Matei Bogdan
Publicat în 15 noiembrie 2023, 19:25 / 67 elite & idei

Radu Burnete: Dacă nu ne trezim repede la realitate, într-un deceniu vom fi foarte în urmă

Radu Burnete: Dacă nu ne trezim repede la realitate, într-un deceniu vom fi foarte în urmă

Ca să înțelegem puțin unde suntem și că în Europa trebuie să ne trezim la realitate fiindcă unii au rămas blocați în 2008 când PIB-ul UE era mai mare decât al Americii cu 1.5 trilioane și decât al Chinei cu mult mai multe trilioane. Erau vremurile când Europa declara triumfător că pacea este un dat și că dorește să fie un imperiu al reglementărilor globale care dau tonul în industrie, comerț, protejarea mediului.

Visul s-a terminat de ceva vreme, mai rămâne doar să ne trezim. Războiul este la granițele noastre, industria europeană pierde masiv din competitivitate și în noua lume a competiției dintre America și China cred că rămânem singuri cu reglementările fiindcă ce va conta tot mai mult este puterea relativă, economică și militară.

Europa trebuie să-și recâștige competitivitatea industrială și repede. Nu e timp de pierdut. Mai trebuie să învingă Federația Rusă. Uitați-vă ce pitic economic cu arme nucleare ține Europa blocată. UE are singură resursele să sprijine Ucraina să câștige această luptă. Toți cei care spun că e nevoie de mai puțină Uniune se înșală. Micile state europene, România printre ele, nu vor fi niște grădini ale Maicii Domnului, ci niște țări în bătaia vântului și pe care China și America le vor împinge ca la popice dacă UE nu rămâne un actor relevant global cu serioase capabilități militare.

Trebuie întărită piața unică europeană și eliminate toate barierele stupide. Trebuie redus semnificativ nivelul de reglementare și încurajată inițiativa privată mai ales când vine vorba de noile tehnologii. Industria europeană trebuie să concureze cu China și America, nu să schieze mereu printre ținte și autorizații. Ne trebuie o politică de apărare comună și trebuie să ajutăm Ucraina să învingă în războiul cu Rusia. România trebuie să fie un actor înțelept care cere și sprijină toate aceste lucruri. Europa poate să facă asta, România poate să facă asta.

Dacă nu ne trezim repede la realitate, într-un deceniu vom fi foarte în urmă pe acest grafic și probabil în imposibilitatea de a mai recupera.

Ultima ora:

ObservatorCiprian Stănescu: Următorul meu invitat la #ProVerde a fost Mircea Fechet

PoliticOvidiu Raetchi: Mr. Maciej Popowski visited the Euro-Atlantic Resilience Centre today

EconomieValentin Lazea: Cum contribuim cu toții la deficite și la creșterea datoriei externe

ExternMarco Badea: Riad, capitala Arabiei Saudite, a fost aleasă marți pentru a găzdui prestigioasa Expoziție Universală 2030

SocialCiprian Stănescu: Următorul meu invitat la #ProVerde a fost Mircea Fechet

EvenimenteDan Mihalache: Am participat la deschiderea cursului ”Comunicarea Strategică în Contextul Securității și Apărării„

EditorialIulian Chifu: Recucerirea Crimeii – o operațiune realizabilă pentru Ucraina

CulturaDan Mircea Cipariu: Gala Premiilor APLER, ediția a XXV-aClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe