Adriana
Publicat în 6 iunie 2018, 09:55 / 207 elite & idei

Radu Carp: Andrei Năstase a câștigat alegerile pentru Primăria Chișinău

Radu Carp: Andrei Năstase a câștigat alegerile pentru Primăria Chișinău
+ Observator

Titlul de mai sus este, contrar tuturor aparenţelor, o ştire adevărată. În contextul din Republica Moldova, se pune la îndoială orice. Nu cumva Andrei Năstase este un pseudonim? Nu cumva le-a pierdut dar propaganda românească/europeană lucrează eficient? Alegeri? Poate că de fapt nici nu au fost alegeri, ci doar o consultare online

A lucrat cu Plahotniuc, pe sub mână? Ori este cumva o înţelegere cu socialiştii lui Dodon, să piardă acum ca să devină mai puternici la toamnă? Putin a dat indicaţii – nu ştim ce a spus dar este imposibil să nu fi fost implicat. România a intervenit decisiv, doar a susţinut integrarea europeană a Republicii Moldova şi vrea refacerea AIE, cu implicarea „statului paralel“.

Exagerând, cam acesta a fost climatul alegerilor de la Chişinău, din 1991 până în prezent.  Niciun gest politic al unui candidat nu a fost explicat prin prestaţia acelui candidat, ci prin raportare la altceva, la un lanţ cauzal imaginar, la o suită de explicaţii ilogice dar care au o logică internă ce pare a fi imbatabilă când este expusă public.

Datorită iluziilor ce s-au destrămat succesiv din 1991 în prezent, la Chişinău orice este considerat posibil şi orice este deopotrivă imposibil, într-un climat general de deziluzie şi suspiciune. Dacă ar fi candidat Ronald Reagan la primărie, ar fi fost considerat „actor de mâna a doua“, „omul ruşilor“ şi „omul americanilor“ simultan dar niciodată „om politic“.

Primul său gest lipsit de echivoc a fost anunţarea candidaturii, în contextul în care propria alianţă politică nu discutase această problemă în interior. Puşi în faţa faptului împlinit, partenerii lui Andrei Năstase nu au avut încotro, au trebuit să accepte această candidatură.

Singurul antidot la această degradare continuă a fundamentelor unei comunităţi politice este de a spune adevărul, de a arăta că împăratul este de fapt gol. A crea noi clivaje politice este inutil: sunt mai multe clivaje decât capacitatea normală de înţelegere. A prezenta proiecte politice ambiţioase este interpretat ca fiind un semn de izolare la nivelul elitelor.

Andrei Năstase a înţeles această ecuaţie electorală. Primul său gest lipsit de echivoc a fost anunţarea candidaturii, în contextul în care propria alianţă politică nu discutase această problemă în interior. Puşi în faţa faptului împlinit, partenerii lui Andrei Năstase nu au avut încotro, au trebuit să accepte această candidatură. Din acel moment, Năstase a început campania electorală. Nu a contat că celelalte partide nu aveau candidaţi în acel moment. A fost un gest eminamente politic ce a atras admiraţia electoratului, obişnuit cu figuri politice ezitante. Socialiştii şi-au dorit iniţial o victorie la aceste alegeri pentru a răzbuna înfrângerea lui Dodon. Ion Ceban a fost un candidat redutabil, cu un număr mare de voturi în primul tur. Partidul Democrat a dorit să testeze o strategie care va fi repetată la alegerile parlamentare: candidatul independent, bunul gospodar necontaminat politic.

Andrei Năstase a realizat o analiză pragmatică a peisajului politic la început de bătălie. Sprijinul putea veni dintr-o singură parte: apartenenţa la PPE. Afilierea la o familie politică europeană a făcut diferenţa. Contracandidaţii săi nu au avut acest avantaj. Năstase a chemat la Chişinău reprezentanţii celui mai important partid membru PPE din România, PNL; de fapt, i s-a oferit spontan acest sprijin. Ceban nu putea chema un politician rus cultivat de Igor Dodon. Silvia Radu a copiat cumva acest comportament, a invitat-o pe Gabriela Firea la Chişinău. Problema este că „lanţul de iubire“ între PSD şi PD s-a rupt de ceva vreme. Liviu Dragnea consideră că orice construcţie iniţiată de Victor Ponta trebuie uitată. Drept urmare, nu a instituit o relaţie directă cu Plahotniuc. Vizitele de rutină ale premierilor Tudose şi Dăncilă la Chişinău nu trebuie să înşele: PSD nu are la ora actuală un partener politic la Chişinău. În aceste condiţii, afirmarea apartenenţei la o familie politică europeană a devenit, pe neaşteptate, un avantaj.

Citeste mai mult: adev.ro/p9tedb

Ultima ora:

ObservatorSorin Cîmpeanu: „Deschiderea şcolilor nu este condiţionată de vaccinarea cadrelor didactice”

PoliticDan Barna: Bugetul României este sub o presiune foarte mare; trebuie să ne încadrăm în deficitul de 7% agreat cu Comisia Europeană

EconomieMihai Busuioc: Rolul Curţii de Conturi nu poate creşte în relevanţă în afara relaţiei cu cetăţeanul

ExternCristian Bușoi, președintele Comisiei pentru cercetare din PE: Israelul reprezintă un exemplu de succes pentru campania de imunizare împotriva COVID-19, de la care avem multe de învățat și în Europa

SocialSorin Cîmpeanu: „Deschiderea şcolilor nu este condiţionată de vaccinarea cadrelor didactice”

EvenimenteAlexandru Lazescu: Curs gratuit de jurnalism online

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre poezia lui Marin Sorescu

EditorialGeorge Butunoiu: Clasificarea şi ierarhizarea managerilorClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe