Adriana
Publicat în 11 septembrie 2012, 22:34 / 531 elite & idei

Petre Munteanu: Cum operează Al-Qaida post bin Laden

Petre Munteanu: Cum operează Al-Qaida post bin Laden

La 11 ani de la atentatele de la World Trade Center, Al-Qaida pare învinsă, dar francizele ei regionale din Peninsula Arabă, Irak, Somalia, Africa de Nord şi de Vest rămân o ameninţare. FP România republică un interviu cu expertul Cristian Barna, care urmăreşte în detaliu mişcările organizaţiilor teroriste, descrie ascensiunea lui Osama bin Laden la statutul de Mesia musulman şi schimbarea direcţiilor Al Qaīda încă din timpul vieţii teroristului nr. 1 mondial: mutarea în sudul Europei şi pe Internet.

Articol republicat din FP România nr. 22 (mai/ iunie 2011)

ste Osama fondatorul Al Qaida?

În anii 1980, Statele Unite ale Americii au început să susţină mult mai agresiv regimul taliban şi grupările fundamentalist islamice care luptau în Afganistan împotriva fostei Uniuni Sovietice. În acea perioadă, CIA a pregătit, înarmat şi finanţat acele grupări fundamentalist islamice care mai târziu vor forma Al Qaīda.

Fervoarea religioasă a lui bin Laden s-a declanşat în decembrie 1979, acesta alăturându-se mujahedinilor din Pakistan la doar câteva zile de la invazia sovietică. La începutul anilor 1980, s-a întors în Arabia Saudită pentru a recruta şi pregăti voluntari arabi, de diferite naţionalităţi, care să lupte alături de mujahedinii afgani, punând bazele „Frontului Salvării Islamice”. În acea perioadă, Osama bin Laden a furnizat sprijin financiar şi s-a implicat în pregătirea militară a combatanţilor care luptau împotriva URSS.

 

În 1986, apare în scenă Ayman al-Zawahiri, care pleacă din Egipt cu destinaţia Arabia Saudită şi mai apoi Pakistan, pentru a lucra ca chirurg într-un centru medical situat la graniţa cu Afganistanul. Aici, i se alătură lui Osama bin Laden (pe care îl întâlnise pentru prima dată în 1980, la Peshawar, în Pakistan, unde se afla ca voluntar al Crucii Roşii Internaţionale pentru a asigura servicii medicale refugiaţilor afgani) şi se implică în administrarea „Maktab al-Khidamat ” (Biroul de Servicii) – viitoarea Al Qaīda.

În perioada 1991 – 2011, mai ales după atentatele teroriste din 1998, din Kenya şi Tanzania, Al Qaīda nu fost doar o grupare teroristă internaţională pentru adepţii fundamentalismului islamic ci reprezenta simbolul luptei împotriva cotropirii lumii musulmane de către Occidentul „infidel”.

A fost bin Laden un Golem scăpat din mână? S-a manifestat ca atare abia în 11 septembrie 2001?

După încheierea războiului din Afghanistan, al-Zawahiri şi bin Laden au decis ca Al Qaīda, grupare alcătuită din foşti veterani afgani ai „războiului sfânt”, să devină o reţea internaţională care să exporte Jihad-ul împotriva guvernelor musulmane considerate renegate, a Israelului şi SUA. În acel moment, Osama bin Laden era şeful unei grupări de mujahhedini – „arabii afgani”, care număra între 10.000 şi 20.000 de membri. Unii dintre aceştia s-au întors în ţările de origine, animaţi de dorinţa de a răsturna „guvernele de necredincioşi aflate sub influenţa Occidentului infidel” şi de a instaura regimuri islamice.

Un moment important în acest „război sfânt” a fost reprezentat de invazia irakiană în Kuweit, în 2 august 1990, când bin Laden a cerut guvernării saudite, care se temea să nu împărtăşească aceiaşi soartă cu Kuweitul, să nu-şi compromită legitimitatea în lumea islamică, permiţând „infidelilor” americani să amplaseze baze militare pe „teritoriul sfânt”, solicitarea sa fiind însă ignorată. În aceste circumstanţe, Osama bin Laden a fost forţat de dinastia saudită, care se temea de criticile virulente ale clericilor musulmani împotriva prezenţei americane, să părăsească Arabia Saudită. În consecinţă, în anul 1991, bin Laden împreună cu familia sa şi un număr mare de adepţi s-au mutat în Sudan, unde şi-a stabilit baza logistică pentru organizarea atentatelor teroriste ce vor urma:

Articol publicat pe www.adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe