OraNoua.ro
Publicat în 19 noiembrie 2014, 05:12 / 413 elite & idei

Petre Munteanu: Lumea a votat pentru candidatul neamţ, nu pentru #aceiaşimizerie. De unde un alt premier

Petre Munteanu: Lumea a votat pentru candidatul neamţ, nu pentru #aceiaşimizerie. De unde un alt premier

de Petre Munteanu

‘Cătălin Predoiu’ – premier?! Lipsă de consideraţie şi de imaginaţie. Figurile sinistre din politică ţin morţiş să demonstreze că trebuie să fie date jos deodată şi laolaltă, şi consemnate la podea. Electoratul le dă şansă după şansă, iar ei nu fac decât să se p… pe voturi.

Figurile oligarhiei politice curente n-au nicio morală, ştim – dar n-au nici măcar inteligenţa necesară de a înţelegele momentul? Cum şi-or închipui acum faliţii din PNL & PDL că lumea le-a dat lor 55%, de drag?!

Oamenii s-au mobilizat în ţară şi au stat la cozi afară pentru candidatul perceput drept independent de Sistem, nu pentru PNL-PDL-aceeaşimizerie. Pariem?  Cele mai multe voturi au mers către fostul membru al Forumului Germanilor, altele fost date pentru ca PSD-să-nu-deţină-întreaga-putere.

Nicidecum pentru ca „îmbuibaţii şi fanfaronii” din PDL sau PNL să primească vreo putere de a guverna, la fel cum au făcut-o atât de recent. De ce i-o fi aruncat poporul peste bord în 2012? Poporul cam are întotdeauna dreptate… Pe lângă “greşelile de guvernare” (începând cu Eba, trecând prin Anastase, Blejnar et Co şi terminând cu Udrea), dreapta trebuie să ispăşească şi faptul că a pus 75% din voturile românilor în braţele PSD+UNPR+PC+PPDD (curat mizerie).

Ce avem de doi ani: un premier plagiator sărbătorit pe stadion, un ministru hoţ dovedit, unul crescut pentru guvernare de proprietarii unei case de avocatură abonate la afaceri cu statul (să amintim şi de numirea unui ministru al Energiei cu state la Petrom taman în anul revizuirii redevenţelor la energie?), nişte ministre ridicole, fraude electorale, cumpărarea/ şantajarea primarilor, divizarea societăţii în etnici români ortodcşi şi ceilalţi şamd.

Nu există niciun motiv acum să înlocuim o mizerie cu alta. (Nu-mi vine să cred că spun asta în folosul PSD, dar în ultima vreme au pornit câteva direcţii de continuat – în zona IMM-urilor, a fondurilor europene.)

Pe termen scurt, poate exact de situaţia din prezent este nevoie – un preşedinte nepartizan, un guvern remaniat radical şi o Justiţie independentă tăind capete mai departe.

Iar partidele să înceapă o dură reformă internă.

E uluitor că există tineri care caută (cu bunăcredinţă) politici de stânga europeană în PSD. Dezastruoasele privatizari si frauduloasele restituiri comise de baronii „stângii” nu sunt mai puţin „de dreapta” decât ale CDR şi cum s-a mai numit ‘dreapta’. În primul rând, aceşti tineri din partidul lui Iliescu care l-a crescut pe Năstase care l-a crescut pe Ponta trebuie să-i întrebe – aşa, incorect politic – pe lideri şi pe lideraşi cum şi-au dobândit averile. (Am tot auzit despre casele lui Năstase, dar nimic despre ale lui Ponta; tot avere de avocat şi demnitar.) Apoi să mute sediul partidului, din pălăţelul de pe Kiseleff,  într-un bloc delabrat din cartiere.

La ceilalţi e la fel. Nimeni din PDL nu a crâcnit când tata Băsescu şi-a făcut fiica eurodeputată, toţi au pupat conduri. Chiar şi Monica Macovei, inclusiv la recentele euroalegeri. Iar în PNL nu s-a arătat nimeni ofensat de descinderea naşului Becali. S-a împotrivit cineva? Serios? Cum, a intrat în greva foamei? Mea culpa, nu am observat.

Aşadar, nu avem ce partide schimba acum între ele la guvernare. Să-şi ispăşească fiecare păcatele acolo unde le-a prins Evoluţia. Iar omologii din partide ai manifestanţilor civici să-şi ia partidele înapoi.

Ar mai exista şi soluţia unei guvernări de uniune naţională, cu o formulă de all stars… Eventual cu Dacian Cioloş la Agricultură sau la Fonduri Europene, cu Marian Staş la Educaţie, chiar cu aceeaşi Monica Macovei la Justiţie… Poate chiar cu un Călin Georgescu premier, să vedem cum ar fi 😉

Sau vreo doi ani de guvernare tehnocrată – cu figuri inclusiv din Diaspora… Comunitatea de simţiri care l-a adus pe Iohannis la Cotroceni ar putea face o asemenea solicitare. Mai ales că a şi formulat schiţe de program de guvernare reformator – Declaraţia de la Cluj şamd. Dacă X ar lăsa puloverul de manifestant pentru un blazer de guvernant? Dar cine e X? Ar putea avea şi barbă 😉

*

Pe termen mediu, preşedintele neamţ ar trebui să inspire formarea unor alte partide, şi la dreapta, şi la stânga. Desigur, preşedintele ales însuşi va fi împresurat de agenţii de pază ai Sistemului – probabil deja este. Probabil va fi vegheat, însă, ceva mai discret, şi de emisarii partenerilor strategici.

Oricum, dacă vine şi acum cu nominalizări gen Predoiu – premier, iar am votat degeaba. Aspiranţii la putere, inclusiv preşedintele, ar putea avea minima consideraţie şi imaginaţie să defileze cu alţi oameni decât cu lupi tineri dintre cei bine înfipţi în establishmentul toxic.

Sursa: adevarul.ro

 

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe