Bogdan Daradan
Publicat în 28 iunie 2012, 17:41 / 210 elite & idei

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti nu este mulțumit de modul în care sunt manageriate problemele de securitate bancară

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti nu este mulțumit de modul în care sunt manageriate problemele de securitate bancară

Președintele Nicolae Timofti nu este mulțumit de modul în care au acționat instituțiile statului în cazurile de atac raider asupra sistemului bancar din vara anului trecut. Mai mult, șeful statului este indignat că nici până astăzi organizatorii și persoanele implicate în aceste atacuri nu au fost atrase la răspundere. Prin urmare, acesta a decis să convoace mâine, 29 iunie, Consiliul Suprem de Securitate pentru a veni cu unele recomandări care ar ajuta la securizarea sistemului bancar al Republicii Moldova.

Informații în acest sens au fost făcute de către purtătorul de cuvânt și consilierul pentru comunicare publică al președintelui, Vlad Țurcanu.

„Din informațiile pe care le deține președintele, instituțiile statului nu au acționat în deplină măsură pentru a preveni anumite fraude bancare și nu au atras la răspundere persoanele care au organizat așa-numitele atacuri raider și au obținut ilegal acțiuni bancare. Măsurile întreprinse de autoritățile statului s-au dovedit ineficiente, de aceea președintele va cere o ajustare a cadrului administrativ, normativ și legislativ”, a spus Țurcanu.

Ședința va avea loc cu ușile închise, presa va avea acces doar la început pentru filmări protocolare. Ulterior, șeful statului va susține un briefing de presă în cadrul căruia va dezvălui recomandările făcute de dlui.

UNIMEDIA amintește că în luna august, asupra a 4 bănci din Moldova – Banca de Economii (16%), VictoriaBank (5%), UniversalBank (78%) și MoldovaAgroindbank (27,5%), și a companiei ASITO au fost exercitate acțiuni raider de deposedare frauduloasă de acțiuni. Cei deposedați de proprietate au fost investitori europeni, dar și persoane implicate în campania anti-mafie, lansată de Sergiu Mocanu. Subiectul a produs discuții aprinse pe scena politică. La propunerea PCRM și PLDM a fost organizată o ședință extraordinară a Parlamentului, în cadrul căreia a fost audiat raportul instituțiilor de forță – SIS, MAI, PG.

Totodată, autoritățile au prevăzut o „lege antiraider”, cu o serie de mecanisme menite să ofere un control în caz că asemenea situații de criză vor mai avea loc.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe