Radu Burnete: Utilizarea semnăturii electronice pe scară largă în economia românească ar aduce beneficii în multe industrii (Concordia)
Utilizarea semnăturii electronice pe scară largă în economia românească ar aduce beneficii în multe industrii, în condiţiile în care procedurile contractuale vor fi simplificate, a afirmat Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, în cadrul unei conferinţe de presă.
„Eu mă uit la multe alte industrii, dincolo de sistemul bancar cu care am stat de vorbă. Gândiţi-vă la cozile din vămi. Transportatorii noştri trebuie să semneze o grămadă de documente când trec aceste vămi. (…) Dacă ar avea o aplicaţie, cu o astfel de semnătură electronică, s-ar fluidiza destul de mult traficul. Am vrut să liberalizăm cât mai mult piaţa de energie. Nu ştiu dacă aţi încercat vă schimbaţi contractul de la un furnizor la altul. Trebuie să trimiţi o roabă de documente acolo”, a menţionat Radu Burnete, în cadrul unei conferinţe organizate de Confederaţia Patronală Concordia.
El a menţionat că ar trebui să se construiască sisteme simple prin care şi unor oameni care nu sunt foarte educaţi digital sau nu sunt nativi digitali să le fie uşor să interacţioneze cu firme sau autorităţi.
De asemenea, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), Mihai Matei, a subliniat necesitatea utilizării semnăturii electronice pe scară largă, în economia românească.
„Impactul este clar, creşte eficienţa, creşte productivitatea şi se va vedea în PIB, în momentul în care poţi să faci tranzacţii mai repede. Cu cât digitalizăm mai multe interacţiuni, cu atât vom avea o economie mai puternică. Şi mai adaug un exemplu care mie mi-a consumat din viaţă anul ăsta. Mi-am înscris copiii la liceu, am stat la cozi 8 ore în total pentru înscrierea la Evaluarea Naţională, ca să depunem nişte hârtii semnate cu pix albastru. Nu se poate aşa ceva în anul 2023”, a adăugat Mihai Matei.
Potrivit reprezentanţilor Concordia, mediul de afaceri trage un semnal de alarmă cu privire la proiectul de lege care ar trebui să reglementeze utilizarea semnăturii electronice.
„Cadrul legal actual este depăşit de 20 de ani. În Parlament se află în dezbatere un proiect de lege care îşi propune să modernizeze reglementarea generală a semnăturii electronice, dar avem rezerve că există voinţă politică în această direcţie. (…) Pentru o economie concurenţială cu dinamică tranzacţională rapidă, este important să se accesibilizeze semnătura electronică pentru companii şi pentru cetăţeni, prin consacrarea unei valori juridice mai ridicate a semnăturii electronice avansate şi prin reglementarea mai democratică a celor care o pot furniza. Reglementările europene merg în această direcţie, în timp ce proiectul actual din Parlament restrânge piaţa şi creează un oligopol”, susţin reprezentanţii Concordia.
Ultima ora:
ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă
PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești
EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone
ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?
SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟
EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024
EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society
CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe