Adriana
Publicat în 3 octombrie 2012, 12:01 / 154 elite & idei

Petre Munteanu: Preşedinta României. „Aș vota oricând acea femeie”

Petre Munteanu: Preşedinta României. „Aș vota oricând acea femeie”
+ Observator

Toată vara ne-am întrebat: Cu doi preşedinţi la cuţite, să căutăm un domn străin? Sau o doamnă, dintre noi? Partidele din România cel mai probabil nu vor propune o candidată la preşedinţie – dar electoratul chiar nu ar vota una?

Cu noua ediţie FP România  încă în tipar, începem publicarea dialogurilor pe acest subiect su evaluările şi recomandările doamnei Mihaela Miroiu, reputată universitară şi feministă.

Campania FP România va continua, inclusiv prin ascultarea unor voci noi în agora.

Credeţi că o femeie ar conduce mai înţelept şi mai decent România decât un bărbat?

Mihaela Miroiu: De ce nu? Suntem între puținele popoare europene care au fost conduse – cel puțin pe față –, numai de bărbați. Cred că ei au dat măsura competenței și apetenței lor, de unii singuri. Locul nostru în coada statelor europene, lângă Albania – altă țară misogină –, departe de celelalte state din UE, ca nivel de democratizare, grad de integritate, stabilitate statală, capacitate administrativă este rezultatul faptului că ne alegem doar conducători conflictuali, agresivi, lipsiţi de empatie, cu deficit de simț moral, cu simțul responsabilității față de alții foarte scăzut, cu o etică a grijii inexistentă. Bărbații, ne-monitorizați de femei, tind să devină astfel. Fără trăsături femeiești de leadership: cooperare, grijă, responsabilitate, teama de pierderea reputației, dreptate pentru generația următoare, o să rămânem o nație cu comportamente de puberi scăpați de sub control. Eu nu spun că femeile sunt mai bune, ci spun că nu vom fi întregi decât atunci când în toate pozițiile de decizie vom fi împreună, în echilibru. Prezența femeii unicat la președinție nu înseamnă mare lucru fără echilibru de gen în reprezentarea politică.

De ce posibilitatea unei asemenea candidaturi ni se pare mai curând nerealistă?

Nu e nerealist. Să ne închipuim că îi apucă brusc responsabilitatea pe șefii de partide și nominalizează femei candidate, bine și competițional alese, ca profesionalism, bun simț, echilibru, realism, seriozitate, blândețe sobră, fermitate, hotărârea de a face istorie. Și că acestea vor concura între ele.

Cum ar putea, mai degrabă, o femeie deveni candidată la Preşedinţia României? Numită de partide? – ce politiciene ar putea primi această şansă?

Da. Este calea cea mai simplă. Ar putea să mai caute și printre politicienele pe care le țin în umbră și le exploatează fără milă. La PSD: Minodora Clivetti, Corina Crețu; la PNL: Renate Weber; la PDL: Andreea Paul Vass.

Dar ca independentă? – vedeţi apărând de undeva o „Nicuşor Dan”? şi credeţi că s-ar plasa în spatele ei o pletoră de grupuri ale societăţii civile?

Sunt multe, impresionante, inteligente, înțelepte și devotate cauzelor lor. Personal cred că cea mai potrivită candidată a societății civile este Smaranda Enache, șefa Ligii Pro-Europa. Este femeia în care s-ar regăsi moral mulți oameni de valoare umană din țara asta. Are devotamentul civic și farmecul politic al Monei Muscă, ar ști foarte bine să fie politiciană pentru cetățeni și nu se teme de nimic în afara faptului de a-și trăda crezul în democrație și stat de drept. Eu spun că este deja găsită, dacă media românești se trezesc din orbirea lor cronică.

calităţi intrinseci & networking

O președintă trebuie să fie o femeie matură și înțeleaptă, cu multă experiență și competență în leadership onest, cu o carieră recunoscută și apreciată, cu atașament demonstrat pentru reprezentarea intereselor cetățenilor, cu apetit dovedit pentru valori europene, capabilă să inspire, să dea încredere, să se abțină de la promisiuni false, să demonstreze un realism optimist și, desigur, să fie integră moral și legal – nu că presa, în majoritatea ei, nu s-ar repezi să caute pete și în soare și să își facă treaba pe care o știe cel mai bine: demolarea.
În privința capitalului social, networkingului, cred că este mai important să aibă de partea ei cetățenii cu bun simț, oamenii de afaceri onești, profesioniștii serioși, intelectualii publici – inclusiv cei aflați într-un con de umbră –, ONG-urile performante, presa responsabilă și politicienii care mai au credibilitate.

Cum ar trebui să abordeze campania? Cu ce puncte de program?

O diagnoză realistă a stării statului de drept și a democrației în România, și a cauzelor declinului actual. În funcție de aceasta, un program axat pe părțile cele mai vulnerabile și îndepărtate de o democrație consolidată:
o    cum stimulează participarea și reprezentarea politică; program de dezvoltare a cetățeniei democrate și a culturii politice;
o    renunțarea la votul unininominal în favoarea celui pe liste făcute pe criterii de competență, participare și integritate;
o    politica de integrare de substanță, în sensul aplicării aquis-ului comunitar, care deocamdată pare exponat de vitrină;
o    program de asigurare a eticii în politică; orientarea spre programe de distribuire meritocratică combinată cu politici ale egalității de șanse în asigurarea accesului la resurse publice pentru categorii vulnerabile; tratarea partidelor ca diferite, nu ca adverse;
o    politică de cooperare și conciliere între actorii scenei politice;
o    preferința fermă pentru buget echilibrat, în care educația și sănătatea să fie consistent subvenționate; să stimuleze un climat de respect și dialog de substanță;
o    să permanentizeze într-un program structurat și precis ca timp consultările cu actorii politici și din societatea civilă;
o    să stimuleze politici de dreptate intergenerațională în privința mediului și resurselor;
o    să trateze ca imorale, ilegale și neconstituționale politicile de recrutare care ignoră femeile și minoritățile – să fie factor cheie în asigurarea nediscriminării și a egalității de șanse;
o    să asigure comunicarea sistematică și transparentă despre activitatea sa;
o    să stimuleze cooperarea politică cu statele din UE cu foarte bune practici în respectarea statului de drept, participare și reprezentare politică, politici anti-corupție, de respect pentru autoritate legitimă;
o    să contribuie vizibil și substanțial la negocierile de pace în zonele de conflict și la procesul de democratizare în lume;
o    să stimuleze politici prin care crizele sunt echitabil suportate și nu conduc la sărăcirea dramatică a celor deja nevoiași.

Şi cu ce stilistică?

Președinta ar trebui să fie o prezență luminos-senină, încurajatoare, fermă, cu o voce caldă și plină, care impune ascultare. Să privească oamenii direct în ochi. Să arate că este președinta cetățenilor și exponenta de vârf a intereselor lor, dacă acestea sunt oneste și corecte. Să se îmbrace simplu, cu stil, în culori potrivite situației. Să fie astfel încât atunci când o privesc femeile să își spună: Da, e președinta mea, mă face să mă simt mai sigură și mai puternică. Iar bărbații să își spună: De când o așteptam! Acum pot să îmi văd mai liniștit de treabă.

Aţi vota o femeie?

Da. Aș vota oricând acea femeie. Dar dacă nu este acea femeie, îl voi vota pe acel bărbat, seamănul ei. Dacă voi avea de ales între un neica nimeni și o neica nimeni o să încerc experimentul cu o neica nimeni.

Mihaela Miroiu este profesoară la SNSPA.

Articol publicat pe http://petremunteanu.ideilibere.ro/

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe