OraNoua.ro
Publicat în 14 mai 2014, 17:16 / 251 elite & idei

Peter Barta: Fondul European de Investitii si posibilitatea crearii unei retele de tip business angel (I)

Peter Barta: Fondul European de Investitii si posibilitatea crearii unei retele de tip business angel (I)

de Peter Barta

Fondul European de Investitii (FEI) a incheiat recent patru noi acorduri JEREMIE in Romania pentru credite cu dobanzi reduse pentru IMM-uri in valoare de 120 milioane de euro. Bancile vizate in acest acord sunt Banca Transilvania, BRD – Groupe Societe Generale, ProCredit Bank si Raiffeisen Bank. Prin intermediul aceluiasi instrument, JEREMIE, bancile romanesti BCR, Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac Bank au implementat credite in valoare de 180 milioane de euro pentru IMM-uri.

Insa, paleta de activitati care cade sub incidenta acestui fond depaseste creditele acordate IMM-urilor de catre banci. Dezvoltat ca o institutie supranationala in 1994 printr-un parteneriat public-privat intre BEI (Banca Europeana pentru Investitii), CE (Comisia Europeana) si alte 34 de institutii financiare, rolul FEI este sa sustina IMM-urile Europei in accesarea finantarii. FEI isi realizeaza misiunea colaborand cu intermediari sub forma fondurilor de capital de risc, fondurilor de crestere, banci sau companii de leasing, prin credite, garantii sau micro-finantare.

Astfel, pe fundamentul extinderii solutiilor pentru sustinerea dezvoltarii si inovarii IMM-urilor, a luat nastere Fondul European de Business Angels (European Angels Fund). Initiativa, lansata oficial pe 12 martie 2012, isi propune sa ofere capital pentru business angels si pentru investitori care nu fac parte din institutii prin coinvestitii. Acestea se adreseaza investitiilor in seed sau early stage funding, precum si pentru crestere, cu valori cuprinse intre 250.000 si 5 milioane de euro pe o perioada de 10 ani.

Primul proiect incheiat cu succes a avut loc in Germania. European Angel Fund Germania, sub forma de proiect pilot, a fost lansat in martie 2012, in cooperare cu Business Angels Netzwerk Deutschland (BAND) – o retea nationala de retele de business angels, oameni de stiinta si membri institutionali – in valoare de 70 milioane de euro. Rezultatele dupa un an au fost peste 200 de aplicatii din partea business angels din toate sectoarele tehnologice, precum si interesul pentru o asemenea initiativa din partea tarilor nordice si a investitorilor.

Ca urmare a succesului avut in Germania, Fondul European de Business Angels (FEI) a decis demararea altor doua proiecte in Spania (European Angels Fund (EAF) Spain -„Fondo Isabel La Catolica”) si Austria (European Angels Fund (EAF) Austria – aws Business Angel Fonds) cu valori de 30 milioane de euro, respectiv 22,5 milioane de euro.

Spre deosebire de alte fonduri de co-investitii pentru business angels, precum Angel CoFund (Marea Britanie), Compete BA (PT), Scottish CF (Scotia) sau Technopartner (Olanda), European Angels Fund se adreseaza direct busines angel-ilor pentru investitii pe termen de maximum 10 ani in start-up-uri. Initiativa isi propune crearea mai multor retele nationale care sa ajunga, la un moment dat, in stadiul de a face colaborari intre ele.

In ce masura sunt jucatorii din piata noastra capabili sa profite de o astfel de oportunitate? Aflam data viitoare.

Articol semnat de Peter Barta, CEO Fundatia Post Privatizare

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe