Adriana
Publicat în 11 iulie 2012, 13:48 / 425 elite & idei

Petre Munteanu: Cum trebuie să ceară Băsescu şi PDL ajutorul poporului. Şi de ce nu-l mai pot primi

Petre Munteanu: Cum trebuie să ceară Băsescu şi PDL ajutorul poporului. Şi de ce nu-l mai pot primi
+ Observator

În tot circul cu Adrian Năstase s-a uitat esenţialul: că înaintea alegerilor din 2004 se spunea „Dacă iese Bombo, plec în Congo”. De ce oare „cel mai eficient premier al României post-decembriste” căpătase renumele de „tatăl hoţilor”? (Şi doar vreun cinstit nu şi-ar fi luat drept aghiotant.) Restul e o nevroză intratatabilă: niciunul dintre cei care fură o ţară nu poate accepta că e învinuit, după ce s-a simţit îndreptăţit.

Pentru ediţia de luna asta a FP România am adresat unei mulţimi alese, de experţi, întrebări ca:

  • Face Ponta o restauraţie a regimului Năstase? Traian Băsescu & PDL au schimbat “sistemul” atât de mult încât nu ne mai putem întoarce la metehnele politice care li se reproşau lui Adrian Năstase & PSD în 2004?
  • Prin ce diferă PSD-ul lui Ponta de cel al lui Năstase – sau de al lui Geoană?
  • Prin ce diferă politicile Guvernului Ponta de ale Guvernului MRU? Va avea USL complet altă politică după alegeri?

N-a răspuns încă nimeni. Răspunsul îl dau, însă, în crescendo şi în direct, spectrele invocate.

Cu Preşedinţia şi o majoritate parlamentară (la fel de profund imorală ca şi cea curentă), în loc de vreo modernizare istorică accelerată a statului, Băsescu i-a dezamăgit imens pe cei care au stat la coadă să-l voteze. Şi nu e vorba în primul rând de tăierea salariilor – ci de austeritate vs dezmăţ. Ca să nu-l învingă sistemul, Preşedintele şi-a pus oamenii să-l folosească, la parametri proiectaţi de înaintaşi. Impopularii populari (creştin-democraţi, vezi-i Doamne) merită o pedeapsă suplimentară pentru că au ucis, cu perversiuni, ultima speranţă.

Nu poţi protesta alături de PDL (Videanu şamd) pentru salvgardarea statului de drept făcut preş de USL. Ridicolul e mai mare şi decât canicula. Statul de drept şi economia naţională au fost făcute poştă de fiecare guvernare.

Infernalul noroc din toamnă al PDL poate fi faptul frapant că USL e o făcătură absolut dementă. După numai două luni au început deja să inspire tradiţionalul vot negativ, blestemul românilor. Ca şi data trecută, grobianismul adversarilor îl face pe Băse mai simpatic decât e.

Dar pentru a mai cere, cu şanse reale, susţinerea populară, Băsescu şi ai lui ar trebui să iniţieze de urgenţă “o altfel de politică”:

  • Să înceapă depunerea într-un fond de dezvoltare naţională a 90% din ce au dobândit ilicit din ’90. (Cum, există vreun consilier, primar, deputat, senator, ministru care să nu fi furat, efectiv sau indirect? Dacă da, de vreme ce n-a reclamat în piaţa publică furturile celorlalţi, se cheamă că e doar complice.)
  • Să înceapă un turneu naţional de auto-şfichiuire publică pentru umilirea sistematică a concetăţenilor competenţi şi oneşti care ar fi putut duce ţara mai departe nu înapoi. Umilirea acestora s-a comis prin politizarea extremă a administraţiei, până la femeia de serviciu dintr-o creşă de târg, şi prin numirea la vârf a unor incompetenţi şi escroci patenţi.

Iar atunci adversarii electorali ar fi nevoiţi să pluseze…

Articol publicat pe http://petremunteanu.ideilibere.ro/

Ultima ora:

ObservatorNicolae Ciucă: Apreciem sprijinul pe care Italia îl acordă României în admiterea în Spațiul Schengen și cu vămile terestre

PoliticNicolae Ciucă: Apreciem sprijinul pe care Italia îl acordă României în admiterea în Spațiul Schengen și cu vămile terestre

EconomieRadu Craciun: Etatismul – o falsa solutie la o problema reala

ExternCristian Unteanu: Cum vor crește planurile de pace în Ucraina sub o viitoare Administrație Trump?

SocialLigia Deca: Cam 96% din școli au beneficiat de serviciile unui consilier școlar / Vom cere din nou suplimentarea posturilor de consilieri

EvenimenteAndreea Negru: Patronatul European al Femeilor de Afaceri PEFA a fost premiat în cadrul Galei Club Antreprenor pentru promovarea egalității de gen și susținerea antreprenoriatului feminin

EditorialSilviu Cerna: Inflația și ideile economice

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc pe urmele civilizației, la RomaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe