OraNoua.ro
Publicat în 19 martie 2014, 16:02 / 222 elite & idei

Radu Carp: Referendumul privind statutul Crimeei este neconstituțional, Declarația de independență a Republicii Autonome Crimeea este nulă și ilegitimă

Radu Carp: Referendumul privind statutul Crimeei este neconstituțional, Declarația de independență a Republicii Autonome Crimeea este nulă și ilegitimă

PDL consideră că referendumul care va fi organizat pe teritoriul Regiunii Autonome Crimeea pe data de 16 martie nu are fundament în Constituția Ucrainei și, în consecință, rezultatul acestei consultări populare nu poate fi recunoscut ca fiind valid nici de către Ucraina și nici de către comunitatea internațională.

PDL consideră, de asemenea, nulă și ilegitimă decizia Parlamentului Regiunii Autonome Crimeea de a adopta Declarația de independență a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol.

Decizia de a organiza un referendum, precum si adoptarea acestei Declarații au fost luate în contextul unei agresiuni militare asupra Crimeei și în condițiile în care pe data de 27 februarie Parlamentul Regiunii Autonome Crimeea a fost ocupat de forțe para-militare. Nu poate exista exprimare a voinței libere a reprezentanților aleși ai acestei regiuni în aceste condiții, drept pentru care orice act adoptat ulterior datei de 27 februarie este lovit de nulitate și lipsit de orice legitimitate.

‘Comisia de la Veneția va constata încălcarea Constituției Ucrainei prin organizarea acestui referendum, fiind sesizată în acest sens de autoritățile ucrainene. Ucraina și Federația Rusă, ca state membre ale Consiliului Europei, trebuie să ia în considerare opinia Comisiei de la Veneția’, consideră Radu Carp, ministru al Afacerilor Externe în Guvernul Alternativă.

Radu Carp consideră, de asemenea, că ‘observatorii OSCE trebuie să aibă acces liber pe teritoriul Regiunii Autonome Crimeea pentru a stabili pretinsele încălcări ale legii de către forțele para-militare care au ocupat această regiune. Concluziile OSCE și ale Comisiei de la Veneția trebuie aplicate și respectate întocmai pentru a restabili încrederea între populația majoritară și cea minoritară și pentru a asigura deplina aplicare a legilor și Constituției Ucrainei, precum și a instrumentelor dreptului internațional’.

Departamentul de comunicare al PDL

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe