OraNoua.ro
Publicat în 1 iunie 2016, 13:55 / 302 elite & idei

Mirel Palada: Pariurile pentru lupta electorală de duminică

Mirel Palada: Pariurile pentru lupta electorală de duminică

Sociologul Mirel Palada a fost invitat, luni, la interviurile video PSnews.ro.

Fostul purtător de cuvânt al guvernului Victor Ponta a făcut un amplu pronostic în ceea ce priveşte alegerile de pe 5 iunie – atât la nivelul sectoarelor şi al Capitalei, cât şi la nivel naţional.

Concret, Mirel Palada a oferit previziuni în ceea ce priveşte atât scorurile partidelor, per ansamblu, cât şi cele ale candidaţilor.

(19:38 – 39:18)

Dan Bucura: Hai să trecem la partea cea mai interesantă – asta cu pronosticul tău pentru alegerile astea locale. La Bucureşti, pe sectoare şi pe Capitală, ce se întâmplă?

Mirel Palada: Trebuie, pe urmă, să discutăm şi la nivel naţional, pentru că asistăm la o prefigurare…

Dan Bucura: Da: tocmai. Începem de la Bucureşti, pentru că la Bucureşti se dă ora exactă sau, cel puţin, aşa spun…

Mirel Palada: Da, da. De departe, este cea mai vizibilă şi prefigurează ce se va întâmpla în toamnă şi, de asemenea, este comunitatea cu resursele cele mai mai mari şi cu presiuni şi mai mari.

Dan Bucura: Deci pe Gabi Firea, Predoiu, Nicuşor Dan…

Mirel Palada: Gabi Firea, Predoiu, Nicuşor Dan. În momentul de faţă, Gabi Firea stă foarte bine în sondaje şi există o preocupare din partea taberei anti-PSD, pentru că şi din zona de dreapta nu au altă ideologie decât anti-PSD – altceva nu ştiu în momentul de faţă. De manieră explicită, Predoiu a spus că noi trebuie să facem totul să nu iasă PSD. Bun, bun. Bravo, Gogule! Şi părerea mea este că şi, chiar dacă, în această săptămână, vor reuşi să bată palma şi să rămână unul din doi, va fi prea târziu. Dacă rămân în continuare doi (nu-l mai pun pe al treilea, Turcescu, care e un saltimbanc separat), cei doi care sunt importanţi – Predoiu (care stă mai slab în sondaje, dar care are în spate o aparatură de partid mai puternică) şi Nicuşor Dan, care anti-sistemul hipsteresc al Bucureştiului (Bucureştiul având un rezervor de hipsterime, de clasă de mijloc, suficient de pronunţat, încât să-i alimenteze succesul electoral –, dacă ei doi rămân fiecare în competiţie, Gabi Firea este primar fără niciun fel de probleme. Dacă ei doi cad, cumva, la pace (aceste discuţii care deja încep să se prefigureze)…

Dan Bucura: Bine, dar e foarte interesant: e pregnant, în spaţiul public, scenariul ăsta, dar cum ar putea să mai cadă la pace, ei fiind pe listele electorale şi dacă – Doamne, fereşte! – moare unul  dintre ei?

Mirel Palada: Asta este fix întrebarea mea.

Dan Bucura: Adică, sincer, am văzut: şi Predoiu, zilele trecute, la emisiuni, lansa invitaţii la o ultimă sondare a opiniei publice, să se retragă unul, celălalt… Ei vor fi acolo, pe liste.

Mirel Palada: Ştii cum se numeşte? „Mintea românului cea de pe urmă”. Dacă vroiau să facă chestia asta, trebuiau să aibă încredere în sondaje acum 400 de ani, acum 40 de zile, acum 70 de zile, pentru că lucrurile se vedeau „crystal clear” de la începutul anului: PSD-ul stă bine, ăilalţi doi stau prost. N-au crezut în sondaje. Acum, dintr-odată, s-au trezit că au încredere în sondaje. Onorată instanţă… Fuck off! Şi atunci, şi chiar dacă cad la pace, cumva, să zicem in extremis, în al treisprezecelea ceas, mai sunt cinci zile – pentru numele lui Dumnezeu! Tot e prea târziu – din două motive. Pe de o parte, este această dificultate procedurală: sunt pe buletin şi, cu siguranţă, se vor găsi nişte votanţi întârziaţi care să nu ştie că ăştia au căzut la pace şi să voteze – nu ştiu că o să candideze Nicuşor Dan sau candidează Predoiu; depinde care se retrage din ei. Pe de altă parte, în politică, unu plus unu nu dă doi. Unu plus unu dă cât vor ei. Uneori, dă trei (gen USL); uneori, dă fâs (gen PNL, în momentul de faţă, când s-au pus voturile PNL-ului şi ale PDL-ului şi au ieşit tot voturile PNL-ului, până la urmă, că a fost o contracţie). Şi atunci, cu siguranţă, în aceste două nuclee diferite, două bazine de vot (cel al lui Predoiu şi al lui Nicuşor Dan), vor fi unii care să zică: „Bă, nu-l suport p-ăsta! Ăsta e un papagal!” Pe dos, vor fi din ăştia care să zică: „Bă, nu-l suport p-ăsta – e un papagal!” Şi nu vor vota. Şi atunci, unu plus unu vor face uite-aşa: aproape unu şi un pic. Şi acelaşi rezultat va fi: Gabi Firea va fi primar. Repet: singura soluţie, onorată instanţă, este s-o aresteze pe Firea. Sau măcar pe Pandele. Dar e prea târziu – trebuia să se gândească la chestia asta mai devreme.

Dan Bucura: Deci pronosticul tău la Capitală este clar: Gabriela Firea, noul primar…

Mirel Palada: Da. Indiferent de strategiile, de disperare, de al treisprezecelea ceas, pe care îl vor concocta pufoşii, Gabi Firea iese primar.

Dan Bucura: Bun, atunci hai să facem și o scurtă radiografie a sectoarelor, înainte să ne mutăm pe țară să vezi tu lucrurile acolo. La Sectorul 1?

Mirel Palada: La Sectorul 1, foarte probabil să câștige Tudorache. În felul în care se așază lucrurile, vom avea de-a face cu surpriza care nu mai e surpriză, că v-am spus eu aici, în exclusivitate, doamnelor și domnilor și onorată Instanță. Lumea definește în manieră stereotipă Sectorul 1 ca fiind liberal, de dreapta. Ei, se pare că s-a modificat schimbarea și că orice lucru are un sfârșit și un început și este foarte posibil ca în momentul de față Sectorul 1 să aibă primul primar non-PNL. PSD, corupt, care vinde țara la ruși și la chinezi, cum vrei.

Dan Bucura: Uite, eu te contrazic. Pronosticul meu e invers și eu cred că  Alexandru Nazare va mai putea încă trezi spiritul ăla al votanților lui Chiliman. Dar, să vedem.

Mirel Palada: Da, vedem. Am auzit că în momentul de față Chiliman îl susține. Va fi o luptă interesantă.

Dan Bucura: Mi se pare cea mai strânsă.

Mirel Palada: Scoate șervețelul și scrie: cel mai strânsă este la Sectorul 2.

Dan Bucura: Deci, tu ai zis Tudorache, eu am zis Nazare la 1. La Sectorul 2?

Mirel Palada: La Sectoul 2 este un joc…În general, la secoare avem fie unul singur care rupe, fie un joc în doi. La Sectorul 2, este singurul joc în trei. Da, singurul joc în trei. Pentru că, toți trei stau destul de bine. Avem, pe de-o parte, un Pelican independent, care vine din spate și e pe trend crescător și este, în momentul de față, primul în ierarhie în sondaje. Dar care, evident, are acest handicap al independetului, să nu fie cumva mâncat de cele două organizații. Dar Pelican este foarte posibil să facă o surpriză de tip Piedone, din 2008. Îți mai aduci aminte în 2008, când sondajele spuneau că Piedone va câștiga alegerile și toată lumea scuipa sondajele și ziceau: “băi, voi sunteți cu capul? Piedone să câștige?, du-te, mă, dracu’, cu sondajele tale, băi, fugi, măi, de-aici. Băi, nenorocitule, manipulați oamenii cu sondajele voastre”. A ieșit Piedone de i-a călcat pe cap pe toți, a mai venit cineva să zică “băi, sondajele ziceau că Piedone o să câștige…”. Nimeni. Așa încât, dragii mei, fuck off, dacă n-aveți încredere în sondaje. Și Pelican are acest profil de Piedone, de surpriză de tip Piedone din 2008.

Dan Bucura: Interesant.

Mirel Palada:  Pe de altă parte, ai un Popescu și un Toader care au organizațiile puternice și care sunt ceva normal, dar nu de manieră totalmente, iremediabilă, clar să nu câștige. Sunt și ei acolo – ăla e 30, ăștialalți sunt 20 și un pic. Dar, o să vedem o finală interesantă, cu Pelican prima șansă. Deci, dacă este ca eu acuma să merg la casa de pariuri și să scot bani din buzunar și să spun: “ăștia sunt banii mei, îi risc – Pelican. Sunt banii mei, eu risc: Pelican”. Tudorache, eu risc pe Pelican. La 3, nu mai risc.

Dan Bucura: Ei, să știi că eu la 2 sunt tot cu PNL. Simt că se poate schimba un pic de acolo, așa că pronosticul meu e…

Mirel Palada:  Le scriem, da? La sfârșit.

Dan Bucura: Le scriem. Dar astăzi nu dăm cifre. Le scriem astăzi și le publicăm duminică.

Mirel Palada:  Le publicăm duminică și mai facem încă o emisiune după. Facem (pariu, n.r.) pe o sticlă de Pepsi sau de Whiskey?

Dan Bucura: Whiskey cu Pepsi.

Mirel Palada:  Whiskey cu Pepsi, da.

Dan Bucura: La Sectorul 3?

Mirel Palada:  La Sectoul 3, nu este niciun fel de incertitudine. Am mulți prieteni cu care glumesc și le spun “mă, singura incertitudine este dacă omul ăla ia sub 100% sau peste 100%”. Glumesc. E o glumă, onorată Instanță, da? Deci, Negoiță – Sectorul 3, presupun că ești de acord?

Dan Bucura: E adevărat.

Mirel Palada:  Totalmente de acord.

Dan Bucura: 4?

Mirel Palada:  La Sectorul 4, este foarte probabil să câștige PNL-istul Sava. Pentru că Piedone a pus mâna pe el și, indiferent de trăirile ideologice și principiale ale conducerii de partid și de stat peneliste, care încearcă să se diferențieze de ei și să zică “câh, ââââ!, Doamne, ferește, așa ceva nu se poate, huoo”, ei, în sinea lor, cred că sunt de acord cu această strategie. Se diferențiază de ea pentru public, de gura lumii. Piedone, dacă pune mâna pe operatorul de cameră sau pe femeia de serviciu sau pe cățelul care este la poartă și zice “Votați acest cățel!”, lumea o să voteze acest cățel. Pentru că lumea are foarte mare încredere în Piedone, lumea este foarte dezamăgită de faptul că Piedone a fost scos din campania electorală pe niște principii absolut strigătoare la cer. N-are bască, n-are bască sau are bască, dar nu e cu moț. E cu moț, dar nu e moțul mov, e violet.

Dan Bucura: Cum de a scăpat PSD-ul din mână așa minunăție de…?

Mirel Palada:  Nici eu nu-mi dau seama. Din punct de vedere al votului politic, PSD-ul stă pe primul loc. Știm foarte bine.

Dan Bucura: Piedone era legat de ei, era cu ei…adică, nu era mai mult de așteptat să transfere capitalul electoral pe noul candidat care, culmea, este și primar interimar?

Mirel Palada:  Atenție! Din câte știu, există o tensiune pe persoană fizică între Piedone și Băluță. Da, Băluță nu a ascuns chestia asta, a facut-o în manieră foarte publică să-l critice…

Dan Bucura: A făcut și plângeri la DNA…Mai clar de-atât?

Mirel Palada: Exact. De-aia ziceam. Și atunci, chiar dacă ar fi fost vreo înțelegere la nivel mare, de partid, să încerce să-l atragă pe Piedone…Piedone este o forță politică remarcabilă, la nivel național.

Dan Bucura: Înseamnă că a greșit și partidul în sine, pentru că trebuia și partidul să pună acolo un candidat mai conciliant, mai altfel, nu neapărat unul care să fie antagonic cu Piedone și să spună: “eu îl omor!”.

Mirel Palada: Deci, vă dau în scris. Dacă e, punem banii pe Sava.

Dan Bucura: Și eu merg pe Sava. Ai văzut că eu am mers numai pe dreapta până acuma, deci…tot pe dreapta și acum, nu vă contrazic. Sectorul 5?

Mirel Palada: Sectorul 5…

Dan Bucura: A încurcat puțin lucurile Vanghelie, că altfel ar fi fost clar…

Mirel Palada: Ar fi fost… Atenție, este un vot politic! Votul politic, tot PSD este în Sectorul 5. Dintre toate sectoarele, Sectorul 5 este cel mai de stânga, cel mai pesedist, cel mai roșu, cel mai vândut rușilor, zi tu cum vrei. Înțelegi? Vinde țara la ruși și la chinezi. Însă, acolo avem pe de-o parte o competiție internă între candidatul PSD…

Dan Bucura: …Daniel Florea.

Mirel Palada:Daniel Florea. E un băiat ok, ca persoană fizică este onorabilă, dar iată că în fața unui candidat redutabil, PSD informal, că Vanghelie tot din zona aceea este, nu prea are șanse. Vanghelie îi ia fața. Vine Raețchi. Părerea mea este că Raețchi nu va lua mai mult de 25%, și acolo va fi o chestie de..

Dan Bucura:Nici cu 25, după părerea mea.

 Mirel Palada: …Am zis. Dat fiind faptul că este un sector de stânga. El are plafonul. Și Raețchi este o persoană fizică aproape onorabilă, aproape decentă. Îl știu, e o persoană inteligentă, îl duce capul și se transformă într-un om politic interesant. Dar, nu acum. Acum, dacă ar fi să pun banii la pariu. Onorată Instanță, eu nu fac pariuri, deci aici este o chestie metaforică. Vanghelie.

Dan Bucura:Vanghelie? Ei, eu aici te contrazic și merg totuși pe mobilizarea PSD-ului și pe votanții de stânga. Eu merg pe Florea.

Mirel Palada: Da.

Dan Bucura:Eu nu pot să văd, să înțeleg că oamenii pot fi atât de naivi încât să voteze un primar care astăzi, la ora la care noi facem acest interviu, această discuție, nu are voie să intre în Primăria unde, teoretic, trebuie să lucreze dacă oamenii îl aleg. Nu are voie, are control judiciar și nu se poate duce la muncă.

Mirel Palada:Onorată Instanță, știi cum zice poezia? Le cœur a ses raisons que la raison ne connaît pas.

Dan Bucura: Corect.

 Mirel Palada: Inima are motive pe care rațiunea nu le cunoaște. E un joc de cuvinte în franceză: Le cœur a ses raisons que la raison ne connaît pas. Așa încât, părerea mea este că inima va vorbi mult mai puternic decât rațiunea și Vanghelie va fi votat din nou. Atenție, fără niciun fel de etichetă moralizatoare – că e bine, că e rău. Nu!

Dan Bucura: Mai punem o sticlă de Coca-Cola pe masa pariurilor că aici a fost cel mai greu. Și, în fine, ultimul Sector, la 6? Și aici e destul de încurcată treaba.

Mirel Palada: Acolo, teoretic, ar fi trebuit să fie o finală tot în 3, ca și la Sectorul 2. Pentru că fiecare are motivele lui să aibă șanse. Dar, penelistul, datrită guvernării dezastruoase a domnului (cine a fost acum?) Mănescu, dacă nu mă înșel…

Dan Bucura:Mănescu.

Mirel Palada:Mănescu, da, care a fost un soi de Inimăroiu al Sectorului 6.

Dan Bucura:Sau n-a fost, cum spun…

Mirel Palada:De-asta spun: n-a fost! Lumea este foarte șucărită pe el, deci e o chestie de…

 Dan Bucura:Da, vezi, ai deschis o discuție despre un fost primar care vizual este perfect adevărată, dar rațiunile sunt diferite.  Inimăroiu n-a făcut pentru că nu l-au lăsat Consilierii PDL, care erau în luptă cu el și care au zis: “dom’le, hai să facă ăsta proiectele la cheie, că venim noi și le luăm”. Și a venit Piedone și le-a luat el la cheie și le-a făcut el din secunda doi. De-aia a fost și așa iubit. Dincoace, Mănescu a avut tot. Și Consiliu și bani și susținere…Și-atunci..?

Mirel Palada:Onorată Instanță, nu contește! Oamenii care votește nu gândește așa. Gândim noi așa pentru că noi știm care sunt dedesupturile, care sunt toate mecanismele, detaliile.

Dan Bucura:A venit și n-a făcut!

Mirel Palada: Exact! Omul, când iese să-l voteze pe Inimăroiu sau pe Mănescu sau să-i evalueze, că n-o sa-i mai voteze pe Inimăroiu sau pe Mănescu never-ever, zice: “ăsta n-a făcut nimic, dă-l dracului!”. C-a avut bani, că n-a avut, că a avut Consiliu, că n-a avut, că…astea sunt detalii. Puțină lume ține cont de chestiile astea. Și-atuncea, valul de indignare care l-a produs pe Piedone, la vremea respectivă și care a fost o surpriză remarcabilă atunci. Repet: lumea nu a crezut în sondaje acum, nici acuma nu crede în sondaje. Și pe urmă, nu o să vină nimenea să-mi spună: “bă, sondajele au avut dreptate!”. Ok, vă iert! La fel și aicea, ar fi trebuit ca urmașul lui, candidatul PNL, să beneficieze de aura de sector penelist. Sectorul 6 este un sector cât de cât penelist, clar? Ei, nu! Acum, pa! Pa! Dacă ia 15%…

Dan Bucura:PNL-ul e mort.

Mirel Palada: PNL-ul e mort acolo.  Și nu judecă că e un om bun, că e un om rău, că e candidat, că e om politic, NU!

Dan Bucura:Corect! Deci rămâne la Mutu versus Florescu.

Mirel Palada: Mutu vs. Florescu. Și Mutu are the upper hand. Și datorită faptului că are un trend crescător și datorită faptului că are organizația în spate. Pe de altă parte…

Dan Bucura:Uite, aici nu avem viziuni deferite. Și eu cred că va câștiga Mutu.

Mirel Palada: Pe de altă parte, atenție, a nu se subestima Florescu, pentru că și Florescu are un soi de motor emoțional în spate, de tip Piedone, la adresa sistemului care a produs niște primari-mămăruță, și Florescu o să ia un scor pe care lumea nu se așteaptă. Eu v-am zis. Deci, este o finală și acolo în doi, dar dacă este să pun banii pe cineva, pe Mutu!

Dan Bucura:Deci nici aici nu avem viziuni diferite. Și eu cred că va câștiga Mutu. Și, în primul rând, pentru că Florescu nu are o logistică de partid în spate…

Mirel Palada: Exact.

Dan Bucura:Și, chiar dacă merge pe o latură de-asta sentimentală, ba mai mult: și una socială, pentru că construiește de muți ani acolo în Sector, cred că, totuși, fără un partid e greu. S-a cam dus momentul independentului.

Mirel Palada: Nu știu, asta vedem. Mă rog, Florescu are și un profil bine definit din punct de vedere vizual, retoric, care s-ar putea să nu catreze foarte mult cu o anumită parte a Sectorului 6, care totuși se consideră un sector spălat…Adu-ți aminte, pe vremuri, când se discuta de Drumul Taberei, Sectorul 6 care este cel mai foarte perfect și așa… Acuma s-a mutat în Sectorul 3. Înțelegi?

Dan Bucura:  Da, e corect. Cum stăm la nivel de țară? PSD-ul bate tot? Închide meciul lejer?

Mirel Palada: Nu, nu. Nu va fi o chestie de-aia nu va fi o chesite dintr-aia cocoșătoare, nu va fi land slide. Noi am avut în România două land slide-uri. La început, în anii ’90, cu Iliescu și cu USL-ul, când a fost land slide, a fost peste 50%. Vă mai aduceți aminte când lumea zicea că USL-ul n-o să ia 50%, cnd suneam în sondaje că o să ia 60%: onorată Instanță, pufoșilor, fraierilor, voi, la tine mă refer, ăla care nu crezi în sondaje! Și erau vestiți analiști politici care spuneau că USL-ul o să ia 37-38%: Sebastian Lăzăroiu – cu subiect și predicat, care încerca să oprească această catastrofă pentru ei, la vremea respectivă să delegitimeze sondajele. “No, ăia mint cu sondajele, 50 și – 60%. Noi spuneam: “o să ia 60%”. Pe țară, PSD-ul va lua locul întâi. Nu cred că va lua 40%, deși, în momentul de față, este spre 40% în sondaje, însă sondajele nu reușesc să vadă efectul de coadă, de distribuție reziduală a multor partide mici pe care le vom vedea în toată țara, și care e dat de faptul că: sondajul e ca un fel de sită cu anumite găuri, date de marja de eroare. Cu cât trebuie să ai sita mai fină, cu atât trebuie să ai eșantionul mai mare, deci resurse mai mari. Ei, ai o anumită dimensiune la sită și pietricelele mici-mici de tot, care sunt partidele mici, îți cad printre găuri, și-atunci le subestimezi în sondaje și de-asta trebuie să ții cont de lucrul ăsta. Atuncia, PSD-ul va fi pe primul loc, sub 40%, 35-37%, că zicem că nu dăm cu cifre. Probabil pe acolo. PNL-uleste foarte probil să ia 30%, deși se va cam face puțin de râs, pentru că lumea…Va lua cam 30% chinuit, s-ar putea să ia un 28-29%, să-și dea cu tabla în cap.

Dan Bucura:  E totuși optimist pentru ei. Unii au făcut scenarii mai sumbre pentru PNL.

Mirel Palada: Atenție, n-a mai fost de mult această puternică separare așa cum este acuma, între…

Dan Bucura:   …stânga și dreapta.

Mirel Palada: Nu, între Transilvania și Regate. Care a fost în 2000, a fost în ’96…

Dan Bucura: Corect.

Mirel Palada: Pe parcursul ultimilor zece ani de zile, lucrurile s-au mai așezat un pic. Ei bine, în momentul de față, văd din nou o apariție, o reminiscență a acestui tip de discursuri: “noi, care ținem cu pieptul Carpații ca să nu fim cuceriți de ruși, de chinezi, și de nasolii de ruși comuniștii, pesediștii, noi fruncea țării, Ardealul, Ardealul…așa și noi votăm cu PDL-ul și cu Băsescu și cu Boc și cu Iohannis, bun, bun”. Fac mișto de voi, ca să înțelegeți. Și, în consecință, va fi un vot PNL-ist destul de bine definit. Iar pe partea aialaltă: rușii, comuniștii, chinezii, nenorociții, moldovenii, muntenii, răgățenii, balcanicii, turcii, turcaleții, toate stereoripurile de depreciative la adresa celor de dincolo de Carpați care vor vota mai degrabă cu PSD-ul. Și-aicea vei vedea o mare roșie, acolo vei vedea mai degrabă albastru și, per ansamblu, se va scoate PNL-ul cu Ardealul puțin, ultima redută în fața invaziei tătare, înțelegi?, de pesediști care cucerește țara.

Dan Bucura:  Îți mulțumesc! Te aștept după alegeri, să tragem concluziile și, cum am spus, le promitem celor care ne urmăresc: vom avea o hârtie cu niște cifre pe care o vom publica duminică și vedem cine ia sticlele de Pepsi, nu?

Mirel Palada: Cu mare plăcere. Părerea mea este că poți să începi să le cumperi de pe acum…

Dan Bucura:  Eu mă pregătesc oricum. Mai ales că în fiecare zi voi avea câte un invitat și dacă voi pierde la toți va fi un dezastru. O să încerc să limitez…

Mirel Palada: Următoarea întrebare este dacă vom avea succes la predicție la unele și greșim la altele, ce facem?

Dan Bucura:  Legea compensării, ce să facem?

Mirel Palada: Venim fiecare cu sticlele…Mulțumesc!

Dan Bucura:  Îți mulțumesc și eu!

Acasă

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe