Adriana
Publicat în 30 ianuarie 2012, 22:10 / 657 elite & idei

Petre Munteanu: Top 100 FP România: Poftiţi în agora!

Petre Munteanu: Top 100 FP România: Poftiţi în agora!

Dacă radicalii din galerii pot cel mult să ceară violent demisiile guvernanţilor, ce ar aduce în agora şi pe fotoliile parlamentare cei cu reuşite profesionale remarcabile?

Noua ediţie FP România este iarăşi una specială – dedicată nu doar crizei economice globale şi celei politice europene. Pentru început, avem, totuşi, 13 idei nonconformiste de restartare a economiei mondiale, de fapt a concepţiei despre economie şi viaţă. De pildă: reduceţi cheltuielile militare, creşteţi salariile cele mai mici – sau chiar cumpăraţi mai multe yachturi. Avem apoi o explicaţie non-economică a crizei euro: Nu e vorba de bani, ci de faptul că Uniunea Europeană a fost creată fără „europeni”, fără cetăţeni pe care să-i unească mai multe decât această idee. Am cerut unei profesoare de Europa din România să adnoteze comentariul eurosceptic: „Moneda comună nu are un viitor fără politici fiscale, bugetare comunitarizate. Noile state membre, precum Ungaria, sau mai bine zis liderii lor, nu au înţeles că menţinerea eurozonei este o condiţie a stabilităţii economice a UE şi a securităţii noastre, a tuturor” – Liliana Popescu. Esticii preferă să vadă partea plină a Uniunii.

Pe ultima sută de metri a pregătirii ediţiei, am obţinut o necruţătoare analiză a protestelor din România. Cum vede situaţia naţională un expert scandinav în dezamorsarea conflictelor, rezident al Clujului: „Unele declaraţii ale liderilor politici din România au arătat o scârbă extremă, lipsă de respect şi indiferenţă faţă de cetăţeanul simplu. Sistemul politic – este valabil pentru toate partidele politice – pare să fie prea puţin interesat de ce crede populaţia. (…) Cred că unul dintre cele mai importante obiective ale mişcării este să revendice spaţiul public. Să îi convingă pe oameni că este ţara lor, viitorul lor şi că nu au doar drepturi ci şi responsabilitatea de a fi activi în a influenţa ce se întâmplă în ţară.”

Cei de care avem nevoie

Cu asta trecem la partea a doua a ediţiei – cumva, cea mai importantă. Cine ar putea înlocui compromisa şi ineficienta clasă politică din România? Prezenţa cui în agora este imperioasă? Nu ăsta a fost scopul Top 100 FP România, dar în această lumină îl pun protestele din stradă, atâtea câte au fost. În urmă cu un an, când editam topul gânditorilor globali, am decis să urmărim personajele din România care fac lucruri remarcabile. Am adunat mult mai multe decât o sută, aşezate în zece categorii: Politică, Relaţii Internaţionale, Economie, Angajament social, Media, Cultură, Formare, Inovare, Idei & Proiecte, Noua generaţie. (Plus un original Top FP Europa, o altă măsură a anvergurii ambiţiilor ediţiei româneşti.) Avem în topul românesc figuri incontestabile –  dar şi ceva nume contestate, aflate acolo pentru acţiuni pe care ar fi bine să le urmeze şi alte figuri necontestate.

Morala necăutată a listei este că avem personalităţi, consacrate sau emergente, oameni dinamici, cu reuşite notabile sau cu capacitatea lor. La predarea ediţiei ne întrebam: Sunt cei din topul românesc dispuşi să iasă în agora? Se implică suficient în construcţia vieţii celorlalţi? Dar este aceasta o obligaţie, civică? Şi dacă, totuşi, şi-ar lăsa viaţa de până acum, suntem dispuşi să-i urmăm? Strada contestă toate partidele – la următoarele alegeri, vom avea candidaţi mai credibili? Ar câştiga aceştia sufragiile spectatorilor?

Un prim răspuns la întrebarea cam fără multe speranţe pusă a venit deja, rapid, prin gesturile de agregare a unei realmente noi mişcări politice. Printre iniţiatorii ei, Aneta Bogdan, care se află şi în topul nostru, dar pentru pionieratul din Singapore.

Lucrăm deja la Top 100 FP România pe 2012: cei care primenesc scena politică sunt deja în fruntea listei.

Avanpremieră la  Top 100 FP România/ 2012:

  • Raed Arafat: Pentru că a demonstrat pe viu cum un proiect profesional de durată, şi important pentru oameni, poate crea o încredere populară sinceră, chiar şi necerută.
  • Nicolae Praţa şi ceilalţi protestari solitari (dar cu aprobare de la primărie!), din oraşele româneşti fără indignaţi.
  • Articol postat pe http://petremunteanu.ideilibere.ro

Ultima ora:

ObservatorAlexandra Dobre: Pe 10 decembrie, intre orele 10.00 – 16.00, in cadrul Bibliotecii Nationale te astept la Bazarul de Craciun

PoliticVictor Negrescu: Trebuie să ne asigurăm că Austria rămâne izolată și că alte state nu se vor opune aderării României la Schengen

EconomieAndrei Caramitru: Problema pensiilor si a forței de munca. Si de ce vom deveni in 20 de ani o țara daco-asiatică

ExternMarco Badea, despre summitul ONU pentru climă

SocialLigi Deca, despre rezultatele la testele PISA: Nu am înregistrat pierderi semnificative în performanţele elevilor

EvenimenteAlexandra Dobre: Pe 10 decembrie, intre orele 10.00 – 16.00, in cadrul Bibliotecii Nationale te astept la Bazarul de Craciun

EditorialCristian Grosu: Banalul dolar și conștiința europeană

CulturaDan Mircea Cipariu: Lectură publică la Liceul Teoretic Național din București



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe