OraNoua.ro
Publicat în 6 februarie 2012, 10:31 / 749 elite & idei

Premierul Emil Boc si-a anunţat demisia. Cătălin Predoiu, Mihai Tănăsescu, Lucian Croitoru sau Anca Boagiu pe lista de posibili înlocuitori

Premierul Emil Boc si-a anunţat demisia. Cătălin Predoiu, Mihai Tănăsescu, Lucian Croitoru sau Anca Boagiu pe lista de posibili înlocuitori

UPDATE: 12:40: Invitaţie adresată de către preşedintele României, Traian Băsescu, partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României

Preşedintele României, Traian Băsescu, a trimis o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, luni, 06 februarie a.c., la Palatul Cotroceni.

Vă transmitem textul invitaţiei:

„În temeiul art.85 alin. (1) şi al art. 103 alin. (1) din Constituţia României, în conformitate cu care „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”, având în vedere demisia primului-ministru din această funcţie şi ţinând cont de faptul că niciun partid politic nu are majoritate absolută a locurilor din Parlamentul României, vă invit la Palatul Cotroceni, în data de 6 februarie 2012, pentru consultări în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru”.

Fiecare delegaţie poate fi formată din maxim 12 persoane.

Programul consultărilor va fi următorul:

• Orele 15.00 – 15.30 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale;
• Orele 15.30 – 16.00 – Partidul Conservator;
• Orele 16.00 – 16.30 – Uniunea Naţională pentru Progresul României;
• Orele 16.30 – 17.00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România;
• Orele 17.00 – 17.30 – Partidul Naţional Liberal;
• Orele 17.30 – 18.00 – Partidul Social Democrat;

UPDATE 12.21: Preşedintele Traian Băsescu a luat act de demisia premierului Emil Boc şi a semnat decretul de numire a ministrului Cătălin Marian Predoiu ca prim-ministru interimar al Guvernului României, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern.

UPDATE 11:00: „Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului. Am luat această decizie pentru a detensiona situaţia politică şi socială din ţară, dar şi pentru a nu pierde ceea ce românii au câştigat cu atâtea suferinţe, şi anume stabilitatea economică a ţării”, a anunţat Boc în şedinţa Executivului.

El a arătat că încă de săptămâna trecută a susţinut că Executivul trebuie să treacă într-o fază a evoluţiei sale politice.

Emil Boc a precizat că urmează să înainteze decizia sa preşedintelui Traian Băsescu.

Premierul a menţionat că, pentru 2011, România are una dintre cele mai importante creşteri economice, iar pentru anul acesta atât Comisia Europeană, cât şi Fondul Monetar Internaţional apreciază că ţara noastră va avea o creştere economică peste din zona euro. În plus, el a subliniat că inflaţia este la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani şi că România are cea mai mică datorie publică pe cap de locuitor.

Anunţul primului-ministru Boc are loc cu doar o oră şi jumătate înainte ca, la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu să aibă consultări cu partidele parlamentare. Consultările au fost anunţate încă de vinerea trecută, printre temele de dezbatere fiind şi dialogul dintre partidele politice şi funcţionarea Legislativului în contextul grevei parlamentare iniţiate de Opoziţie.

Duminică seară, într-o emisiune la Realitatea TV, vicepreşedintele PDL, ministrul Turismului Elena Udrea, a admis că în partid există „o stare de aşteptare, o agitaţie, (…) o nemulţumire” şi a precizat că, probabil, este momentul la care nu se mai poate amâna recredibilizarea.

„Este o perioadă de frământări în clasa politică, dar toată clasa politică este în această stare, presiunea s-a dispus asupra tuturor partidelor politice şi probabil că ea s-a accentuat odată cu mişcările de stradă, cu protestele pe care le-am văzut zilele trecute. Şi în PDL există o stare de aşteptare, există o agitaţie, aş putea să spun poate o nemulţumire legat de faptul că, după două – trei săptămâni de proteste, de nemulţumiri exprimate în stradă, ale oamenilor, nu au auzit neapărat un punct de vedere exprimat în interiorul partidului, al conducerii partidului legat de ce urmează să se întâmple politic şi la nivelul guvernului. Însă premierul a făcut o declaraţie pe care a spus-o, am văzut-o şi la tv, a spus-o la întâlnirea cu parlamentarii: ‘atât timp cât există aici FMI, Banca Mondială, nu este cazul să discutam ce se întâmplă la nivel politic în interiorul partidului şi ce se întâmplă la nivelul guvernului. Vom face lucrurile acestea după ce instituţiile vor pleca'”, a declarat Elena Udrea citată de AGERPRES.

Lista posibililor înlocuintori ai lui Emil Boc

O lista a posibililor înlocuintori ai lui Emil Boc a inceput sa circule pe site-urile de stiri si pe forumuri. Sunt sanse foarte mari ca viitorul prim-ministru să fie un tehnocrat. Mai multe surse politice susţin că Anca Boagiu, actualul ministru al Transporturilor, ar putea să-l înlocuiască pe Emil Boc. Ar fi prima femeie din istoria României care ocupă o astfel de funcție.

Lista propunerilor:

-Mihai Tănăsescu 
fost ministru de Finanţe
reprezentantul României la FMI

-Mugur Isărescu
guvernator BNR
fost prim-ministru 1999-2000

-Lucian Croitoru
consilier al guvernatorului BNR

-Anca Boagiu
ministrul Transporturilor

-Ionel Blănculescu
consultant financiar

-Cătălin Predoiu
ministrul Justiției

Potrivit site-ului Antena3, pe lista posibililor înlocuitori au apărut și șefii serviciilor de informații: George Maior (directorul SRI) si Mihai Răzvan Ungureanu director SIE, fost ministru de Externe.

Demisia GUVERNULUI ROMÂNIEI – alegerile anticipate sunt luate in calcul

Premierul Emil Boc a anunţat, în şedinţa de Guvern, că a luat decizia de a depune mandatul Guvernului. „Am depus mandatul deoarece nu mă agăţ de putere. Pentru mine, contează mai puţin dacă mai rămân în funcţie câteva luni, până la alegerile din noiembrie. Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situaţia politică şi socială din ţară, dar şi pentru a nu pierde ceea ce românii au câştigat: stabilitatea economică a ţării”, a spus Boc.

„Am luat măsuri foarte grele în mandatul meu, dar am făcut-o pentru că a trebuit, nu pentru că am dorit. Fac apel la maturitatea clasei politice să treacă rapid prin Parlament un nou guvern”, a mai declarat Boc.

„Mulţumesc miniştrilor cu care am colaborat. Aţi ştiut că nu veniţi să participaţi la un concurs de popularitate în acest guvern. Mulţumesc preşedintelui României pentru sprijinul acordat reformei şi pentru parteneriatul pe care l-am avut”.

„Le mulţumesc românilor pentru că ei sunt cei care au salvat ţara de la colaps economic. Ştiu că de multe ori medicamentul administrat a avut un gust amar, dar a meritat. România s-a însănătoşit din punct de vedere economic. Cred că este momentul să lăsăm locul unui nou guvern care să consolideze roadele muncii noastre şi să fie mai popular, acum că România este stabilă şi credibilă din punct de vedere economic”, a adăugat Boc.

Luni dimineaţa, premierul Emil Boc le-a transmis liderilor coaliţiei că ar dori să se retragă de la conducerea Guvernului. Intenţia de retragere vine după ce din interiorul PDL s-a cerut remanierea Executivului şi schimbarea premierului, dar şi în urma unei discuţii pe care Boc a avut-o azi-noapte cu şeful statului la Palatul Cotroceni.

În acest context, liderii coaliţiei au luat în discuţie şi posibilitatea organizării alegerilor anticipate.

Ultima ora:

ObservatorGruia Stoica: Mă bucur să anunț un nou capitol pentru GRAMPET Group și pentru țara noastră

PoliticCătălin Predoiu, privind amânarea aderării la Visa Waiver: Nu este o chestiune legată de România. SUA își reevaluează programele privind migrația

EconomieGruia Stoica: Mă bucur să anunț un nou capitol pentru GRAMPET Group și pentru țara noastră

ExternMihai Covaliu: COSR – Sprijin din partea Comisiei Europene pentru organizarea FOTE Brașov 2027

SocialDaniel David va prezenta în luna mai un „diagnostic” al sistemului de educație, bazat pe datele furnizate de OCDE: „Aderarea la OCDE este un proiect de țară”

EvenimenteOvidiu Raețchi: Am avut marea bucurie de a găzdui la Ambasada României în Japonia  在日ルーマニア大使館 prezentarea pe care ambasadorul Republicii Moldova, E.S. dl. Dumitru Socolan, a sustinut-o în fața ambasadorilor statelor NATO

EditorialAlexandru Grumaz: Tratativele de pace în Ucraina au început la Jeddah! Ce înseamnă noile cerințe puse de Putin pe masa negocierilor

CulturaMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară ‘Carol I’ – simbol al aspirațiilor intelectuale ale României



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe