Radu Burnete: Confederatia Patronala Concordia a lansat studiul „Sistemul fiscal din România prosperitate, convergență și sustenabilitate fiscal-bugetară”

Am lansat azi studiul „Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergență și sustenabilitate fiscal-bugetară”, realizat de cadre didactice de la Academia de Studii Economice din București la solicitarea Confederației Patronale Concordia. Concluziile principale ale studiului converg către beneficiile unice ale implementării și menținerii cotei unice asupra economiei românești.
Din declarațiile vorbitorilor:
Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti:
„Ne bucurăm să putem contribui, din perspectivă academică, la fundamentarea științifică a unei decizii atât de importante pentru economia țării noastre, care vizează sistemul fiscal din România. Studiul pe care îl prezentăm astăzi consituie o bază solidă de discuție în fundamentarea deciziilor de reducere a deficitului bugetar și reprezintă, în același timp, un exemplu de bună practică în implementarea parteneriatelor dintre mediul de afaceri și mediul academic.
Dan Șucu, președintele Concordia:
„Antreprenorii și mediul de afaceri au nevoie de un sistem fiscal predictibil și sustenabil, capabil să asigure prosperitate la nivelul întregii societăți, pe termen mediu și lung. Studiul arătă că menținerea cotei unice de impozitare a avut efecte benefice asupra creșterii economice, contribuind la reducerea inegalităților sociale și a economiei informale și la consolidarea clasei de mijloc. Cu o povară fiscală de peste 40% pentru taxarea muncii în România, orice creștere de taxe va avea un impact negativ asupra veniturilor cetățenilor, a consumului și implicit a PIB-ului. Deficitul bugetar nu își are rezolvarea în creșterile de taxe, și cu atât mai puțin în impozitarea progresivă, ci în reforme sistemice de eficientizare a administrației de stat și a colectării taxelor.”
Prof. univ. dr. Ionuț Dumitru, ASE, coordonatorul echipei care a realizat studiul:
„Regimul de cotă unică (alături de alți factori, cum ar fi: aderarea la NATO și la Uniunea Europeană) a jucat un rol major în accelerarea convergenței reale a economiei românești, stimulând investițiile și creșterea PIB per capita și consolidarea clasei de mijloc. Studiul scoate în evidență efectele pozitive ale cotei unice și arată că o potențială trecere la cota progresivă în faza curentă de dezvoltare economica a României nu ar aduce creșteri semnificative ale veniturilor bugetare.”
Radu Burnete, director executiv Concordia:
„În condițiile deficitului bugetar și situației economice dificile cu care ne confruntăm, am dorit ca dezbaterea despre fiscalitate din spațiul public să se bazeze pe un studiu relevant, total independent, realizat de experți de top din zona academică. Politicile publice ar trebui să fie rezultatul unor analize a cifrelor din spate și a efectelor pe care acestea le au în societate. Apoi, să ne uităm unde mai avem de lucru pentru viitor, ce ne dorim pentru economie și societate.”
Pentru mai multe detalii și studiul integral, vizitați https://lnkd.in/da2taZer.
Ultima ora:

ObservatorOana Șerban: Biopolitica azi – Cum ne controlează statul în numele siguranței?

PoliticVictor Negrescu: UE mai face un pas important – apărarea europeană primește un nou cadru de finanțare

EconomieRadu Hanga: Trebuie să începem să vorbim cât mai simplu despre investiţii şi să avem produse potrivite fiecăruia pentru a creşte lichiditatea

ExternOvidiu Nahoi: Rusia a răpit peste 19.000 de copii ucraineni

SocialAndrei Muraru: Revoluția lui Nawaf. În memoria lui Nawaf Salameh, un vizionar care a pus suflet în promovarea României

EvenimenteHoria Răzvan Botiş a primit premiul „In Memoriam Bogdan Gavrilă”

EditorialGrațian Mihăilescu: Ce-ar fi dacă Bucureștiul s-ar schimba în doar două zile? Soluții concrete, inovatoare și inspiraționale pentru un viitor urban mai verde și sustenabil la festivalul care reinventează relația oamenilor cu mediul urban

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, pr. prof. Ion Buga (sezonul 5, episodul 11)
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe