Matei Bogdan
Publicat în 10 ianuarie 2024, 19:35 / 138 elite & idei

Radu Burnete: Scenariile pozitive pentru anul 2024

Radu Burnete: Scenariile pozitive pentru anul 2024

Hai să văd și cât de optimiști puteți fi. Scenariile pozitive pentru anul 2024, dar cu o condiție: să fie și realiste fiindcă altfel ne putem imagina lucruri nemaipomenite. Încep eu întorcând oarecum ce am scris ieri.

➡️America și UE oferă fără alte amânări sprijinul de peste 100 de miliarde de dolari de care Ucraina are nevoie și acest ajutor militar este suficient ca frontul să fie stabilizat și Ucraina să facă pași semnificativi pentru a bloca accesul Rusiei în Crimeea și în Marea Neagră. Cu frontul stabilizat și cu apărare aeriană solidă reconstrucția Ucrainei poate reîncepe timid.

➡️Moldova își continuă modernizarea și se apropie mai mult de România și UE. Îi cresc șansele de a adera rapid la Uniune.

➡️Partidele extremiste din UE nu obțin mai mult de 25% din mandatele din Parlamentul European. Următoare Comisie este una cu mai mulți ”mușchi” și cu un mandat mai clar de a strânge rândurile în UE.

➡️Viktor Orban face zgomot, dar nu poate pune piedici majore politicilor europene în a doua parte a anului.

➡️Wilders nu reușește să ajungă la putere în Olanda și Meloni își moderează și mai mult discursul și acțiunea politică. Italia joacă un rol important în reașezarea UE. Mario Draghi urmează să fie președintele Consiliului.

➡️Israelul se retrage treptat din Gaza și o coaliție de state arabe este de acord să sprijine Autoritatea Palestiniană să guverneze și să reconstruiască provincia. Netanyahu este înlăturat ca și partidele extremiste din Israel și se fac primii pași către două state independente și autonome.

➡️În Taiwan câștigă alegerile candidatul Kuomintang ceea ce nu rezolvă problema, dar nici nu o acutizează. Xi Jinping decide că nu e momentul să forțeze o anexare.

Între cele două Coreei tensiunea nu crește.

➡️Trump nu poate candida din motive legale și Biden se retrage. Casa Albă este câștigată de un candidat moderat, democrat sau republican.

➡️Băncile centrale reușesc să tempereze inflația fără ca marile economii să intre în recesiune. Comerțul internațional își revine și el ușor din sincopele ultimilor ani.

➡️Între Kosovo și Serbia lucrurile se calmează. Vucic este înlăturat de la putere și este înlocuit de cineva pro-occidental. Unii compatrioți se întorc acasă. 😊

➡️În România alegerile se termină cu o oarecare distribuție a puterii fără ca partidele extremiste să depășească împreună 20%. Prin distribuție înțeleg că același partid sau alianță nu are și majoritate covârșitoare în Parlament și un președinte obedient. Nu intrăm în recesiune, deficitul bugetar este adus ușor-ușor sub control fără sincope majore.

➡️Lumea are un an agricol bun, nu mai încep alte conflicte militare și ne putem îngrijora despre cum o să arate 2025.

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe