Ana Iosif
Publicat în 27 februarie 2012, 11:23 / 178 elite & idei

Putin se răsteşte din nou la SUA

Putin se răsteşte din nou la SUA
+ Extern

Premierul rus Vladimir Putin a criticat recurgerea nejustificată la forţa armată, o tendinţă care, potrivit lui, este exacerbata în rândul partenerilor occidentali ai Rusiei.

„La fel ca înainte, consider ca postulate cruciale caracterul indivizibil al securităţii, faptul ca recurgerea nejustificată la forţa armată este inadmisibilă şi respectarea necondiţionată a normelor fundamentale ale dreptului internaţional. Încălcarea lor provoacă o destabilizare în relaţiile internaţionale”, a scris Vladimir Putin într-un articol consacrat relaţiilor internaţionale, publicat în ziarul Moskovskie Novosti.

„În această lumină percepem unele aspecte ale comportamentului SUA şi NATO (…), care se bazează pe stereotipuri ale logicii blocurilor. Mă refer la extinderea NATO (…) şi la planurile (americane – n.r.) vizând desfăşurarea unui scut antirachetă în Europa”, a adăugat premierul rus în articolul publicat în săptămâna alegerilor prezidenţiale, la care este favorit.

„Aceste jocuri sunt desfăşurate în apropierea frontierelor ruse şi ne ameninţă securitatea”, a subliniat el, pe un ton care aminteşte de discursul dur rostit în 2007 la Conferinţa pentru securitate de la Munchen.

Imperativul umanitar şi apărarea drepturilor omului nu trebuie, în niciun caz, instrumentalizate pentru a submina suveranitatea statelor, a apreciat Putin, referindu-se la intervenţia NATO în Libia.

Potrivit şefului guvernului, soluţia la această derivă se află la ONU şi Consiliul de Securitate, care „trebuie să fie în măsură să se opună eficient dictatelor unei serii de ţări şi tendinţei arbitrare pe scena internaţională”.

„Americanii sunt obsedaţi de ideea de a obţine o invulnerabilitate absolută, ceea ce este utopic şi de nerealizat, atât la nivel tehnologic, cât şi geopolitic”, scrie Putin, care este de părere că Rusia şi SUA au concepţii radical divergente în ceea ce priveşte securitatea.

 

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe