OraNoua.ro
Publicat în 1 iunie 2016, 14:57 / 273 elite & idei

Radu Carp: Declarațiile lui Putin – nerealiste; trebuie o analiză privind riscurile și amenințările la adresa României

Radu Carp: Declarațiile lui Putin – nerealiste; trebuie o analiză privind riscurile și amenințările la adresa României

Secretarul executiv al PNL Radu Carp afirmă că declarațiile președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, cu privire la scutul antirachetă nu corespund realității, însă subliniază că instituțiile cu rol în asigurarea securității naționale trebuie să efectueze o analiză referitoare la riscurile și amenințările la adresa României.

„Am luat act cu surprindere de declarațiile de la Atena ale președintelui Federației Ruse referitoare la presupusul rol ofensiv al scutului antirachetă și la posibile măsuri de retorsiune. Nu este pentru prima oară când oficiali ruși abordează tema respectivă de pe aceste poziții, dar, în momentul în care Federația Rusă alege acest nivel de comunicare, sunt necesare lămuriri suplimentare din partea tuturor decidenților politici din România. Cât privește măsurile de retorsiune, afirmațiile liderului de la Moscova trebuie tratate cu toată seriozitatea și efectuată o analiză privind riscurile și amenințările la adresa României la nivelul tuturor instituțiilor cu rol în asigurarea securității naționale, în coordonare cu alianțele și organizațiile din care face parte țara noastră”, declară Carp, conform unui comunicat remis, luni, AGERPRES.

El subliniază că scutul antirachetă are un rol strict defensiv și vizează un alt tip de amenințări decât cele venite din partea Federației Ruse.

„Acest scut nu încalcă nicio obligație internațională a României, este asumat în baza calității de membru NATO și reprezintă o componentă extrem de importantă în ceea ce privește asigurarea securității continentului european, nu doar a unui stat sau grup de state. Orice afirmație care contrazice aceste adevăruri nu are decât rolul de a induce în eroare opinia publică”, adaugă Carp.

Liberalul salută reacția MAE român, precum și cea a purtătorului de cuvânt al NATO, precizând că acestea sunt reacții convergente care arată că stabilirea și promovarea adevărului este esențială în relația cu Federația Rusă.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat vineri România și Polonia că s-ar putea afla în raza de acțiune a rachetelor ruse, deoarece găzduiesc elemente ale scutului antirachetă american pe care Moscova îl consideră o amenințare, potrivit Reuters.

„Dacă ieri în aceste zone din România oamenii pur și simplu nu știau ce înseamnă să fii în raza de acțiune, de astăzi suntem forțați să luăm anumite măsuri pentru a ne asigura securitatea”, a declarat Vladimir Putin la Atena într-o conferință de presă, organizată în comun cu premierul grec, Alexis Tsipras. „În aceeași situație se află și Polonia”, a continuat președintele rus.

Vladimir Putin nu a specificat ce măsuri concrete va lua Rusia, însă a subliniat că nu va face primul pas și doar va răspunde la acțiunile Washingtonului. „Nu vom acționa până când nu vom vedea rachete în zonele cu care ne învecinăm”, a mai spus președintele rus.

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe