Adriana
Publicat în 1 august 2018, 07:33 / 265 elite & idei

Petrișor Peiu: Donald Trump e vinovat. E vinovat că nu e prost

Petrișor Peiu: Donald Trump e vinovat. E vinovat că nu e prost
+ Observator

Mai sustinut ca niciodata, corul bocitoarelor de la Bucuresti si-a inaltat spre vazduh cugetarile copiate de prin site-urile care „dau bine”, informandu-ne asupra iminentei prabusiri a lumii in haosul unui razboi comercial global, declansat de catre necontrolatul presedinte al statelor Unite, Donald Trump.

Si ce aflam, ingroziti, de la armata de sinecuristi care au trecut brusc de la senzationalul cotidian dambovitean la viziunea pesimismului global, care a cuprins omenirea de cand la Casa Alba s-a instalat posesorul celui mai neconventional limbaj diplomatic din istoria Americii? Ca lumea intreaga va fi distrusa, ca toate tarile vor avea de pierdut, ca Trump este irational, ca Trump i-a jignit pe prea-nevinovatii germani, ca Trump s-a predat nemilosului Vladimir Putin, caruia i-a oferit pe tava Crimeea la pachet cu ridiculizarea FBI-ului; in fine, in ultima luna, Trump a devenit si pentru romani, gratie televiziunilor, analistilor si doctorilor in securitate, pericolul suprem, diavolul care dezbina omenirea unita in jurul valorilor globaliste.

Nu am nicio indoiala ca gloriosii globalisti autohtoni, probabil hraniti intensiv cu rosii turcesti importate din Italia si cu zmeura produsa in Portugalia si importata din Olanda, au neglijat perimata indeletnicire a cititului sau si mai antica practica a recursului la cifre si au preluat, din dorinta de a nu deranja axiomele comode ale modernismului, toate frazele ditirambice insirate de propaganda anti-Trump raspandita de armata birocratilor universali.

Lumea traieste inca cu credinta oarba ca toate statele lumii trebuie sa aiba reglementari comerciale asimetrice cu prea-puternica America. Adica, noi cu totii, europenii, chinezii, rusii, japonezii trebuie sa avem voie sa punem taxe vamale mari produselor americane, dar americanii sa fie, in schimb, nevoiti sa cumpere tot ceea ce noua ne prisoseste; toti avem datoria sfanta sa ne subventionam branza, vinul sau graul, dar americanilor le este strict interzis sa o faca.

Mai mult, toti putem sa impunem ce restrictii vrem pe propriile piete, sa subventionam gazul sau electricitatea industriei proprii, numai americanii nu au dreptul moral sa o faca, in numele echitatii mondiale. Ba mai mult, americanii sunt si obligati sa plateasca si sa sustina securitatea unei Uniuni Europene a carei birocratie are ca sport favorit demonizarea Washington-ului si lupta impotriva intereselor acestora; aceiasi americani trebuie sa ii apere pe europeni de rusi si nu au voie sa ii stranga mana odiosului ocupant de la Kremlin, dar europenii au voie sa isi faca ce conducte vor pentru a aduce gazul de la rusi. In fine, americanii sunt condamnati de nemiloasa opinie publica mondiala intruchipata de Federica Mogherini la a asista inerti cum chinezii le ocupa piata, bancile si tara cu produse contrafacute sau subventionate.

Ei bine, aceeasi opinie publica „impartiala”, devotata dezvoltarii globale, i-a fraierit pe americanii lui Clinton sa accepte (in 2000, cu efect din 2001) intrarea Chinei in Organizatia Mondiala a Comertului (WTO-World Trade Organization), desi nici pe departe chinezii nu respectau regulile internationale. De atunci si pana acum, desi a ajuns a doua putere a lumii si prima economie a acesteia, in cifre comparabile (PPP), China tot o sarmana tara in curs de dezvoltare a ramas si trebuie sa i se ierte micile derapaje de la regulile comertului liber. Iata, de exemplu, cum a evoluat comertul bilateral dintre americani si chinezi din 2001 si de ce este Trump ingrijorat:

taxe vamale China SUA

Adevarul este ca politica oficiala de la Beijing are inca (dupa 17 ani de la aderarea la WTO) ca prioritati hartuirea celor care vor sa vanda in China produse fabricate in afara Chinei si impiedicarea investitiilor straine care nu asociaza parteneri chinezi (mai ales firme de stat) . Mai mult, obiectivul major oficial al guvernului chinez se numeste „Made in China 2025” si se refera la inlocuirea produselor de import cu produse chinezesti!

In pofida credintei stupide ca firmele occidentale investesc in China pentru ca acolo sunt salarii mai mici sau pentru a fi mai „aproape de piata”, adevarul crud este acela ca nu poti vinde in China mai nimic daca nu ai un parteneriat (joint-venture) cu o firma locala si nu poti avea un astfel de parteneriat daca nu accepti sa cedezi tehnologie partenerului local: de exemplu, nicio firma europeana, canadiana sau japoneza nu a putut sa vanda trenuri de mare viteza in China daca nu avea semnat un parteneriat cu compania publica chineza de cai ferate dar, pentru a semna un astfel de parteneriat, trebuia sa accepti sa faci „transfer tehnologic” pentru a produce cea mai mare parte a trenului in fabrici chinezesti!

In mod similar, companiile auto care vor sa vanda sau sa produca masini electrice in China o pot face numai daca le echipeaza cu baterii produse de o fabrica locala, dar singurele fabrici locale de baterii care beneficiaza de subventii guvernamentale (ofera, deci, produse cu pret mai mic) sunt cele cu actionariat chinezesc!

China utilizeaza cu mare succes subventionarea produselor sale atat prin credite bancare preferentiale, cat si prin uriase fonduri de investitii guvernamentale care, chipurile, isi determina investitiile dupa „reguli de profitabilitate”. De exemplu, autoritatile locale (guvernele provinciale) au infiintat nu mai putin de 30 de fonduri distincte de investitii care plaseaza in industria semiconductorilor peste 100 miliarde USD, inducand o crestere a productiei globale de 25% in cativa ani; dupa doi ani de confiscare a pietei cu produse ieftine, competitorii chinezilor vor falimenta, permitand firmelor chinezesti sa ramana dominante pe piata. Beijingul a incercat sa faca acelasi lucru pe piata mondiala a panourilor solare in anii 2010-2011, dar a pierdut, iar companii precum Suntech sau Chaori au generat pierderi gigantice, imediat acoperite de sistemul bancar chinezesc.

Aici trebuie sa spunem ca, spre deosebire de bancile occidentale, cele chinezesti beneficiaza de o rata a economisirii din partea populatiei de cateva ori mai inalta, datorita unei frugalitati excesive a consumatorului chinez: daca un american mananca, in medie, un steak de 250gr. pe zi, chinezul mananca aceeasi cantitate in doua saptamani…

Companiile energetice de stat din China sunt responsabile de peste 90% din achizitiile in domeniu si nu achizitioneaza decat produse fabricate local, in fabrici cu parteneri locali, iar planul „Made in China 2025” prevede, de exemplu, cresterea achizitiilor de produse locale in spitale cu 70% pana in 2025.

Toate exemplele de mai sus indica modul pervers in care China si-a construit vastul excedent comercial cu Statele Unite si explica si actiunile de represalii decise de catre POTUS (President of the United States).

Un alt front deschis de catre Trump in conflictul comercial global este cel cu Uniunea Europeana. Al patrulea cel mai mare deficit comercial de bunuri al Americii este in favoarea Germaniei (65 miliarde USD), in conditiile in care americanii cumpara peste 1,3 milioane de automobile germane pe an. Ei bine, taxa vamala pentru automobilele europene vandute in SUA este de doar 2,5%, pe cand orice masina americana vanduta in UE trebuie sa suporte o taxa vamala de 10%.

Mai pare Trump nebun sau irational acum? Unde mai pui ca actualele niveluri de taxe vamale asimetrice au fost convenite in timpul rundei Uruguay, din vremea GATT (precursorul WTO), cand Uniunea Europeana avea doar 12 membri, nu 28 ca acum si o industrie auto exploziva in noile state membre.

 

http://www.ziare.com/donald-trump/presedinte-sua/donald-trump-e-vinovat-e-vinovat-ca-nu-e-prost-1523095

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

PoliticKlaus Iohannis, la Forumul de la Malmö: Vom înființa în România un premiu național anual pentru personalităţi române şi internaţionale care contribuie la educaţia privind Holocaustul

EconomieCristian Popa: BNR este hotărâtă sa tempereze dinamica prețurilor

ExternGeorge Friedman: Europa și NATO, trase pe linie moartă de Statele Unite

SocialSorin Cucerai: Dreptul la viață e nederogabil

EvenimenteVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

CulturaCristina Popescu: Porumbei exotici

EditorialClaudiu Butacu: Cum arată cultura organizațională a unui ONG acum, față de cum arăta acum câțiva aniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe