Matei Bogdan
Publicat în 2 aprilie 2024, 18:00 / 79 elite & idei

Radu Carp: Daca in 2007 am traversat o parte din Romania profunda, in 2024 am traversat o parte din Europa, cu nimic diferita de alte tari pe care le-am vazut

Radu Carp: Daca in 2007 am traversat o parte din Romania profunda, in 2024 am traversat o parte din Europa, cu nimic diferita de alte tari pe care le-am vazut

Astazi am facut un drum pe care nu il mai facusem exact din 2007: Suceava – Gura Humorului – Vatra Dornei – Bistrita – Reghin – Targu Mures – Sighisoara.

Diferenta este ca de la cer la pamant.

Daca in 2007 am traversat o parte din Romania profunda, in 2024 am traversat o parte din Europa, cu nimic diferita de alte tari pe care le-am vazut.

Case noi peste tot, lucrate cu materiale de calitate, magazine moderne, branduri locale dar si multinationale, masini moderne (fara a fi excentrice), oameni imbracati foarte aproape de felul in care oamenii obisnuiti se imbraca oriunde in Europa, locuri de joaca moderne, terenuri cultivate, parcuri si cladiri de patrimoniu refacute. Iar peisajul – de vis.

In foarte multe orase pe drum – transport in comun asigurat de vehicule electrice.

Toate acestea se datoreaza nu numai Uniunii Europene, ci si unor primari care au stiut sa atraga fonduri si sa aiba o strategie de dezvoltare, precum si celor care au inteles ca orice se obtine doar prin munca sustinuta.

Nu ii inteleg nici pe nostalgicii epocii Ceausescu, nici pe cei care afirma ca nu s-a facut nimic dupa 1989.

Suntem la 78% din media UE, in Bucuresti depasim media UE (130%), o depasim si in marile orase.

Inchei cu un surplus de optimism: Suceava 2024 este perfect compatibila cu orice oras francez din categoria Lyon, Toulouse, Rouen, etc.

Un campus universitar nou, curat, cu facilitati pe care eu nu le-am avut in Franta in timpul studiilor (nu am avut sala de concerte si nici filme gratuite in aer liber), unde se poate vedea Romania de maine, multiculturala si prospera.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

PoliticTheodor Paleologu: Devotio moderna | Eu cu cine gândesc? | Podcast cu Răzvan Ioan | EP 86

EconomieCorina Murafa: Ne-am chinuit capetele în secțiunea de Agricultură și Mediu din Comitetul Economic și Social European cu dezvoltarea sustenabilă a zonelor rurale, cu o tranziție justă în sistemele agro-alimentare și cu promovarea agriculturii ecologice

ExternAndrei Caramitru: Cei care speră ca vreodată Rusia să fie democratică sau sa avanseze economic sunt duși cu capul

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteAndrei Stoian: I had the pleasure of participating in the Romania – The Republic of Moldova Business Forum

EditorialAlexandru Grumaz: Cum va răspunde Iranul la lovitura Israelului de la Damasc

CulturaCristina Popescu: Astronomie. EvenimenteClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe