Adriana
Publicat în 20 martie 2012, 16:54 / 562 elite & idei

Petre Munteanu: Mic interviu cu un maghiar din România şi de pretutindeni

Petre Munteanu: Mic interviu cu un maghiar din România şi de pretutindeni

Şi dacă am cinsti un pahar de Ziua Maghiarimii de Pretutindeni? – şi românii de pretutindeni ar aprecia ceva similar, prin ţările unde se află. Să-l bem, atunci, împreună cu Márton László Salamon, redactor-şef al ziarului Új Magyar Szó (Noul cuvânt maghiar) – care ne-a ajutat la dosarul „Merge Ungaria spre fascism?”, publicat în ediţia din noiembrie/ decembrie 2011. Ocazie cu care am făcut atunci un mic interviu de prezentare în pagina contributorilor.

PM: Cum de scrii atât de bine şi în română? Măcar în regiunile de convieţuire găseşti un număr egal de români şi maghiari care îşi vorbesc reciproc limba? MLS: Sunt născut la Arad, crescut la Timişoara, din familie de evrei de cultură maghiară. În familie s-a vorbit maghiara şi germana curent, iar în mediul multicultural bănăţean nu puteam să nu învăţ bine româneşte şi chiar şi sârbeşte, cât de cât. Ebraica am învăţat-o la cursurile de iniţiere de la Comunitatea Evreilor şi apoi intensiv – trăind un an în Israel. Mediul multicultural din Timişoara nu înseamnă însă, din păcate, că şi majoritarii învaţă limbile minorităţilor, dar măcar îi acceptă într-o măsură mai mare decât în alte regiuni ale României.

Sunt oligarhii maghiari din România mai împăcaţi cu Trianonul decât liderii politici gen Tőkés? Dacă prin oligarhi maghiari îi înţelegem pe cei care “o duc bine” în România, făcând afaceri cu statul, răspunsul este clar: da! Liderii politici gen Tőkés o duc şi ei bine în România, ei chiar au nevoie de subiecte tip Trianon pentru a-şi justifica existenţa.

Putem spune că politicienii din UDMR sunt, în medie, mai bine pregatiţi pentru politică şi funcţii în stat decât cei români? Şi printre politicienii din UDMR există profesionişti şi incompetenţi, aşa cum există şi printre cei români. Poate că proporţia incompetenţilor printre politicienii UDMR mai vizibili este mai mică decât printre cei români mai vizibili.

S-ar regăsi maghiarii din România în celelalte partide decât cele maghiare? De ce nu, sunt şi exemple în acest sens, cum ar fi Magor Csibi, fost europarlamentar PNL. Nu sunt foarte mulţi, dar situaţia aceasta s-ar putea să se schimbe în timp.

Interviu integral publicat pe http://petremunteanu.ideilibere.ro/

Ultima ora:

ObservatorGruia Stoica: Mă bucur să anunț un nou capitol pentru GRAMPET Group și pentru țara noastră

PoliticCătălin Predoiu, privind amânarea aderării la Visa Waiver: Nu este o chestiune legată de România. SUA își reevaluează programele privind migrația

EconomieGruia Stoica: Mă bucur să anunț un nou capitol pentru GRAMPET Group și pentru țara noastră

ExternMihai Covaliu: COSR – Sprijin din partea Comisiei Europene pentru organizarea FOTE Brașov 2027

SocialDaniel David va prezenta în luna mai un „diagnostic” al sistemului de educație, bazat pe datele furnizate de OCDE: „Aderarea la OCDE este un proiect de țară”

EvenimenteOvidiu Raețchi: Am avut marea bucurie de a găzdui la Ambasada României în Japonia  在日ルーマニア大使館 prezentarea pe care ambasadorul Republicii Moldova, E.S. dl. Dumitru Socolan, a sustinut-o în fața ambasadorilor statelor NATO

EditorialAlexandru Grumaz: Tratativele de pace în Ucraina au început la Jeddah! Ce înseamnă noile cerințe puse de Putin pe masa negocierilor

CulturaMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară ‘Carol I’ – simbol al aspirațiilor intelectuale ale României



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe