerile din Africa deţinute de Ovidiu Tender sunt de notorietate şi în România, dar se ştiu prea puţine detalii despre dimensiunea business-ului sau al volumului de proprietăţi deţinute de român peste hotare.

Sursa: Agrointel

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe