OraNoua.ro
Publicat în 22 mai 2013, 19:56 / 192 elite & idei

Petre Munteanu – Cazul Becali et Co: crime de război împotriva societăţii în războiul pentru capitalism şi democraţie (şi stat de drept)

Petre Munteanu – Cazul Becali et Co: crime de război împotriva societăţii în războiul pentru capitalism şi democraţie (şi stat de drept)

Nicio grijă, domnul Gigi Becali iese curând din belea. Ca şi domnul Adrian Năstase, este deja nevinovat. Doar Justiţia este de vină. Iar Societatea plăteşte, din greu şi probabil pentru o „totdeauna”.

Să nu ne mai lăsăm prostiţi, ceas după ceas. Întemniţarea lui Gigi Becali nu este o victorie a Justiţiei nici măcar pentru durata unui jurnal de ştiri. După 15 ani, faptele pentru care este acum pedepsit GB nu mai pot fi reparate – aici nu e vorba de vreo justiţie a victimelor împotriva criminalilor de război. Cu toate că, de fapt, exect despre asta este vorba, despre crime împotriva societăţii în războiul tranziţiei de la comunism la, nu-i aşa, capitalism şi la, nu-i aşa, democraţie – şi a, nu-i aşa, statului de drept.

Între timp, răul s-a impus în societate prin aceste exemple.

Între timp, au fost create, astfel, mari averi, care pot cumpăra acum cohorte de oameni (şi politicienii au fost cândva oameni, poate şi haidamacii), sate, oraşe, judeţe, regiuni. Abia peste alţi 15 ani vom vedea, probabil, şi niscaiva răfuieli publice ale puternicilor zilei de atunci cu cei care şi-au însuşit recent cele confiscate de comunişti – poate şi cu cei care au defrişat ţara. Sau poate că nu. Crima este organizată trans-partinic, deci este mereu la putere – adică mereu şi la butoanele justiţiei. Apropo: cât aţi fi dispus(ă) să staţi la închisoare (uşoară, nu temniţă grea)  pentru banii unui Gigi Becali?

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe