OraNoua.ro
Publicat în 3 februarie 2016, 18:44 / 542 elite & idei

Petre Munteanu: Chiar e nevoie de proteste lunare în faţa Guvernului?

Petre Munteanu: Chiar e nevoie de proteste lunare în faţa Guvernului?

de Petre Munteanu

Când declamă că nu va permite ca vreun partid să profite de pe urma guvernului tehnocrat în chestiunea alegerii primarilor, premierul Cioloş exact asta face.

(Iar când face compromisuri continue, cu toate părţile, se comportă exact ca birocraţii europeni care mai curând îngroapă geniul proiectului politic al UE.)
Siniştrii din partide/ parlament au uitat în doar câteva săptămâni zilele când se temeau de ura şi dispreţul „străzii” – ca urmare, au reînceput să lucreze exclusiv în folosul propriu (pensii nesimţite etc). Cum a fost şi în cazul legii electorale.
Nu se poate ieşi zilnic în stradă, chiar nu se poate.
Ideea cu guvernul tehnocrat a fost să repare ce-o putea, într-un an, nu doar să administreze un dezastru (creat inclusiv prin politici care erau deja tehnocrate, precum realizarea planului la privatizări etc).
Iar una dintre reparaţiile grabnic necesare – cerută explicit „în stradă”! – era această revenire la alegerea, normală, a primarilor în două tururi, în locul aberaţiei unui singur tur.
O putea drege scurt – prin ordonanţă de urgenţă, prin asumarea răspunderii, nu contează cum. Ar fi avut deplina „susţinere populară” – de ce altceva are nevoie? Au criticat cândva alegătorii sistemul cu două tururi de scrutin?
Explicaţiile refuzului sunt doar ocultări ale motivului real.
Nu o face de teama (condamnatu)lui Dragnea. Opunându-se unui sistem cât mai democratic, PSD arată, încă, şi încă, şi încă o dată, că este principala forţă a răului în România; celelalte clanuri politico-economice sunt exact aceeaşi specie, doar că mai slabe.
Mihai Goţiu explică bine de ce „teama” dlui Cioloş de Dragnea este mai curând o scuză şi ce înseamnă servirea intereselor acestuia.
Din păcate, putem spune că este rândul dlui Cioloş să arate că nu înţelege în numele cui îşi exercită funcţia. Cum o face şi preşedintele când îi dă cu guvernul PNL, de parcă ar fi stat cineva la coadă să voteze vreun candidat liberal. Guvernarea nu trebuie să fie despre declasaţii din clasa politică.
Din păcate, par să fie necesare „audienţe colective” măcar lunare la Palatul Victoria.
(actualizare 1: aceasta este o metaforă, nu o instigare.)
(actualizare 2: la Guvern se poate merge şi pentru a-i arăta că are „susţinere populară” pentru decizii majore imperioase, precum repararea legii electorale. sigur, nu aceasta este funcţionarea normală a democraţiei – dar nici traseismul şi celelalte aidoma nu ţin de normalitatea democraţiei.)
(actualizare 3: e uşor să cârcoteşti de pe margine – în timp ce guvernatul nu e o treabă uşoară. e clar că viaţa lui Dacian Cioloş e mai grea la Bucureşti decât la Bruxelles – dar postura e atât de onorantă că poate merita efortul.)
adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorAntonia Pup: Cine va fi instrumental în ghidarea politicii externe și de securitate a SUA față de Europa în următorii 4 ani – Marco Rubio sau Elon Musk?

PoliticMarcel Ciolacu, MESAJ pentru Recep Erdogan: România este solidară cu Turcia și poporul său în urma incendiului devastator de la hotelul Grand Kartal

EconomieAndrei Dudoiu: În cinci ani s-au făcut investiţii de 78 milioane euro în start-up-uri tech din Europa prin platforma noastră

ExternAntonia Pup: Cine va fi instrumental în ghidarea politicii externe și de securitate a SUA față de Europa în următorii 4 ani – Marco Rubio sau Elon Musk?

SocialRadu Puchiu: 𝗚𝗹𝘂𝗺𝗲𝘀𝗰 𝗱𝗲𝗰𝗶 𝗲𝘅𝗶𝘀𝘁

EvenimenteAlexandru Nazare: Together, we build bridges for a stronger, more united Europe! 

EditorialClaudiu Butacu: Lecții care-ți schimbă viața

CulturaMarco Badea: Ar merita să mergem mai mult la teatru, să citim mai mult, să consumăm mai multă cinematografie în sala de cinema



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe