OraNoua.ro
Publicat în 2 aprilie 2014, 14:56 / 204 elite & idei

Eugen Tomac a solicitat înființarea unei Comisii parlamentare de anchetă pentru elucidarea masacrului de la Fântâna Albă

Eugen Tomac a solicitat înființarea unei Comisii parlamentare de anchetă pentru elucidarea masacrului de la Fântâna Albă

1 aprilie 2014

Deputatul Eugen Tomac, președinte al Partidului Mișcarea Populară a cerut astăzi Parlamentului României înființarea unei Comisii parlamentare de anchetă pentru elucidarea masacrului de la Fântâna Albă din data de 1 aprilie a anului 1941.

Într-o declarație susținută în plenul Camerei Deputaților, Eugen Tomac a cerut sprijinul majorității parlamentare pentru a face dreptate celor peste 3000 de români omorâți fără vină de către soldații sovietici la câțiva kilometri de granița românească.

Găsiți în continuare declarația integrală a președintelui Partidului Mișcarea Populară, deputatul Eugen Tomac, susținută astăzi în fața parlamentarilor români, la împlinirea a 73 de ani de la tragicul eveniment:

‘Demersul politic pe care îl supun astăzi atenției dumneavoastră își propune să ne readucă în memorie evenimentele sângeroase din primăvara anului 1941. Atunci, în ziua de 1 aprilie, peste 3000 de români din nordul Bucovinei, refuzând să devină cetățeni sovietici, au pornit, în coloane organizate, spre frontiera de pe râul Siret, spre a se repatria în țara-mamă. Au sfârșit, însă, în urma unui complot macabru premeditat, sub focul continuu al gloanțelor sovietice.

Pădurea de la Fântâna Albă păstrează și astăzi amintirea morții a peste 3000 de români a căror singură vină a fost dorința de se reîntoarce acasă. S-au scurs 73 de ani de atunci, iar noi încă nu cunoaștem cel puțin numărul exact al victimelor sau al urmașilor acestora.

Este obligația statului român să elucideze această crimă odioasă și să dezvăluie numele celor care au ordonat acea vărsare de sânge nevinovat. Înființarea unei Comisii parlamentare de anchetă este, în acest sens, cea mai eficientă metodă de a iniția dialogul cu statele care dețin informații și ne pot ajuta în aflarea adevărului.

Îi îndemn, așadar, pe colegii mei din majoritatea parlamentară să dea dovadă de responsabilitate și să susțină reparația morală față de cei peste 3000 de cetățeni ai săi, căzuți în numele dreptății poporului român.

De 4 ani, ziua de 1 aprilie este, în mod oficial, Ziua națională de cinstire a memoriei românilor — victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie. În curtea Mănăstirii Putna, se înalță și o troiță în amintirea lor.

Dumnezeu să-i aibă în pază.

Vă mulțumesc.’

Eugen Tomac,

Președinte Partidul Mișcarea Populară

Deputat Colegiul 2 Diaspora

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe