Petre Munteanu: „Scârba transpartinică” şi dictatura partidelor. Sunt posibili independenţii?
Sintetic: e nevoie chiar şi de austeritate, dar corupţia sistematică fără teamă striveşte demnitatea contribuabililor, chiar şi a celor care încă nu mor de foame şi pot plăti medicul.
În noua ediţie FP Romania – care apare pe 27 ianuarie – avem următoarele dramatice percepţii, ale unui expert scandinav rezident în România:
Acţiunile ce se petrec acum în România reflectă o stare reală de îngrijorare şi nelinişte pe care oamenii o simt în privinţa direcţiei politice, economice şi sociale în care se îndreaptă ţara şi simt o frustrare care s-a adunat de-a lungul timpului. „Ceea ce s-a schimbat” este că recentele evenimente şi declaraţii politice ale conducerii statului au declanşat o reacţie de respingere. Oamenii au spus: „Până aici!”. Unele declaraţii ale liderilor politici din România – citate de media românească, dar şi de cea internaţională – au arătat o scârbă extremă, lipsă de respect şi indiferenţă faţă de cetăţeanul simplu din România. Sistemul politic din ţară – este valabil pentru toate partidele politice – pare să fie prea puţin interesat de ce crede populaţia României. Acest fapt este reflectat în politicile ultimelor două decenii şi în special în măsurile de austeritate implementate în ultimii ani. Funcţionarii publici, profesorii, muncitorii, pensionarii, doctorii şi asistentele suferă în urma scăderilor de venituri, în timp ce o fracţiune a populaţiei foloseşte consumă sume enorme care ar putea fi folosite pentru a remedia o parte din problemele ţării. – Kai Brand Jacobsen, PATRIR, Cluj-Napoca
Tragic, Opoziţia nu-i soluţia. E doar o parte a problemei. (Ca şi Justiţia, inclusiv Curtea Constituţională – căreia contribuabilii ar trebui să-i ceară, de asemenea, socoteala pentru amânarea unor decizii precum cea asupra constituţionalităţii comasatelor.)
Aşa cum provocările din piaţă ţin de supravieţuirile Securităţii (iar ciocnirea între hipsteri şi jandarmi e un spectacol îngrozitor de trist, aproape ca luptele de câini din arenă, fiecare asmuţit de o forţă din spate, asupra unui adversar care altminteri nu i-ar fi inamic), mitingurile de partid cu oameni scoşi din producţie de către angajatori racordaţi la partide sunt o supravieţuire a dictaturii PCR – iar cei care vin la mitingurile de partid pentru o sută de lei ori votează pentru o găleată sunt supravieţuirile omului nou.
Anticipatele n-ar face decât să înlocuiască mai repede un rău obişnuit cu binele cu un rău înfometat în antecamera cămării. Cei din opoziţie au fost profitorii puterii, acum se văd profitorii disperării şi lehamitei la care au contribuit cu sârg. Niciun ipochimen din partide nu a avut vreodată intenţia să schimbe din interior sistemul corupt, ci doar să facă parte din el. La rândul său, ca să nu fie învins de sistem, preşedintele Băsescu l-a umplut cu propriii mai mult sau mai puţin fideli.
Cercul politic s-a închis, s-au prindat toţi la putere. Resursele de naivitate şi speranţă s-au epuizat. Lumea e convinsă că toţi sunt la fel. Şi nu sunt? Câţi parlamentari s-au legat – efectiv – cu lanţuri de gardul casei poporului ca să protesteze împotriva imposturii şi a dezmăţului dinăuntru?
Încercările liderilor coaliţiei de opoziţie – la fel de imorală ca şi coaliţia de guvernare – de a se prezenta drept cei aşteptaţi ar ţine de lipsa raţiunii, dacă nu ar ţine de raţiune. Aşa cum oamenii puterii se fac că lucrează (cu ambasadorii, cu asfaltatorii), ignorând suveran că mulţi dintre cei care i-au votat sunt acum între protestatari, oamenii opoziţiei se prefac că sunt alternativa necesară şi suficientă. De fapt, ei ştiu bine că sunt alternativa obligatorie. Cum să dai jos o putere decât votând pentru opoziţie?
Rânjetul unui politruc udemerist care spune “Nu puteţi fără noi” este rânjetul oricărui şef de partid: “Nu puteţi fără noi.” Niciun partid nu a contestat legea care face infernală apariţia unor noi formaţiuni politice. Partidele practică anti-selecţia – entuziaştii sunt buni doar să aplaude, paharnicii devin miniştri.
Cum faci atunci primenirea clasei politice? Şi cu cine?
Avem încă în ţară personalităţi, performeri în economie şi societate, oameni cu proiecte şi reuşite profesionale ca şi SMURD. Ar putea coborî în agora – dacă ar simţi vreo obligaţie, civică, în acest sens, şi dacă ar simţi că au şanse să convingă.
Tot în noua ediţie a revistei avem un Top 100 FP România, cu peste o sută de nume româneşti “care mişcă lucruri cu puterea ideilor – sau a exemplului”. Intenţia a fost dublă: de celebrare a unor figuri şi acţiuni incontestabile şi de subliniere a unor acţiuni (chiar dacă aparţin unor figuri contestate) care ar trebui urmate de alte figuri, incontestabile.
Evenimentele din stradă dau listei altă perspectivă, notată şi în introducerea ediţiei:
Morala necăutată a listei este că avem personalităţi, consacrate sau emergente, oameni dinamici, cu reuşite notabile. Sunt dispuşi să iasă în agora? Se implică suficient în construcţia vieţii celorlalţi? Dar este aceasta o obligaţie, civică? Şi dacă, totuşi, şi-ar lăsa viaţa de până acum, suntem dispuşi să-i urmăm? Spontan, strada contestă toate partidele – la următoarele alegeri, vom avea candidaţi independenţi credibili? Ar câştiga sufragiile spectatorilor? Răspunsul, în ediţia următoare.
Articol postat pe http://petremunteanu.ideilibere.ro/
Ultima ora:
ObservatorNicoleta Munteanu: Ne vedem la Centrul Universitar Pitești, la „𝐍𝐨𝐚𝐩𝐭𝐞𝐚 𝐀𝐥𝐛𝐚̆ 𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫”
PoliticNicolae Ciucă: Îl felicit pe președintele Donald Trump pentru realegerea sa și îi urez succes lui și Statelor Unite ale Americii
EconomieElena Calistru: It’s the economy, stupid…
ExternRobert Lupițu: Ca țară să luăm cele mai bune decizii pentru noi, pe aceleași coordonate – Occident, Europa, transatlanticism
SocialCiprian Stănescu: 3 noutăți pe care le puteți vedea și la #ProVerde vinerea pe StirileProTV și duminica dimineața de la 09:30 pe ACASĂ TV
EvenimenteNicoleta Munteanu: Ne vedem la Centrul Universitar Pitești, la „𝐍𝐨𝐚𝐩𝐭𝐞𝐚 𝐀𝐥𝐛𝐚̆ 𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫”
EditorialRadu Magdin: România, un pilon al securității energetice europene
CulturaFlaviu Predescu: Despre cartea Superpolitik
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe