Adriana
Publicat în 10 octombrie 2012, 12:22 / 556 elite & idei

Petre Munteanu: Asigurările şi avertismentele şefului SRI din FP România

Petre Munteanu: Asigurările şi avertismentele şefului SRI din FP România

Gând la gând cu ce se discută acum fervent  – că angajarea în Afganistan şi parteneriatul cu Israelul o fac din România o ţintă a terorismului islamist -, noua ediţie a FP România  include o serie de evaluări ale posibilităţii producerii în România a unui atentat precum atentatul anti-israelian pridus în vară la Burgas .

Am pus unui panel internaţional întrebări de felul: Cât de probabil este un atac asupra României – care are un parteneriat strategic cu Israelul, este o locaţie pentru rachete de apărare ale SUA şi găzduieşte baze militare americane? Răspunsurile sunt foarte interesante. 

În paralel, am discutat cu domnul George Maior, şeful SRI. Extrase.

De ce un atentat anti-israelian la Burgas? De unde aceşti atentatori?

(…) În prezent, dispariţia graniţelor ameninţării teroriste este o realitate, confirmată, din păcate, de recentul atentat de la Burgas, care marchează geografic extinderea zonei frecvent vizate – a Europei Occidentale – la cea a Europei răsăritene. Deşi nu s-a confruntat până în prezent cu atentate teroriste, Bulgaria prezintă – similar statelor membre UE/NATO angajate în teatre de operaţiuni (Irak, Afganistan) – suficiente date care o fac „atractivă” pentru organizaţiile teroriste.
Dacă ne raportăm la persoanele vizate de atentatul de la Burgas, este de precizat faptul că cetăţenii sau obiectivele israeliene s-au regăsit cel mai des pe lista ţintelor teroriste, şi nu doar în zona Orientului Mijlociu.(…)

Totuşi, există tentative de atentate similare şi în România?

(…) În România, nu avem un terorism autohton, dar ţara noastră este vizată de organizaţiile teroriste, fără să fie o ţintă prioritară. Incidentele particulare circumscrise fenomenului terorist au fost monitorizate şi contracarate prompt de Serviciul nostru, în cooperare cu instituţiile componente ale Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului şi partenerii externi. Permanenta precauţie şi activarea eficientă a palierelor interne şi externe de cooperare au permis în ultimii ani identificarea timpurie a riscurilor teroriste şi neutralizarea unor activităţi pe profil antiterorist pe teritoriul naţional.

Capabilităţile instituţionale şi priorităţile de cooperare se axează, cu prioritate, pe dimensiunea de prevenire, care se bazează pe componenta informativă – în cooperare cu partenerii din sistemul naţional de securitate – şi, secundar, pe cea acţională, de contracarare (Brigada Antiteroristă), asigurată inclusiv printr-o cooperare foarte bună cu organele de aplicare a legii, mai ales DIICOT şi MAI. În plus, în Serviciul Român de Informaţii structura cu atribuţii de prevenire a terorismului şi cea de contracarare fac parte din acelaşi departament, ceea ce asigură măsuri coerente şi de reacţie prompte, un grad sporit de flexibilitate şi o adaptare rapidă la realitatea din teren.

Cu toate acestea, potenţialul terorist generat de indivizii singulari, conexiunile operaţionale ce nu ţin de limitări geografice, gradul de anonimitate şi rapiditate al transferului de resurse umane şi materiale dau nota predominantă a unei ameninţări teroriste globale care se poate materializa oriunde. Pe acest fond, nici România, ca de altfel niciun alt stat care face parte din comunitatea euro-atlantică, nu este scutită de pericole de natură teroristă, având în vedere fenomenul globalizării, dar şi faptul că suntem membri ai Uniunii Europene, în care libera circulaţie a persoanelor este un principiu fundamental.

Acelaşi fenomen al globalizării şi al francizei extremismului – vezi inclusiv ceea ce pare a deveni fenomenul Breivik – capătă, din perspectiva riscului terorist, un accent suplimentar în consideraţia calităţii României de stat membru al NATO şi de partener strategic al SUA.

Important este să facem tot ceea ce ţine de noi pentru a preveni astfel de evenimente pe teritoriul României şi în raporturile cu aliaţii noştri, de a le contracara. Au fost situaţii în care acest lucru, din păcate, nu a fost posibil, chiar la nivelul unor ţări cu sisteme de apărare foarte bine configurate şi rodate în timp. Există însă şi multe alte cazuri, foarte puţin sau deloc mediatizate, în care acţiunea eficientă a instituţiilor abilitate, cooperarea strânsă cu parteneri interni şi externi au permis anticiparea şi neutralizarea unor intenţii de comitere a unor atentate teroriste. Acestea sunt succesele de care suntem mândri dar pe care nu le putem face publice, pentru a nu-i pune în pericol pe cei care au contribuit şi a nu afecta eficienţa viitoare a acţiunilor noastre.

Cu toate acestea, chiar şi în condiţiile unei activităţi extrem de eficiente a SRI şi a tuturor instituţiilor din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului, este o capcană foarte gravă, la nivel strategic, să ne considerăm invulnerabili în faţa ameninţărilor teroriste. În aceste condiţii, pe termen mediu şi lung, ar trebui să luăm serios în calcul riscul apariţiei unor astfel de evenimente chiar şi pe teritoriul naţional. Această realitate impune nu numai Serviciului nostru, dar şi tuturor instituţiilor responsabile o abordare asumat preventivă, o conectare alertă şi profesionistă la provocările prezentului, într-o lectură echilibrată a trecutului şi o proiectare raţională a căilor de urmat. (…)

Articol publicat pe www.petremunteanu.ideilibere.ro

Ultima ora:

ObservatorRadu Hanga: În 2024, am înregistrat un nou maxim în ceea ce privește numărul de tranzacții la bursă, respectiv 2,6 milioane

PoliticMinistrul Emil Hurezeanu a subliniat omologului ungar susținerea României pentru Republica Moldova, inclusiv în domeniul energiei

EconomieRadu Hanga: În 2024, am înregistrat un nou maxim în ceea ce privește numărul de tranzacții la bursă, respectiv 2,6 milioane

ExternLuca Niculescu: Încă un pas înainte in drumul către OCDE

SocialMarian Staș: Educație și securitate națională. Somnul rațiunii „României Educate” naște monștrii „României neolegionare”

EvenimenteAlexandru Nazare: Together, we build bridges for a stronger, more united Europe! 

EditorialTeodor Baconschi: De la Budapesta la București și înapoi. Cronica relației tumultuoase dintre două națiuni cu un destin până la urmă european 

CulturaMarco Badea: Ar merita să mergem mai mult la teatru, să citim mai mult, să consumăm mai multă cinematografie în sala de cinema



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe