OraNoua.ro
Publicat în 10 februarie 2016, 18:36 / 219 elite & idei

Radu Carp: PNL a luat act cu surprindere de declarațiile purtătorului de cuvânt al MAE rus

Radu Carp: PNL a luat act cu surprindere de declarațiile purtătorului de cuvânt al MAE rus

PNL a luat act cu surprindere de declarațiile purtătorului de cuvânt al MAE rus, a afirmat sâmbătă Radu Carp, secretar executiv al partidului, într-un comunicat transmis AGERPRES, adăugând că „prin manipulare și neadevăr istoric, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse nu va reuși să genereze un dialog constructiv cu România”.

„PNL a luat act cu surprindere de declarațiile doamnei Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse din data de 4 februarie 2016. Doamna Zaharova a făcut o paralelă total neadecvată între deschiderea, la data de 27 ianuarie 2016, a expoziției ‘Cu fața, în spatele sârmei ghimpate. Deportarea etnicilor germani în URSS — o istorie documentară’, organizată de CNSAS, Fundația Konrad Adenauer și Forumul Democrat al Germanilor din România — Regiunea Extracarpatică și Ziua Internațională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului, celebrată la aceeași dată”, a declarat reprezentantul PNL.

Potrivit acestuia, cele două evenimente, comemorarea Holocaustului, respectiv deportarea etnicilor germani din România, marchează aspecte diferite ale suferințelor îndurate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Este singura paralelă care se poate face, ținând cont de diferența de intensitate a suferințelor îndurate, incomensurabilă și irepetabilă prin unicitatea ei în cazul Holocaustului, condamnabilă în cazul oricăror deportări de populații”, a adăugat Radu Carp.

El amintește că, pe data de 27 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj public în care a subliniat faptul că această zi reprezintă un prilej de amintire și de recunoștință față de victimele Holocaustului, „o perioadă tragică din istoria omenirii, în care semeni de-ai noștri au căzut victimele campaniilor de teroare, exterminare și distrugere în masă pe motive rasiale, etnice sau naționale, scene de crimă greu de imaginat în lumea contemporană”.

„Doamna Zaharova a ignorat cu bună știință acest mesaj public, precum și manifestările organizate pe data de 27 ianuarie 2016 de autoritățile guvernamentale și non-guvernamentale din România pentru a marca Ziua Internațională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului. România își va asuma obligațiile care îi revin din exercitarea în acest an a președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) și va lua măsuri pentru consolidarea educației în domeniul Holocaustului în rândul tinerilor. Doamna Zaharova a omis de asemenea să precizeze că aceeași expoziție condamnată de domnia sa a mai fost prezentată publicului din România cu alte ocazii, în alți ani, fără a genera reacții negative din partea partenerilor externi sau a publicului. De asemenea, deportarea etnicilor germani din 1945 este comemorată în fiecare an în România, ca de altfel în toate statele în care au avut loc evenimente similare — cele din estul Europei căzute sub ocupație sovietică”, a evidențiat secretarul executiv al PNL în comunicatul remis AGERPRES.

Potrivit acestuia, este „neconformă adevărului” insinuarea oficialului MAE rus despre responsabilitatea autorităților române în deportarea etnicilor germani.

„Faptul că Federația Rusă dorește sau nu să-și asume trecutul sovietic în care au avut loc nerespectări masive ale drepturilor omului nu este opțiunea României. Interesează însă respectarea adevărului istoric: deportarea etnicilor germani din România s-a făcut în timpul unui regim de ocupație militară, cel al URSS, nefiind generată de autoritățile românești din acea perioadă. Doamna Zaharova insinuează responsabilitatea acestor autorități în deportarea etnicilor germani. Vizionarea expoziției respective i-ar arăta cât de neconformă adevărului este această afirmație”, a argumentat Radu Carp.

El a adăugat că PNL consideră că aceste declarații nu privesc neapărat România, ci relația actuală a Federației Ruse cu Germania. „Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse dorește probabil, prin vocea doamnei Zaharova, să creeze o neînțelegere între doi parteneri tradiționali, România și Germania, uniți în comemorarea suferințelor îndurate de generația care a trăit în Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ambele țări și-au asumat responsabilitatea pentru crimele comise în contextul Holocaustului. La fel, Federația Rusă ar trebui să-și asume trecutul URSS și să ceară oficial scuze supraviețuitorilor deportărilor operate de acest stat din teritoriile ocupate”, a susținut reprezentantul PNL, potrivit comunicatului citat.

Radu Carp a completat că „PNL este alături de victimele regimurilor totalitare, având prin natura sa această vocație, strâns legată de afirmarea valorilor, în special cea a democrației și cea a demnității umane”.

Ministerul de Externe al Federației Ruse și-a exprimat îngrijorarea față de încercări din România de a retușa sau a rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial, îndeosebi prin folosirea unei retorici cu pronunțat caracter antirusesc, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit paginii web a MAE rus.

Într-o conferință de presă care a avut loc joi, la Moscova, ea a vorbit despre o expoziție organizată recent la București, având ca temă deportarea sașilor din Transilvania în URSS în 1945, în contextul în care pe plan internațional se comemora Ziua Holocaustului, marcată și la București „prin evenimente destul de modeste”, conform aprecierilor Mariei Zaharova.

În schimb, expoziția despre deportarea etnicilor germani în URSS a avut, în opinia ei, „tonuri fățiș antisovietice și antirusești”, punându-se accentul pe condamnarea acțiunilor „crude, inumane” ale „forțelor de ocupație sovietice” față de etnicii germani și lăsându-se în schimb deoparte „fapte pe larg cunoscute care dovedesc vina Berlinului și a Bucureștiului în genocidul evreilor și al țiganilor”. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a afirmat că ‘un rol activ în tot acest spectacol’ l-a avut ambasadorul Germaniei în România, Werner Hans Lauk, potrivit paginii oficiale a MAE rus www.mid.ru.

„La ceremonia de deschidere a expoziției (despre deportarea sașilor) nu s-a auzit niciun fel de condamnare a Holocaustului, niciun cuvânt de compasiune pentru evreii români. A fost dat uitării adevărul istoric potrivit căruia listele cu germani care urmau să fie exilați din România postbelică au fost întocmite chiar de administrația românească”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe